MojAndroid
(x) hirdetés

Említettem (pl. a minap is), hogy mennyire örülünk, ha ti, az olvasóink is posztoltok a portálra, de sosem értekeztünk annak folyamatáról, hogy mi történik egy blogposzttal az Android Portálon.

A felhaszálók által posztolt tartalmak a Blogok aluldalunkra (és persze a felhasználó saját blogjába) kerülnek. Itt semmilyen előzetes szelekció nincs, ha írsz valamit és közzéteszed, az ide kikerül. Ehhez az oldalhoz van külön RSS feed, tehát ha úgy döntesz, hogy a saját Android Portálos blogodat promóznád bárhol, azt megteheted az androidportal.hu/blogok/[felhasználóneved] blog URL, vagy az androidportal.hu/blog/[felhasználóneved]/feed RSS feed terjesztésével is – és természetesen semmi akadálya nincs, hogy akárhol így népszerűsítsd a saját blogod!

A real deal persze a főoldal

A főoldalra mi, vagyis a szerkesztők (vagy core bloggerek) propagálunk cikkeket némi minőségellenőrzés után. Ennek lehet átfutása (igyekszünk hogy ne legyen), azért tipikusan munkanapon belül megvan a dolog.
A főoldalra kerülésnek viszont a triviális tartalmi megfelelőségen felül (írjunk kickass cikkeket ugye) vannak kritériumai. Ebből gondoltam, hogy összegyűjtök egy csokorra valót. Ezek nem a hivatalos szerkesztőségi álláspontot képviselik, hanem az én saját szelekciós irányelveimet; azért persze gondolhatjátok, hogy a core blogger csapat ilyen kérdésekben nagyjából egy követ fúj. Ja, és ez nem checklist, és nem vita tárgya. Az, hogy a cikked egytől egyig megfelel az alábbi kritériumoknak, nem garancia arra, hogy főoldalra kerül, mint ahogy az, hogy valami főoldalon van, nem jelenti azt, hogy feltétlenül minden kritériumnak megfelelt. És persze lehet velem vitatkozni, hogy mi van főoldalon és mi nincs… csak nincs sok értelme. Remélem, a dolog nem determinisztikus mivolta ellenére is hasznos irányt adok leendő cikkíróinknak, és ha úgy érzed, hogy ez ijesztő, ne tedd! Írj ahogy jónak látod, írj olyan cikket, amit olvasni szeretnél!

Nos tehát: milyen minőségi irányelvek mentén szelektál a lipilee?

  • Először is: légy tömör, de ne egy bekezdéssel intézz el egy cikket. Ez látszólag ellentmond, pedig nem. Van persze a hír, ami csak annyi, ezt értjük mi is. Általában viszont egy cikk olyan 500 karakter körül kezd jó lenni. (Az én cikkeim ha jól sejtem 800-1200 körül vannak, de én szeretek sokat írni.)
  • Írj helyesen! Nagyon, nagyon jónak kell lenni egy cikknek, tartalmilag hogy rossz helyesírással is kitegyük főoldalra, erre kényesek vagyunk. Az egy-két typo belefér (legalábbis nálam is becsúszik), a legjobb ha keresztülzavarod a végleges szöveget egy spellchecken és utána elolvasod még egyszer. Hidd el, megéri!
  • Ha hivatkozol vagy idézel valamit, mindig linkkel, lehetőleg deeplinkkel (vagyis direkt a forrásra mutató linkkel) tedd! Megvan az a platform, ahol hivatkozás, credit nélkül lehet dolgokat retorzió nélkül állítani, és ez a Twitter. (Meg a Facebook.) Képnél ugyanez, sőt, még jobban ugyanez: ha valakinek a képét használod, tiszteld meg annyival, hogy megemlíted.

Javaslatok a cikk tartalmával, formátumával kapcsolatban

  • Természetesen meg sem próbálom behatárolni, hogy miről szóljon a cikk. Legyen kapcsolatos az Androiddal. Ezen felül lehet hír, elemzés, készülék-, vagy alkalmazásteszt, elemzés, novella, karikatúra, képregény… Ami jólesik, de tényleg! Engedd szabadjára a kreativitásodat!
  • Annyit azért kérek, hogy ha heti szakmai rovatot akarsz indítani, azt tanácskozd meg előbb velünk – főleg az időzítési konfliktusok elkerülése végett.
  • Általában véve vigyázz a licenszekkel: a cikkben szereplő kép és szöveg legyen valóban másodközölhető! (Ha kint van a neten, akkor azért néhány esettől eltekintve az; eredetire viszont mindenhol kell hivatkozni.)
  • Inkább tanács, mint szabály: tagold a cikkeidet! Bekezdésekkel, alcímekkel, képekkel. Egyszerűbben olvasható úgy.
  • És még egy: a fejléc kép. Nálunk a felső fejléc 4:1, vagy 2.39:1 képarányú szokott lenni, ez elég jól néz ki. A baloldali kép pedig 1:1, vagy ahhoz közeli arány.
  • Ha pedig valami ötleted támad a cikkszerkesztő felülettel kapcsolatban, ne habozz megírni! Én már megszoktam, de biztos vagyok benne, hogy lehet egyszerűbb, jobb. A cél a cikkíró minél jobb kiszolgálása!

És persze a triviális go/nogo szelekció

  • A cikkben a törvényeket nem sértő tartalom van. Ebbe beletartozik a szerzői jogi védelem alá eső műalkotásoktól kezdve a közösség elleni izgatás kis hazánkban felkapott gyakorlata. Az ilyen cikkeket természetesen töröljük, kérdezés nélkül.
  • A cikk nem tartalmaz egyértelmű reklámot. A reklámot jelentő tartalmat töröljük, és megkérjük a készítőjét, hogy reklámozás céljából vegye fel a szerkesztőséggel a kapcsolatot. Nem lesz ingyen, de kulturált keretek között nem zárkózunk el.
  • A cikk nem tartalmaz ordenáré baromságokat, félrevezető információt, céltalan és értelmetlen flame-et. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet az iOS-en élcelődni, és azt sem mondom, hogy árt ha kibeszéljük alkalomadtán, hogy egy másik platformon hogy van ez-az megoldva – ezeket eszem ágában sincs korlátozni. Ritkán fog viszont főoldalt kapni a vásári vita vagy a platform vallásháború. Ugyanígy szolgáltatókat is mérsékkel, kulturáltan savazzunk!

Ezek után nem maradt más, mint sok sikert kívánnom minden jövőbeni és meglevő Magyar Android Portál blogger kollegának!

(x) hirdetés
2012.08.22.

+