MojAndroid
(x) hirdetés

A Tasker ismert alkalmazás, s itt a portálon is előfordult már mindenféle formában. Az on{X} egy olyan alkalmazás, amit tulajdonképpen már használhattam volna, de sose tettem egészen a mai napig. Hiba volt. Remek, s nagyon egyszerű alkalmazás. Ráadásul ingyenes.

[video:https://www.youtube.com/watch?v=qfLMTsIJsoo]

Szép is, jó is, remek kis alkalmazás.

Amióta a Tasker akcióban elérhető volt, megvettem, s lelkes használója vagyok. A lehetőségek benne szinte határtalanok. Olyan összetett szabályokat lehet összehozni, hogy már-már a programozás határát súrolja a dolog. Nem véletlen a rengeteg Tasker Google Plus közösség, forum, tutorial weboldal, stb.

A két alkalmazás szinte mindenben különbözik, mégis ugyanarra a célra jöttek létre.

Ingyenes vs. fizetős

Míg a Taskerért pénzt kérnek, a Microsoft gyermeke (igen, az on{X} a Microsoft gyártóroráról került ki) ingyenes. Ezt nem kell túl magyarázni, örülünk az ingyenes alkalmazásoknak.

Online vs. offline

Az on{X} esetében egy Facebook logint követően Online, a böngészőben lehet szbályokat létrehozni. Itt az általam lelekesen használt, s szeretett ifttt oldal ugrott be. Hasonlóan egyszerű, s letisztult a szabályok létrehozása, majd azok mentés után azonnal “repülnek” a telefonra. Praktikus, hogy a szabályok online vannak tárolva, s így több eszközre telepíthetők, telefonváltás esetén semmi más dolgunk nincs, mint belépni az on{X}-be, s máris ott van minden.

Nem annyira meglepő módon az on{X} értékeléseit megtekintve rengeteg 1 és rengeteg 5-ös értéket láthatunk. Az 1-esek 99 százalékbana Facebook login miatt vannak. Érdekes kérdés, hogy a fejlesztők erre miért nem reagáltak, s tették lehetővé a Google autentikációt (is). Gondolom a háttérben a Facebook Microsoft jó kapcsolat van. Kérdés, hogy ez megér-e ennyi 1-es értékelést. Persze a Microsoft Androidos alaklmazásai egyébként sem túl kedveltek. Ennek azt hiszem sok esetben inkább történelmi okai vannak, sem mint a software minőségével kapcsolatos problémák.

A Tasker esetében mindent a telefonon intézhetünk el magunknak. Rengeteg beállítási lehetőség, messze nem annyira egyszerű a felület, mint az on{X} esetében. Azonban nem nyitunk semmilyen kaput sem a Microsoft, sem pedig a Facebook felé. Paranoiások ide! :)

A szabályok kimenthetők, majd új telepítés esetén importálhatjuk azokat, így itt sem kell teljesen nulláról kezdeni egy telefonváltást követően.

Egyszerű vs. nagy tudású

Fentebb már említettem, az on{X} egyszerű, mint a faék. Az onx.ms weboldalon mindent be tudunk magunknak állítani, illetve kereshetünk már meglévő szabályok között. Léteznek a közösség által létrehozott szabályok, illetve a Microsoft által készítettek is.

screen_shot_2013-06-02_at_16.16.51.png

A Tasker esetén néha bajban vagyok, hogy az adott dolgot hol is kell keresnem. Messze nem triviális.

Az on{X} pl. a szabályt, hogy az autó bluetooth kapcsolata elérhető, akkor csatlakozzon a következőképpen valósítja meg: kb tíz percenként bekapcsolja a bluetooth-t, s ellenőriz. Ha ott van az autó, akkor csatlakozik. Egyszerű, mint a bot. Az autóból kiszállva azonban nem kapcsolja ki a Bluetooth-t. Cserébe egy kattintás volt a létrehozás, telefonra küldés.

A Tasker esetén egy hasonló szabály létrehozása kicsit bönyolultabb. Cserébe minden apró részlet szabályozható, s “exit task-ként” ki is tudom kapcsolni a Bluetooth-t kiszállás után.

Végszó

Mivel a Taskert megvettem már, így az on{X} kevésbé hozott lázba, de pl. feleségem telefonjára azt tettem fel, s így működik nála automatikusan az autóban a kihangosítás, az otthoni wifihez való automatikus kapcsolódás, stb. Remek korban élünk, csodálatos alkalmazások teszik az életünket egyszerűbbé.

2013.06.02.

+