MojAndroid
(x) hirdetés

Az új telefonom újdonságai közül a Photo Sphere funkció volt az, ami leginkább megfogta a fantáziámat valamiért. Erről szeretnék most egy rövid ismertetőt adni, és néhány jó tanácsot a gömbpanoráma képek készítéséhez.

Először is tisztázzuk, hogy mi is ez a Photo Sphere? Lássuk mit mond róla a Google Support oldala:

“A Photo Sphere módban lefényképezheti a világot maga körül: teljesen magával ragadó, 360 fokos felvételeket és széles látószögű festői képeket készíthet még arról is, ami Ön felett és alatt van.”

Magyarul a Photo Sphere egy olyan speciális panorámakép, amikor nem csak a horizont mentén készítünk sorozatfelvételt (panorámakép), hanem a körülöttünk lévő teljes világot körbefényképezhetjük. A nevében lévő Photo fényképet, a Sphere pedig gömböt jelent. Magyarra kb. így fordítható: gömbfénykép, vagy gömbfotó. A cikkben a hozzászólásokban javasolt gömbpanoráma szót fogom használni. Ez a képkészítési mód nem igényel külön alkalmazást a telefonokon, mert az Android 4.2-es verziójában a kamera szoftverének az egyik tulajdonsága. (A Samsung telefonokon a gyártó kivette ezt a fényképezési módot, ők a GS 4-el bemutatott Samsung Orb szoftverrel tudnak majd gömbpanorámát készíteni, de hogy mikor, azt csak a Samsung tudja megmondani.)

A Gömbkép fotózás mechanikája rendkívül egyszerű. A kamerát át kell állítani Photo Sphere módra (bal alsó sarokban lévő kamera mód választóban a gömb ikon), mire a kereső kurzora megváltozik, és egy középen elmetszett körgyűrű mutatja a kép közepét, a horizont feletti közepet pedig egy kisebb kék kör jelez.

Ha a kék kört a fehér kurzor közepébe mozgatjuk, akkor a fényképező automatikusan exponál. Az exponálás után a már elkészített kép körül megjelenik 4 újabb köröcske, ami kijelöli nekünk a következő fénykép közepét. Mozgassuk a fényképezőt addig, amíg egy újabb köröcskére nem helyezzük a keresőt, és ilyen módon körbe kell fotóznunk az összes lehetőséget, ahol megjelenik ez a kék kör. Ha végeztünk, akkor meg kell nyomnunk az alul lévő “Stop” gombot.

Ez után kicsit várakoznunk kell, de nemsokára a kész gömbpanoráma kép megjelenik a galériában. A gömbpanoráma képek a galériában arról ismerhetőek fel, hogy a galéria ikonnézetében a kép közepén egy kis fehér photosphere ikon jelenik meg. Ha a képet megnyitjuk a galériában, akkor a kép alatt megjelenik egy gömb ikon. Ha arra rábökünk, akkor a telefon az elkészített képet gömbpanoráma nézegető módban jeleníti meg. A képen a nézetet az ujjunkkal megváltoztathatjuk, és így körbejárhatjuk a teljes teret, ahol a kép készült.

A gömbpanoráma képeket számítógépen is nézegethetjük, de ehhez egy speciális megjelenítő szoftverre lesz szükségünk, vagy használhatjuk a Google+ galériáját, ahová feltöltve a gömbpanoráma képet, szintén megnézhetjük a képet térbeli valóságában.


Budapest, Gárdonyi Géza tér

Röviden tehát ennyi a gömbpanoráma készítés, de ahhoz, hogy igazán szép képeket csináljunk, sokat kell gyakorolni, és nem árt, ha beszerzünk/készítünk 1-2 segédeszközt.

A Google egyik dolgozója, Minh T. Nguyen összeszedett néhány tippet:

Mielőtt fényképeznél

– Lehetőleg akkor fényképezz, ha nincs más a környéken. A statikus környezet, kevesebb emberrel sokkal jobban néz ki, mint emberekkel. Hiszen az emberek nem maradnak egy helyben.mozognak, és így elrontják a képet.
– Előnyösebb a képeket alacsonyabb fényerő és alacsonyabb kontraszt mellett végezni. Például, ha egy sötét épületet fotózol, nagy ablakokkal, érdemes naplemente után fotózni, mert így az ablakokon a nap nem csinál túl nagy kontrasztot.
– Úgy vedd fel a kezdő irányodat, hogy arrafelé nézz, ahol a környezet meglehetősen monoton. Így könnyen tudsz majd javítani a képen, például valamilyen képszerkesztő alkalmazásban.

Fényképezés alatt
– Kapcsold be a GPS-t, a pontosabb helymeghatározás miatt
– Kezd a képet a legkevésbé érdekes irányban: a kezdő és végző képet nem fogja 100%-os pontossággal illeszteni a program, ezért érdemes olyan irányban kezdeni a fotózást, ami nem annyira fontos a fotó témája szempontjából.
– A fényképezőt lassan mozgasd, hogy elkerüld az elmosódásokat a képen.
– Ha valami nem úgy sikerült, ahogy szeretted volna, használd bátran az undo funkciót, és fotózd újra az a képkockát!
Az eszközt a kamera lencséje körül forgasd, ne te legyél a forgástengely!
– Kerüld a mozgó embereket! Az egyes képkockáknál várd meg, amíg nincs mozgó ember a látókörben.
– Érdemes az eszközt álló módban tartani, mert fekvő módban maradhatnak fekete részek az elkészült képen, illesztési hiba miatt.
– Az angol cikk szerzője ezt a fényképezési sorrendet ajánlja: középen, fel, fel, le, le, majd jobbra mozog.

Fényképezés után
– Érdemes az elkészült képet utófeldolgozni, akár a telefonon, akár a számítógépen.
– Ha képet a Google+ oldalra töltöd fel, jó ha tudod, hogy van egy bug (hiba), ami miatt a kép címét csak feltöltéskor tudod megadni, ez utólag már nem szerkeszthető.
– Lásd el a képed a #photosphere címkével, és küldd be a Photo Sphere G+ közösségbe is.

Hivatalos tutorial a PhotoSphere készítésről: http://www.youtube.com/watch?v=NPs3eIiWRaw

Végül egy személyes tipp tőlem:
Az igazán szép gömbpanorámához az kell, hogy a kamera a lencse körül forogjon. Ugyanis ilyenkor torzul a legkevesebbet a fotó, és így tud a program szebb illesztést csinálni a végén. Erre a legjobb valamilyen álványt használni, de fabrikáltam egy hasznos kis eszközt, amit bármikor magunkkal vihetünk, és ennek segítségével talán megkönnyíthetjük a forgástengely megtartását.
Egy USB töltőkábel végére kötöttem egy kis madzagot. A kábelt bedugom a telefonba, a madzagra pedig rálépek. Ekkor már csak arra kell ügyelni, hogy a madzag feszes maradjon, és függőleges.
Íme:

Néhány jó tanács a hozzászólások alapján: (2013.08.01)
– A telefont tartsuk kb. fejmagasságban, ekkor az program pontosabban tud majd illeszteni.
– Ha a fotózni kívánt helyen gyors mozgású felhők vannak, akkor érdemes az ő mozgásukat is figyelembe venni. Ilyenkor érdemes a fent leírt “szeletelős módszer” helyett a felhővel kezdeni a fotózást.
– Gömbpanorámát lehet használni arra is, ha egy objektumot nagyobb látószögben szeretnél bemutatni. Ekkor nem kel a teljes teret körbefotóznod, csak a kiszemelt objektumot.
– A 4.3-as Androidban kicsit változott a felület, a cikkben szereplő képek még a 4.2-es Androidban lévő fotós programmal készültek.
– Lelkes felhasználók elérhetővé tették a gyári Androidban lévő kamerát, az is tudja használni a fenti képkészítést, akinke korábbi Androidja van. Az XDA fórumán érdemes keresni.

2013.07.31.

+