MojAndroid
(x) hirdetés

Kedvenc számtech boltom hírleveléből arról értesültem, hogy raktárra került az Intel új generációs processzora és természetesen kompatibilis a telefonommal. Azonnal megrendeltem és már be is szereltem a telómba. Ha már rendeltem, akkor vettem még 4 giga ramot a telóba. Míg az árukiadásra vártam, megnéztem a legújabb nVidia mobilvideokártya demóját. Impresszív. Jövő hónapban meg is veszem és lecserélem a mobilom videokártyáját is. Lassan érik egy új alaplap is, kérdés, hogy az S4-em házába mit fogok tudnia belerakni.A fentiek természetesen maximum egy párhuzamos világban lehetségesek. Vagy a jövőben.

Jó pár éve gyilkos harc zajlott a marketingesek, gyártók és a felhasználók aktív részvételével. A háborút a jövőért vívták és bár nagyon sokféle motiváció hajtotta a résztvevők a csatatérre, akár tíz front vonal is nyílhatott volna, mégis csak egy fronton csattantak össze a felek. A kérdés, ami elindította a harcot talán sose hangzott el, vagy csak zárt ajtók mögött, esetleg munkaebédek utáni kávézás közben.

A hordozható számítógép melyik eszköz újracsomagolása? A PC vagy a telefon?

Akik a PC jövőjéért harcoltak derekasan helytálltak, sorra jöttek a PDA-k, a handheldek, a „palmok”. Egyre több és több funkciót pakoltak a tenyérgépekbe és talán győzhettek volna is, ha…
A telefonosoknak sokkal könnyebb dolguk volt. A telefont olyan emberek számára se kellett elmagyarázni, akiknek az otthonában csak havi egy alkalommal csörgött a telefon. A funkció egyszerű volt, bárhonnan tudsz telefonálni. A győzelem nem volt különösebben látványos, még talán azt se lehet elmondani, hogy véget ért a háború. Mindenestre a mobiltelefonok belopakodtak mindenhova és szép lassan megkaptak minden olyan funkciót, amivel a PC valaha is rendelkezett.

A PC hívei azonban visszatérésre készülnek.

Azok, akik a PC-ben az olcsó, bővíthető, funkcionális eszközt látták sokáig nem adták fel. A történet vége a jövő homályába vész. A jelenben csak az biztos, hogy egyre erősödnek az alternatív mobil operációs rendszerek. Idén több figyelemre méltó csapat is megjelent a régi harctéren.

  • FirefoxOS (Mozilla Foundation)
  • Ubuntu Touch (Canonical Ltd)
  • Tizen (Linux Foundation)
  • SailFish OS (Jolla Ltd.)

A harctér jelenleg elég kietlen. Azt is lehetne mondani rá, hogy nem is létezik. Hiányzik ugyanis egy nagyon fontos szereplő. A hardware gyártó. Jelenleg senkinek nem érdeke az, hogy egy nagy tömegben készülő, olcsó és megbízható, hosszú termékciklussal, akár cserélhető komponensekkel rendelkező mobileszközt készítsen. A helyzet azonban nem ennyire egyértelmű. A mobil eladások lassulnak. A marketing gépezet egyre nehezebben forog.

Sajnos az igazi PC korszak sose fog tudni átköltözni a mobileszközökre. Technológiai, piaci méreti és üzleti okok miatt nehezen elképzelhető a bevezetőben írt eset. Valamit persze vissza lehet hozni a régi időkből. A moduláris és open source hardware már a spájzban van. Ha kellő méretű profit előrejelzést jeleznek a jósok, gyártásba is kerülhet két három termék, amire szinte bármit lehet installálni. Az az idő azonban sose jön el, mikor leugrunk a Miklandba (fiatalabbaknak a Blufish, újoncoknak az iPon) egy új prociért a telóba, de az könnyen előfordulhat, hogy két külön eszközt fogunk használni a mobil használat idősávjában.

Az okosabb buta telefonok (ohlalala..) piacán egyre több eszköz jelenik meg. Ezek az eszközök képesek biztosítani a telefon, az e-mail és pár internet alapú kommunikációs felület elérését. Kis kijelzős, billentyűzet központú termék design. Cserébe olcsó eladási árat és gazdaságos üzemeltetést kapunk (kiszámolta már valaki, hogy éves szinten hány forintot költünk a mobilok üzembetartására? Értsd hány forintért töltjük fel a mobil akkumulátorát?) A másik eszköz nagy kijelzővel, nagy teljesítménnyel szolgálja ki igényeinket.

A gond azzal kezdődik, hogy a legtöbb embernek bőven elég egy eszköz a mostani vásárlói szokások alapján. A gyártók számára a feltételezett optimális eset, hogy sikerült eladni mind a két eszköz típust valamilyen furfanggal, de a két eszköz valószínűleg kannibalizálja a gyártót.

A jelenlegi processzor, kijelző, ilyen olyan szenzorok mentén zajló készülékharc egyre inkább állóharccá válik. A mobilt kereső átlagvásárló eljut oda, ahova 10 éve az asztali számítógép vásárlásakor.

Megfizethető legyen, és ne akadjon rajta a Windows (Android).

Az új PC korszakot az új mobil operációs rendszerek indíthatják el azzal, hogy sokszínűvé teszik a kínálatot. Ha lesz olyan gyártó, aki képes kiszakadni a jelenlegi üzleti modellből.

Folytatás valamikor félév múlva…

2013.07.29.

+