Az Android frissítés margójára

Elég sokakat bosszant a Google android-frissítési módszere a Nexus eszközökön. Nem igazán lehet tudni, hogy kinek mikor fog frissülni a telefonján az Android (over the air), akinek frissült miért pont akkor frissült, akinek meg nem, annak miért nem. Sokan próbálják kierőszakolni a frissítést, vagy a gyárilag kiadott hivatalos rom telepítésével megelőzni a kiadást, de a legutóbbi KitKat frissítésnél is láthattuk, hogy a fejlesztői oldalra feltöltött ROM eltér az OTA frissítéstől. Ilyenkor persze megvan a veszélye, hogy elbas elrontunk valamit, mint ahogy ripthestage is megjárta, ráadásul neki a Google hibájából romlott el a frissítés (ha jól sejtem).

Na de mégis hogy működik ez?

Tegnap az egyik Android fejlesztő (Dan Morrill) megosztotta a titkos tudását a Reddit felhasználókkal, és most végre bepillantást nyerhetünk a frissítők boszorkánykonyhájába. Elég részletesen leírja a dolgot, megpróbálom röviden összefoglalni.
A frissítések fázisosan vannak kiadva telepítésre. Az első 24-48 órában csak a készülékek 1%-ára lesz kitolva. Ez után ellenőrzik a végrehajtott frissítéseket, és az esetleges hibajelentéseket, ha találnak hibát, akkor javítanak. Ez az ellenőrzési és javítási folyamat akár egy-két hetet is igénybe vehet, és csak ez után folytatják a frissítést 25%-50%-100% -os lépcsőkben haladva. Tehát ez azt jelenti, hogy amikor elindul a frissítés (OTA), akkor a készülékünknek 1% esélye van, hogy beleesik a frissítési körbe, és ahogy múlik az idő, annál nagyobb valószínűséggel kerülünk bele mi is a frissítendő készülékek közé. Tehát az elején tök felesleges nyomkodni a kézi ellenőrzés gombot, mert ha nem kerültünk bele az elején az 1%-ba, akkor a gomb nyomogatása sem segít ezen.

Na és mi a helyzet a kierőszakolt frissítéssel?

Dan Morrill arra is válaszolt, hogy mi történik akkor, ha töröljük a Google Service Framework adatait, és úgy kényszerítjük a frissítést. Ilyenkor a Google szerverei azt érzékelik, hogy egy új telepítés történt a telefonunkon, és ezért a készülékünkre telepített és eddig jól működő Google alkalmazásaink elveszítik a szerverektől kapott azonosítókat. De ami ennél rosszabb, hogy olyan azonosítókat használnak ilyenkor, amik már elavultak. Ennek az anomáliának a kezelése pedig alkalmazásonként változhat, előfordulhat például, hogy nem érkezik meg többé az új levél értesítés a telefonunkra amíg meg nem kapja a Gmail alkalmazás az új azonosítóját a szervertől.

Végül azt tanácsolja, ha valaki türelmetlen, akkor a PC-ről történő, adb-n keresztüli frissítést használja. Ehhez szükség lesz a készülékhez tartozó OTA linkre és az alábbi parancsra.
adb sideload

forrás: droid-life

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
Rumcájsz

Horváth Zsolt, alias rumcájsz: térképész / apa / jiu-do mester / bringás / hobbifutó / kéktúrázó / instagrammer / “total war” fan.

Androidos eszköz-történet:

T-Mobile Pulse » Motorola Defy » Motorola Atrix » Google Nexus 4 » Oneplus One


 • Saboteur777

  Ha jól sejtem, ripthestage telefonja nem a Google által kiadott rendszerfájlban található hiba miatt halt meg, mert az az eszköz titkosítatlanul maradásával kapcsolatos hibát tartalmazott.

 • SnokeHUN

  A Titanium Backup Pro ezt az “elveszítik a szerverektől kapott azonosítókat” hibát érzékeli és felajánlja, hogy egy reboot során helyreállítja a dolgokat.

 • Tityi

  És hogy történik az adb frissítés, valaki tud benne segíteni?
  ui:
  nexus 7 2012 re,
  és amíg frissítik a tabletet hivatalosan addig nem szeretném rootolni a készüléket

  • rumcajsz

   Nagyon alaposan olvasd el amit írok, semmiféle garanciát nem vállalok, ha bármi elromlik!

   I. lehetőség

   1. Összedugod, amit össze kell, és ellenőrzöd, hogy látja-e a szgép a telefon (ki kell írja a telefon azonosítóját):

   adb devices

   2. Letöltöd a megfelelő firmware-t: https://developers.google.com/android/nexus/images
   Ez a legújabb KitKat rom, ezt keresd: Android 4.4 (KRT16S)
   3. Kicsomagolod a letöltött zip fájlt, és futtatod a telepítőt (ha jól működött az ADB).

   II. lehetőség

   1. Összedugod, amit össze kell, és ellenőrzöd, hogy látja-e a szgép a telefon:

   adb devices

   2. letöltöd a megfelelő OTA zip fájlt. Nem tudom jelenleg milyen verziód van, én ezt ismerem: Nexus 7 (2012) KRT16O to KRT16S. Ennek a fájlnak jól nézz utána, mert ha rosszat telepítesz, elronthatod a telefonod!!!
   3. NEM csomagolod ki a letöltött zip fájlt!
   4. Belépsz bootloader módba, a legegyszerűbb ezt a parancsot kiad pc-n:
   adb reboot bootloader

   5. A hangerő gombokkal kiválasztod a recovery sort, és a bekapcsoló gombbal belépsz oda
   6. Ha jól csináltad a robot lesz ott egy kérdőjellel
   7. Nyomd meg egyszerre a hangerő lefelé és bekapcsoló gombot, és akkor beléptél a recovery menübe. Keresd meg ezt a sort, és a bekapcsoló gombbal lépj bele: apply update from ADB
   8. PC-n kiadod ezt a telepítő parancsot
   adb sideload

   9. Ha jól csináltad, a telepítőt felmásolja a gép a telefonra, és elkezdődik a frissítés

   Kicsit részletesebben angolul ez a második leírás elolvasható a droid-life oldalon.

   Sok sikert!

   Update: További OTA romok

 • porada001

  Hali
  én nem akartam vele játszani hát megvártam, elolvastam a hírt és gondoltam csak megjön…. ezután rálestem a nexus 7 (2012) emre és megjött. Valami okból nem tudja letölteni és a “próbálja újra” semmit nem csinál :/.

 • verus

  Sziasztok!! Mit tegyek lezárt a tablet de nem tudom feloldani a g-mailos jelszóval ,de a reset gomb se használ, a feloldással.Kérem segítsetek mit tegyek!!!!