MojAndroid
(x) hirdetés

Már régóta gondolkodtam azon, hogy összeszedem azokat az alkalmazásokat, amikkel a Google járul hozzá az Android ökoszisztémájához. Ezek azok az alkalmazások, amik nélkül prímán lehet használni egy Androidos telefont, csak ilyenkor az ember sok kényelmi szolgáltatásról kénytelen lemondani.
Akik főzött romokkal zsonglőrködnek, azok már találkozhattak azzal a telepítési utasítással, hogy a ROM telepítése után telepítse a hozzá illő “gapps” állományt. És lehet felmerült már bennük, hogy mi is van ebben a külön állományban, és tényleg kell-e neki telepítenie a főzött ROM után egy ilyet. Fogadjátok hát szeretettel ezt a kis listát, az egyes alkalmazásokhoz próbálok írni pár sort, bár mivel nem mindet használom, néhol elég szűkszavú leszek. Ha van olyan alkalmazás, ami szintén idevaló, de kifelejtettem, kérem jelezzétek, és szívesen bővítem a listát!

Androidify
Még a kezdetek kezdetén, 2011-ben készített az Android fejlesztőcsapata egy mókás kis alkalmazást, amivel az Androidos alteregonkat alkothatjuk meg. Lipilee írt is róla egy elég részletes kis cikket, itt elolvasható: [link]

Blogger
A Google blogoldalához készített mobilalkalmazás. Aki használja a Bloggert, annak nem kell bemutatnom. Aki nem használja, annak röviden: a blogger.com a Google blogszolgáltatás oldala, ha saját blogot szeretnél írni, érdemes kipróbálnod!

Car Home
Ez az alkalmazás lenne a Google autós menüje. Ennél többet nem tudok elmondani róla, mert azt írja, hogy nem kompatibilis a készülékemmel, de mellesleg autóm sincs… :)

Chrome for Android
A népszerű asztali böngésző Androidos változata. Nexus 4 telefonon már ez az alapértelmezett böngésző. Használatához telefonokon legalább 4.0-s, ICS rom szükséges, és ajánlatos egy gyors processzor. Itt az oldalon kobak írt róla kicsit bővebben: [link]

Gmail
Azt hiszem ez az az alkalmazás, amit egy Android felhasználónak sem kell bemutatni. A Google levelezőjének Androidos alkalmazásáról van szó, ami a napokban kapott egy frissítést. Egyértelműen kiemelt fejlesztés a cégen belül, az évek során sokat okosodott és szépült, reméljük ez a jövőben is így lesz.

Google+
A Google közösségi oldalának mobilalkalmazása. Minden közösségi média példát vehet róla, mind designban, mind működésben. A Google+ oldalról Lipilee írt egy hosszabb beszámolót, még a közösségi oldal indulásakor: [link]. Azóta már sok víz lefolyt a Dunán, a Plus is alaposan megváltozott, azóta kibővült többek között a közösségek funkcióval, ahol mi is aktívan részt veszünk.

Google Analytics
Az Analytics a Google weboldal analizálást támogató eszköze. Ez az alkalmazás az Analytics oldal mobil elérését teszi könyebbé, elég jól testre szabható, és majdnem minden funkció elérhető benne, ami a nagy testvérben is megtalálható.

Google Authenticator
A Google kétlépcsős bejelentkezéshez szükséges mobil alkalmazása. Pár éve lehetőség van arra, hogy a google fiókunkba csak úgy tudjunk belépni, hogy a jelszó megadása mellett egy, a mobiltelefonunkra érkező kóddal kell megerősítenünk a bejelentkezést, ezzel is növelve a fiókunk biztonságát.

Google Calendar
A Google Naptár alkalmazása (nem összetévesztendő az Android Calendarral), ami nem olyan rég, a tavalyi évvége felé jelent meg. A Google fejlesztői érezhették, az Android alap naptár alkalmazásának hiányosságait, ezért előálltak egy saját változattal. Valószínűleg ez az alkalmazás le is cseréli az újabb Android verziókban a naptár alkalmazást.

Google Currents
Röviden: ez az alkalmazás a Google válasza az Apple Newsstand alkalmazására. Talán az RSS alapú hírfogyasztást próbálta/próbálja a Google megreformálni ezzel az alkalmazással. A program a hírek fogyasztására szolgál, és benne a hírek újságszerűen jelennek meg. Valószínűleg a Reader bezárása után, ezzel az alkalmazással szeretné pótolni a cég a hírfogyasztók éhségét, bár nagy hátránya, hogy ennek a szolgáltatásnak jelenleg nincs asztali változata, és a mobil alkalmazás mellesleg elég erőforrás igényes. Eredetileg ez az alkalmazás nem is RSS tartalom fogyasztásra lett kitalálva, bár használható arra is.
A programról Lipilee is írt bővebben: [link]

Google Drive
A Google tárhelyéhez kapcsolódó alkalmazás. Nagyon nem is tudok ennél többet modani, Lipilee erről is írt: [link]

Google Earth
Az Earth egy speciális kiegészítő a Google Maps szolgáltatáshoz, amivel szebben láthatóak a térképhez kapcsolódó dolgok (fényképek, 3D rajzok, wikipédia bejegyzések, stb…). A program asztali verziója nagyon népszerű, térképszeretőknek bátran merem ajánlani ezt az alkalmazást.

Google Finance
A Google tőzsdei oldalához készült alkalmazás. Aki tőzsdézik, és használja a Finance oldalt, annak érdemes kipróbálnia ezt az alkalmazást is.

Google Googles
A Google kamera olvasó alkalmazása. A szöveges keresést igyekszik kiegészíteni a program. A Googles segítségével a kamerával észlelt dolgokra tudunk keresni, sőt a program még ennél is többet kínál: QR kód olvasás, szöveg fordítás, vagy akár Sudoku megfejtés.

Google Maps
Azt hiszem ezt nem kell bemutatnom senkinek, az ingyenes világtérkép a Google egyik legnépszerűbb alkalmazása. A Maps alkalmazással együtt érkezik még három egyéb alkalmazás is, a Navigation, a Street View és a helyi információk. A program nemrég kiegészült az offline térkép lehetőséggel is, egyre inkább komoly vetélytársa a fizetős navigációs programoknak,

Google Play Music
A Google zenelejátszó alkalmazása, ami a Play Music fiókunkhoz kapcsolódva akár az online zenelejátszásra is használható. De az SD kártyán lévő zenéinket is lejátszhatjuk vele, sőt offline is használható. Nexus 4-en ez az alapértelmezett zenelejátszó.

Google Search
A Google kereső alkalmazása. Régebben csak egy kereső sáv volt az egyik kezdőképernyőn, újabban kiegészült a “Google Now” funkcióval, ami az egyik, legnagyobb jövő előtt álló terméke a cégnek. Meglátjuk hová növi ki magát.

Google Translate
A Google fordító alkalmazása. A program az online fordító adatbázisa alapján dolgozik, és érdekessége, hogy képes a beérkezett SMS üzeneteink fordítására is.

My Tracks
Egy nagyszerű kis alkalmazás, ami arra szolgál, hogy rögzíti azt az útvonalat amerre járkálunk. Az útvonalról megtekinthetünk egy metszetet is, és különböző statisztikai adatokat is (sebesség, út, idő) visszanézhetünk. Az elmentett útvonal a drive fiókunkba feltölthető és onnan megosztható mások számára is. Kirándulók számára ajánlott alkalmazás.

Schemer
Ez számomra egy kakukktojás alkalmazás, amiről nem is tudom, hogy mit akar vele a cég. Saját magunk számára tudunk benne célokat meghatározni, amik akár földrajzi helyhez is kötődhetnek, de ezen kívül nem látom a program hasznát. Valószínűleg ez is egy közösségi játék akart lenni, de nem igazán terjedt el.

Talkback
Ez a Google beszéd visszajelző alkalmazása, a látássérült felhasználók segítésére fejlesztette ki a cég.

Voice Search
Hang alapú keresést végző alkalmazás. Jelenleg már ez a program is beépül a Google Now oldalába.

Youtube
A Google videómegosztó oldalának alkalmazása. Azt hiszem nem kell bemutatni senkinek.

Youtube Remote
Távirányítsd a böngészőben futó youtube lejátszódat a fotelből!

+1 Sky Map
Csillagtérkép, amit a Google fejlesztett, majd kihátrált mögüle, és a forráskódját nyílttá tette. Nagyon jól lehet a segítségével a nyári éjszakában csajozni. Csak feltartjuk az égre a mobilunkat, és sorolhatjuk a kiszemelt hölgynek az égbolton látható (vagy éppen nem látható) csillagokat. Sőt összebújva együtt is lehet böngészni az égi objektumokat.

A fenti listában nem szerepelnek a Google TV-hez kapcsolódó alkalmazások és a távol-keleti billentyűzetek. A Play Store-ban lévő Google alkalmazások teljes listáját itt találod: [link].

Update – 2013-03-20
Kicsit korábban publikáltam a cikket, mint kellett volna, azóta eszembe jutott még jópár alkalmazás. Egyúttal köszönöm a hozzászólásokat is!

1. A Play Store-hoz kapcsolódó alkalmazások
Ismert, hogy a Google Play Store jóval több annál, mint amit mi látunk belőle innen Magyarországról. A Google ide terelte be azokat az online szolgáltatásait, ahol pénzért (is) kínál termékeket, szolgáltatásokat.
Jelenleg az alábbi szolgáltatások érhetőek el benne: Zene, Könyvek, Folyóiratok, Filmek és TV, Eszközök, Alkalmazások. Ebből számunkra csak az Alkalmazások rész látszik, de a világ gazdagabbik felén (USA-ban) a többi dolog is elérhető. Ezekhez a szolgáltatásokhoz is kapcsolódik 1-1 alkalmazás, ebből csak a Zenelejátszó volt említve a fenti listában, mert az a Nexus 4-ben az alapértelmezett zenelejátszó.

Google Play Books
A Google könyvesboltjához kapcsolódó olvasóprogram.

Google Play Magazines
Ebben az alkalmazásban lehet olvasni/kezelni a Playről megvásárolt magazinokat.

Google Play Movies & TV
Ebben az alkalmazásban lehet nézni a Playről megvásárolt filmeket.

2. Google Wallet
Kihagytam a felsorolásból a Google fizető szolgáltatásához kapcsolódó elektronikus pénztárca,a Google Wallet. A Wallet oldalon megadott bankártyáinkat tudjuk a program segítségével offline fizetőeszközként is használni egy NFC képes telefonunk segítségével, olyan boltokban, ahol ki van építve az érintés mentes fizetés. Sajnos ez is csak az USA-ban elérhető.

3. Google Talk és Voice
Kimaradt a Google azonnali üzenetküldője a GTalk és a hozzá kapcsolódó telefonáló alkalmazás a Google Voice. Előbbi elérhető nálunk is, utóbbi csak az USA-ban. A Gtalk alkalmazás a piacon nem is érhető el önmagában, csak ROM telepítés révén kerülhet a telefonunkra. Azt hiszem nem kell bemutatni ezeket a programokat sem.

4. Érkező alkalmazások
Megemlítenék még két alkalmazást, amik jelenleg nem elérhetőek, de az utóbbi időben több hír is szólt a létezésükről, és próbálták kitalálni, hogy mit is tervez velük a Google.
A Google Babble feltehetően egy közös üzenetküldő platform lesz a jelenleg eléggé megosztott Google üzenetküldő szolgáltatások kiváltására. Jelenleg van a Talk, a Voice, a Hangout, a Messenger, a Chat for Drive, amik egymástól függetlenül lettek fejlesztve, és nem is működnek együtt. Ezt próbálja meg orvosolni állítólag az érkező Babble.

Google Keep néven került elő egy jegyzetelő alkalmazás, ami valószínűleg a Drive-on belül lesz egy új szolgáltatás. A felbukkant fotók alapján egyelőre nincs telezsúfolva funkciókra, tényleg csak jegyzeteink/fotójegyzeteink gyors elkészítésére lesz alkalmas. Volt már korábban egy ilyen alkalmazás a Google Notebook, ami csúfos érdektelenségbe fulladt. A jelenlegi Keepet a szakoldalak Evernote gyilkosnak nevezik, bár szerintem egyelőre semmi nem látszik ebből. Majd meglátjuk hová növi ki magát, ha egyszer megjelenik.
UPDATE 2013-03-21: A Keep alkalmazást aktiválták a Drive-on belül, és a mobil kliens is felkerült a Playre. Kobak írt erről hosszabban: [link]

UPDATE 2013-03-21
További alkalmazásokat ajánlottak a figyelmembe a G+ lakók, amik szintén a Google-höz köthetőek:

News &Weather
A Google hírgyűjtő oldalához készített mobil alkalmazás. Sajnos elég mostohán bánik vele a cég, 2.1-es Android óta, szinte minimálisan változott a külseje. De én nem is láttam még embert, aki valóban használná napi szinten.

Snapseed
Egy nagyon jó fotószerkesztő alkalmazás, én nagyon sokszor használom a készített fotóim utólagos szerkesztésére. Szinte mindent tud, amit egy retusáló alkalmazásnak tudni illik. Lipilee is írt egy kicsit bővebben róla: [link]

Google Santa Tracker
Említsük meg a Google karácsonyi ajándékát is, a Mikuláskövető alkalmazást! Bár most eltűnt a Playről, de decemberben majd ne feledkezzünk meg róla! :)

A fentieken kívül van még néhány apróbb, Androidba integrált alkalmazás, amit nem is tudom, hogy külön érdemes-e bemutatni: GoogleEars, QuickSearchBox, FaceLock

2013.03.19.

+