MojAndroid
(x) hirdetés

Úgy látszik nekem az a karmám, hogy miután megszegtem a romolási szüzességem, mindenféle mobil operációs rendszereket próbálgassak. Először az Ubuntu Touchcsal próbálkoztam, elég kevés sikerrel, majd az Android legújabb üdvöskéjével tettem próbát, és elégedetten hátra is dőlhettem volna, de csak nem hagyott nyugodni a bennem bujkáló kisördög, és azt súgta a fülembe: “még, még”. Mi mást is csinálhatna az ember hajnali egykor, minthogy telepít egy újabb operációs rendszert a telefonjára? És reménykedik benne, hogy ne csessze el annyira, hogy másnap telefon nélkül kelljen munkába mennie.


23:02 – Kiolvastam már a fél internetet, lecsekkoltam az Android megjelenéseket és még mindig semmi hír az Android 4.4 frissítés érkezésének Nexus 4-re. Nézzük meg, hogy mi zajlik a “Nexus 4 szakácsok” főzőkonyhájában!

23:04 – Hopp, egy jópofa dokkoló jön szembe. Kár hogy nincs TV-m, ha lenne biztos csak ilyet akarnék használni hozzá!

23:41 – Nézzük meg a Nexus 5 árait, hátha lejjebb mentek már. Sajnos nem.

23:54 – Tesztelgessük kicsit ezt az Open Mic+ programot, mert az olyan vicces.

00:23 – Nézd csak valaki összekábelezte a Nexusszát egy Lapdockkal. Mekkora zseni már! Nézzük csak meg gyorsan mennyibe kerül egy Lapdock az ebayen!

00:43 – Csak nem hagy nyugodni ez a Google nélküli élet tesztje. Tudom sokan ökörségnek tartják, mondván minek korlátozni magunkat, de engem azért csak zavar egy kicsit, hogy nem vagyok más a szemükben, mint reklámcélpont és statisztikai adat. Nézzünk utána, hogy lehet-e FirefoxOS-t telepíteni Nexus 4-re!

00:54 – Úgy látszik van élet a fórumjában, legalábbis egy tag lelkesen fordítja és publikálja a Nexus 4 romokat. Olvassunk csak utána kicsit alaposabban!

Működik:

  • Wi-Fi
  • Adatkapcsolat
  • Telefonhívás
  • Kapcsolatok Importja
  • Kamera (Hátsó & Első)
  • GPS
  • SMS/MMS
  • Zene (Mp3 & ogg decoder)
  • USB tethering
  • WIFI tethering
  • Video HQ decoder
  • Néhány szenzor (Light+Gyroscope+Acceleration)
  • ADB
  • És még egy csomó dolog

Nem működik:

  • Video felvétel
  • Bluetooth
  • MTP/PTP

1:16 – Nem csak recovery telepítés van, hanem van flasselhető rom is. Próbáljuk ki, egyszer élünk!

1:21 – Szerencsére van már custom recoverym, így mehet a nadroid mentés, nem kell vacakolni a bizonytalan adb eredményű mentéssel.

1:23 – Amíg végez, addig töltsük le szépen a full romot!

1:28 – Meg is van a mentés. Felmásolom a gépemre, és mehet is a telepítés.

1:32 – Ugyan lehetne egy paranccsal is telepíteni őket, de én jobban bízom benne, hogy egymás után kézzel adagolom a jóságot a telefonnak.
fastboot flash boot boot.img
fastboot flash recovery recovery.img
fastboot flash system system.img
fastboot flash userdata userdata.img

1:39 – Hát ez meglepően hamar kész volt, nincs más teendő, indítsuk el a telefont.

1:40 – Izguljunk, fekete képernyő.

1:41 – Hohó, egy kósza “based on mozilla technology” felirat után itt is van a telepítő üdvözlő képernyője.

01-welcome.png

1:42 – Gyorsan nézzük meg, hogyan kell képernyőképet csinálni, hogy ne szívjak vele, mint legutóbb.

1:43 – Ó, hardveres gomb kell hozzá (bekapcsoló gomb + home gomb)!

fuck-1932.jpg

1:44 – Na nem baj, menjünk végig a beállítás lépésein! Milyen kedves: felajánlja, hogy a gmail fiókomból importálja a kapcsolataimat. Hát megengedem neki. Még szerencse, hogy a legutóbb generáltam egy csomó offline kódot, a kettős beléptetés miatt most megint szükség lesz egyre.

1:48 – Íme a Firefox OS kezdőképernyői (internetes gyűjtés):

asztal.jpg

1:50 – Ha már ilyen sikeres volt a Google nélküli indulás, akkor merjünk nagyok lenni. Levelezőnek beállítok egy Yahoo fiókot, és a Google naptáram tartalmát exportálom oda.

2:11 – Elég simán ment a dolog, a rendszeres bejegyzéseken kívül minden átkerült. Szerencsére ezekből nincs olyan sok, hogy utánanézzek miért nem mentek át, így ezt a lépést ennyiben hagyom.

2:15 – Állítsuk be akkor levelezőnek is és naptárnak is a Yahoo fiókot. Sima liba.

2:17 – Nézzük meg a marketet, hogy milyen alkalmazások vannak rajta.

2:24 – Aki nem tudja rászánni magát a teljes váltásra, annak is van egy jó hírem. Nexus 4-re nemrég publikált multirom segítségével akár mindhárom (Ubuntu Touch, Android, Firefox OS) rendszert telepíteni tudja a telefonjára, és ki tudja próbálni őket. Akit érdekel, az olvassa át alaposan ezt a részletes (angol nyelvű) leírást.
multi-boot-nexus-4.png

2:51 – Azt hiszem ideje lefeküdni, holnap jön a folytatás. A Firefox OS pedig egyelőre marad.


Összegzés
Az Ubuntu Touchcsal ellentétben itt nem éreztem, hogy egy félkész terméket nyomogatnék. És nem éreztem azt a késztetést használat közben, hogy meneküljünk innen. Bár nem nevezem egy sebességbajnoknak (legalábbis az Androidhoz képest), de azt sem mondanám, hogy használhatatlanul lassú. Számítottam arra, hogy a más megközelítés (és HTML5) miatt jó sok kompromisszumra lesz szükség, és ez a tippem be is jött. Egyszerűen nem lehet ugyanúgy használni a két rendszert, de ez nem is feltétlenül baj. Egyelőre még a barátkozás szintjén vagyunk, még nem döntöttem el, hogy a Google mentes hét tesztet végigcsináljuk-e együtt, de reggel átirányítottam a Gmail fiókom leveleit a Yahoora, és eddig nem kellett belépnem a Google termékeibe (kivéve a Google +, ami nagyon a szívemhez nőtt, és nehéz tőle megválnom). Viszont az már kiderült, hogy ha ezt a paltformot akarom használni, nem csak a Google termékekről kell lemondanom — vagy más alternatívát keresnem — hanem sok olyan dologról is, amiket egyébként naponta használok: a Whatsapptól kezdve a Feedly-ig.

Az éjszakai próbálkozás után sok apróságra reggel jött megoldás (például a hardveres gomb emulálása egy újraindulás után véletlenül), és még most is nézegetem, hogy mihez is kezdjek vele. De annyit már most kijelenthetek, hogy aki ott akarja hagyni az Android platformot, és nem akarja más multi termékét választani, annak bátran ajánlom a Firefox OS-t egy próbára. Bár azt nem tudom, hogy a sokkal gyengébb Firefox készülékeken mennyivel fut gyengébben a rendszer, ezt is ki kellene próbálni. De talán egyszer majd erre a tesztre is sor kerül. :)

Utószó
A cikkhez tartozó galériába feltöltök néhány képernyőképet, de ezek még nem a sajátjaim. Bár már tudok képernyőképet csinálni, de még nem jöttem rá, hogy szedjem le a cuccot a telefonról, mert ez MTP/PTP mód egyelőre még nem működik Nexuszon.

Update:
Sikerült a képeket lementeni ADB-n keresztül, feltöltöttem őket Google+ albumba.

(x) hirdetés
2013.11.11.

+