MojAndroid
(x) hirdetés

Az afféle öreg csókák – mint amilyen jómagam is vagyok – kissé nehezen érthetik meg ezt a manapság korszerű és oly divatos technikai újítást, mint a felhő alapú szolgáltatás.

Mi is ez? Hogy is van ez? Feltöltök valamit a felhőbe? Jó, jó, de akkor hová is kerül? Nem esik le? Hol is van az? Hát…sehol. Vagyis mindenhol. Vagy inkább valahol, odafent…
Bizisten, én se tudnék hirtelen konyhanyelven minderre válaszolni, de azért igyekszem összesöpörni a lényeget.

Amit az itt-ott fellelhető rendkívül tudományos, terminus-technikus információból sikerült kihámoznom az az, hogy alapvetően háromféle felhő van.

Az elsőben a felhő egy programot (szoftver) kínál fel népgazdasági hasznosításra vagyis afféle interneten használható pl. szövegszerkesztő (google docs), vagy épp online grafikai program, mint pölö a Befunky, aminek most frissült az Androidos verziója, s amelynek most ördögien jó ára van, ha szeretnénk megvásárolni.
Ezek a programok tehát az Interneten érhetőek el.

Második felhőnkben komplett rendszerek bújnak meg, s igen komoly szolgáltatásra képesek. Ha jól értelmeztem, s összefésülöm az ablakos, kapus Bill jó 15 évvel ezelőtti szavait, akkor ez lesz a jövő, s jelenleg is ezt fejlesztik gőzerővel. Itt főleg kis- és nagyvállalatok a felhasználók, akik – úgymond – a felhőben intézik cégük ügyeit. Minden digitálisan, villámgyorsan történik. Nem kell a papírhoz fákat kivágni, nincs ólom és higanytartalmú nyomtatótinta, meg egy rakat környezetkárosító cucc. Ráadásul a felhőben dolgozó programok és háttértárak védelméről, frissességéről nem a felhasználók, hanem felhők tulajdonosai gondoskodnak. Micsoda kényelem…

A harmadik típusú felhőnkben tárolni tudunk. Zenéinket, képeinket, jegyzeteinket. Bármit, amit a méret enged, mert azért itt a méret is lényeg. E felhőtípus az, ami inkább érdeklődésem, s e cikkecske fókuszában található. S mivel ez itten “Andriskás” mobiltelefonokkal foglalkozó oldal, inkább a kettő összekapcsolódási pontjaira irányítom mobilom ledes lámpácskáját.

Úgy látom, hogy mostanság legmenőbbnek a Goggle Drive nevezetű alkalmazást tekintik. Erről hallani a legtöbbet. Hirdetése szerint bárhonnan elérhető, és alapból 5 giga helyet biztosít. Persze a térerő sem árt hozzá. Csak egészség legyen és térerő, ahogy ezt Emil. RuleZ! énekelgeti…
-Jó, jó, de most miért is jó ez?- Kérdi a magam fajta laikus öreg csóka. Az értelme gyakorlatilag annyi, hogy minden g-mail tulajdonosnak van egy tárolószekrénye, amibe azt rak amit akar, s ha kívánja, akkor ezekből azt tesz nyilvánossá, amit csak akar. Tegyük föl, hogy Zsemlei Lajos ír egy kritikát a Nemzeti egyik előadásáról, hogy milyen pocsék, és ezt az írást szeretné minél szélesebb körben közzétenni. Akkor a kész írást feltölti a saját kis Google Drive fiókjába és egyetlen gombnyomással kreál hozzá egy elérési linket. De ugyanez a Zsemlei Lajos a privát képeit is tárolhatja itt, mely képeken a szeretőjével nyaral a Bolgár tengerparton, míg otthon a Zasszony gályázik és neveli a három kis Zsemleit. Ezeket a képeket -természetesen – csak a fiatal pipivel osztja meg, vagy tán még vele se.
Szóval a Google Drive-ba bármi feltölthető, ami az 5 gigába belefér.
S a lényeg: A Google Drive-ot nem csak hagyományos asztali számítógépről az Interneten keresztül érhetjük el, hanem már az “okos” telefonról is.
Bevallom férfiasan, az asztali pc-s változatot rendszeresen használom, elégedett vagyok vele. A mobilos megoldással kapcsolatban elolvastam jónéhány véleményt, s egyelőre kivárok. Ettől függetlenül ajánlom kipróbálásra.

A következő felhőalkalmazás a Dropbox.
Mostanság sokan pártoltak el tőle, mert az alapból adott 2 Giga kissé kevésnek tűnik. Viszont roppant előnye, hogy számtalan mobilon is használható alkalmazás támogatja. Így akár egyetlen gombnyomással a Dropbox-felhőbe küldhetjük a cuccot.

Box
Ennek természetesen semmi köze a kemény öklök sportjához. Mint a neve is mutatja: ez egy doboz. Nem ház, hanem doboz! S ebbe az égi dobozba épp 5 Giga mennyiségű anyag tölthető. Lehet az bármi, mint a már említetteknél. Kép, hang, film, írott dokumentum, program. Ugyanúgy megoszthatók ezek a feltöltött anyagok, mint a többinél, s ahogy tapasztaltam, egyszerre több fájl is mozgatható egyszerre.
A Box-os fiúk időnként akcióznak is, ilyenkor az alap 5 Gigát megtízszerezik, s ilyenkor az az 50 GB azért már sok mindenre elég.

Itt van még a legszerényebb megoldású Comodo Cloud felhőtárolót. Gyakorlatilag egy sima fájlkezelőt kapunk, ahol mappákba rendezhetjük a feltöltött állományokat. 5 GB áll a rendelkezésünkre, s a megosztás itt is lehetséges.

Ígéretesnek tűnik Kim Dotcom neve által fémjelzett újjászületett MEGA (Megaupload) alkalmazás, mely alapból 50 GB tárhellyel csábít. A magyarul is beszélő béta stádiumban lévő alkalmazást próbálva biztatónak tűnik. Kipróbálni mindenképp érdemes, de Dotcom (hír)nevét figyelembe véve tartós tárolásra egyelőre ne rendezkedjünk be.

Szóval, mindezen alkalmazások közös tulajdonsága a funkció, a méret, a vegyes elérhetőség, s az, hogy internetcsomag nélkül kissé bajos a működtetésük, mert akkor ingyenes wifi pontot kell keresgélni.

(x) hirdetés
2013.06.03.

+