MojAndroid
(x) hirdetés

Pár napja publikáltuk Hive nevű alkalmazásunkat, ami egyszerű kocsmakeresőként indult annak idején, de a fejlesztések során hamar rájöttünk, hogy egy kocsmakereső önmagában nem állja meg a lábát az alkalmazás piacon. Így új koncepciót helyeztünk előtérbe: általános helykereső, ATM-kereső, részletes szűrési lehetőségekkel.

Az androidportál olvasói bizonyára már találkoztak nem egy helykereső alkalmazással a Play Store-ban. Mindegyiknek megvolt a maga potenciálja, de a hasznos jelzőt igazán egyik sem szerezte meg magának.
Igyekeztünk átgondolni, mik azok a feature-ök és funkciók, amire egy helykereső alkalmazásnak szüksége lehet:

  • Nagy, részletes és friss adatbázis
    Az indulásra felduzzasztottuk az adatbázisunkat, hogy az a kiadás pillanatában is már használható legyen. Elsőként a belvárost 95%-os lefedettséggel megcsináltuk. Ehhez sokszáz kilométert gyalogoltunk, és minden helyről összeszedtük, amit csak lehetett: a nyitvatartástól kezdve, az árakon át egészen azokig az alap szolgáltatásokig, amiket egy vendéglátóhely nyújtani tud.
    Így a nagykörúton belül sikerült feltérképezni majdnem minden kocsmát, szórakozóhelyet, kávézót, teázót, kajáldát, éttermet, boltot, patikát, stb…
    Egy igazán jó ATM kereső is hiányzott a piacról, így azokat is feltöltöttük az ország egész területén. Ugyanezt megtettük valamennyi franchise üzlettel is. Még mindig folyamatosan gyarapítjuk a helyek számát.
  • A wiki-elvűség, kaptárfilozófia
    Mint látjátok, a bejegyzésben szociális jelzőt adtunk az appnak, szemben a tájékoztatással. Nem véletlenül! A hangsúlyt mindenek előtt a kaptárfilozófiára helyezzük! De mit is takar ez pontosan?
    Az adatbázis dinamikus növekedését és frissen tartását csak és kizárólag úgy lehet fenntartani, ha ehhez a felhasználókat is bevonjuk. Így számukra is lehetővé tettük a korlátlan feltöltést és szerkesztést. Ezért is kapta az app a Hive nevet. Természetesen moderációt is fenntartunk, amennyire tőlünk telik.
    Az üzlettulajdonosok számára is elérhetővé tettük, hogy menedzseljék saját boltjukat. Erre a célra a hivenet.hu webhelyet tartjuk fent. Itt regisztrálhatnak, vagy felülregisztrálhatják a már feltöltött üzletüket. A tulajdonosok is moderálhatják a saját üzletükön ejtett felhasználói módosításokat.
  • Hatékony keresés
    Hogy keres magának az ember kocsmát? Legyen olcsó, legyen pl. csocsó vagy meccsközvetítés, vagy ha valakinek épp az az igénye: wifi vagy terasz, stb… De ugyanez igaz valamennyi vendéglátóhelyre, ahol az ember pénzt költ és jól akarja magát érezni.
    Alapvető funkció az ár szerinti szűrés, a szolgáltatás szerinti szűrés vagy a szöveges keresés. Továbbá megoldottuk, hogy a saját pozíción túl, a térkép bármely pontjáról indítható legyen keresés. Így például előre meg lehet tervezni, hogy péntek este hova üljünk be a haverokkal vagy hova vigyem a csajt randizni :). Terveink szerint a szűrési és keresési lehetőségeket bővíteni fogjuk a különböző helyprofilokkal együtt.
  • Releváns találati lista
    Magától értetődő, bár egy-két app nem így teszi, mi leginkább távolság szerint rendezzük a találatokat. Ami ezt a sorrendet felülírhatja, az a kedvező értékelés vagy a népszerűség. Mindezt úgy, hogy ne zavarjuk össze a felhasználót :)
    A találati lista letisztult és praktikusan a legfontosabb információk is megtalálhatóak rajta, így a felhasználó gyorsan ki tudja választani a neki legszimpatikusabb helyet.
  • Közösségi élmény
    A Facebook, Twitter, Google+ korában minden felhasználói aktivitás valamilyen közösségi élménnyel áll kapcsolatban. Így alap a hozzászólás és értékelés lehetősége minden helynél. És persze a foursquare-szerű becsekkolást sem hagyhattuk ki. Facebook integrációt is kapott a dolog, így a felhasználó megoszthatja, ha beült valahová vagy feltöltött egy új helyet. A jövőben Twitter és Google+ megosztás bevezetését is tervezzük.
  • Gyorsaság, letisztultság és könnyen kezelhetőség
    Bár elsősorban fiatalokat céloztunk meg, nem kívántuk teletömni az appot látványos textúrákkal és effektekkel. Színvilága a sárga, a fehér, a sötétszürke és a bordó színeket ötvözi. A logikailag ekvivalens vagy alárendelt dolgokat is ennek megfelelően rendeztük. Így például a térkép- és a listanézet egymás mellé, két külön tabra került annak okán, hogy mindkettő egy lehetséges böngészési felület. A menüt is holo stílusban készítettük el. Minden más pedig magától értetődő helyre került.
    Az adatforgalmat gyors tömörítési eljárásokkal próbáljuk minimálisra faragni. A cachelést, memóriakezelést is optimalizáltuk. Így egy egészen gyors alkalmazást kaptunk. És ezen még mindig van mit javítani. Minden fejlesztő számára fontos, hogy az elérhető funkciók mellett a sebességet is szem előtt tartsa.

Az utóbbi napokban kaptunk egy-két építő jellegű kritikát. Értékelünk minden visszajelzést, hiszen ez is szorosan összefonódik a kaptárfilozófiával. Hamarosan további frissítések várhatóak az Play Store-ban, amiben igyekszünk orvosolni a jelenlegi hibákat és újabb fejlesztések várhatóak.

A felhasználók tájékoztatása érdekében készítettünk egy bemutató oldalt.

Próbáljátok ki, és reméljük, tetszeni fog! :) Join the hive!

u.i.: A Why Not Cafe-ban csekkolásért ingyen sört kaptok :)

2012.10.11.

+