MojAndroid
(x) hirdetés

Egyszerű, funkcionális appot mutatok ma be nektek a Posta Biztosító jóvoltából. Ha egy mantrában éne összefoglalni az app lényegét, kb. úgy tenném, hogy “a TravellerBook utazást segítő app, amely kedvelt magyar turistacélpontokkal kapcsolatos információkat, illetve segítő funkciókat nyújt, mobilon”. De lássuk részletesebben!

Az utazás és a mobil app szerencsés párosítás, főleg, ha az ember nyaralni utazik. Én egy jó ideje nem hurcibálok magammal nyaralásra laptopot (igen, régebben hurcibáltam), mert hát ott a zsebemben a mobil meg a tablet, ami az utazás közbeni igényeimet tökéletesen kielégíti: van rajta térkép, tárhely a fotóknak, és ha kell, alapvető információkat is elérek rajta. A TravellerBook ebbe a sorba illeszkedik, megpróbálva összegyűjteni azokat a dolgokat, amik egy adott országban az utazónak fontosak.

Elöljáróban

Fontos, hogy a TravellerBook jelenleg Ausztriát ismeri (mint koratavasszal népszerű turistacélpontot), de mire a napi átleghőmérséklet 8 fok fölé emelkedik (szóval még nyár előtt, update keretében) megérkezik a másik legfontosabb ország, Horvátország támogatása is.

Az app a következő dolgokat tudja:

Alap információk az országról

Gyakorlatilag az az infó, ami miatt az ember Wikipédiát kezdene túrni. Én pl. a mostani tesztig nem tudtam, hogy Ausztria az egy főre eső GDP alapján a világ 10 leggazdagabb országa közt van – hát te?

Térkép

Google Maps alapú térkép, amin egy téli sí-kiruccanáskor fontos helyek: fontosabb szálláshelyek, kórházak, orvosi rendelők, valamint magyar konzulátusok is megjelennek.

Szótár

A cél itt is láthatóan az volt, hogy egy utazás során előforduló eseményekkel kapcsolatban tudjunk a helyi nyelven egyszerűbben kommunikálni. Ausztria esetében ezért az “Egészség” kategória negyedik fordítása mindjárt a “szakadékba sodorta a barátomat a lavina, kérem segítsenek”, illetve kiemelt helyen szerepelnek a hüttében elengedhetetlen szakkifejezések, mint a forró csoki, meg a Lebenknödelsuppe. A szótár igény esetén fel is olvassa hangosan az adott mondatot, nekünk tehát csak mutogatni kell, hogy merről jött a lavina, és merre tartott.

Helyi időjárás

A TravellerBook 10 napos előrejelzést biztosít a célországról (-hoz?), amiből én a teszt során azt az érdekes adatot tudtam meg, hogy Ausztriában tegnap este 0 fok volt, vagyis mi ne pattogunk az “5 fok és esik” időjárásunkkal. Cserébe jó eséllyel elhúzódott a síszezon, ha akarunk, biztosan találunk még egy kis havat.

Utasbiztosítás

Eben a menüpontban mobilról tudunk utasbiztosítást kötni. Jelenleg két opció közül választhatunk: vagy elirányít minket az app egy közeli postára, vagy megnyitja a Posta Biztosító weboldalát online rendeléshez. Nem tudom ki hogy van vele, nálunk általában az utazás reggelén derül ki, hogy kimaradt a biztosításkötés, és emiatt negyed órát minimum csúszunk az indulással. (A gyerekek meg ott toporognak kabátban, amíg anya-apa nyomtat.) Nos, mostantól az autópályán kötünk biztosítást.

A TravellerBook következő frissítésében (kb. 6 hét múlva) ez a funkció teljesen beépül majd az appba, vagyis mobil felületen lehet majd biztosítást kötni.

A felület

Az app az egyszerű és könnyen átlátható felületre helyezi a hangsúlyt, cserébe gyors, nem terheli a telefont. Ezen kívül részben offline; a Google Maps természetesen netet kíván (persze cache-el), a szótár és az alapinfók net nélkül is használhatók. A netes utasbiztosítás természetesen csak online módban működik.

Összefoglalva

Mint látható, a TravellerBook kifejezetten a magyar célközönség számára, magyar szempontok szerint készült, és az utazással, nyaralással kapcsolatos legfontosabb dolgokat gyűjti egybe. Hasznos társ lehet a téli sí- és nyári Adria-trip mellé!

(x) hirdetés
2013.04.08.

+