MojAndroid
(x) hirdetés

Bár a nyár már a célegyenesbe ért, s lassan őszbe fordulunk, azért összegyüjtök Nektek pár hasznos alkalmazást, amiket használok ha utazni készülök. Sokáig az utazások szervezéséhez az utazási iroda volt AZ út. Az ember bement, s az utazási iroda ügynöke egy titkos alkalmazást (még DOS-os felületen) megnyitott, ahonnan aztán felolvasott olyan ajánlatokat, amiket csak ők ismertek. Ezután azt mondtad az egyikre, hogy OK, ő lefoglalta, elrendezte, Te kifizetted, s mindenki boldog volt.
Ez nagyon nem változott, igazán jó ajánlatokért most is érdemes ellátogatni az utazási irodákba, a helyzet igazándiból annyiban változott, hogy nem úgy látogatunk el az utazási irodába.

Az Internet terjedésével egyre több utazási iroda is feltette az ajánlatait a világhálóra, mostanra pedig egyre több iroda ébred rá, hogy meg lehet tenni még egy lépést, s nem csak az Internetre, de egyenesen a telefonodra is el lehet jutni.

Ez a bejegyzés nem az összes utazási iroda összes kínálatát hivatott végigszemlézni. A cél, hogy bemutassam, megosszam Veletek azokat, amiket én használok. Ennek természetesen nem titkolt célja, hogy én is tanuljak Tőletek, s javaslataitokra rengeteg új alkalmazás üsse fel fejét a telefonomon.

Az utazás fókusza most éppen a repülőjegy vásárlás, a repülés. Lehet, ha van rá igény, továbblépünk még egy lépést, s helyi közlekedést, szállásfoglalást, stb. végignézzük. Bár abban én se vagyok annyira jártas (repülőjegyeket konferenciákra, család/ismerős látogatásra szoktam foglalni).

Az első és nagy kedvenc alkalmazásom a momondo. A momondo az a weboldal, ahol a legtöbb utazási iroda, légitársaság ajánlatát el tudod érni. Ezeket az oldal rangsorolja az általad megadott elvek szerint. Legyen az az ár, átszállások száma, preferált légitársaság, stb. Mobil alkalmazások ugyanezt tudja, csak kényelmesen, egyszerűen a telefonodon. A kiválasztott jegyet akár az alkalmazásból egyenesen meg tudod vásárolni, vagy megosztani e-mailben, egyéb módon. Lehetőség van arra is, hogy az alkalmazáson belül eltárold az ajánlatot a későbbiekre.

Második és igényesen összeállított alkalmazás az EasyJet alkalmazása. Már nagyjából egy éve jelen vannak Androidon és iOS rendszereken, s régi tervem megemlékezni az appról. Az alkalmazás segítségével be tudsz lépni az EasyJet accountodba, jegyet tudsz venni, utazásokat tudsz keresni. Ez mind annyira nem is izgalmas, sokkal érdekesebb, hogy az aktuális foglalásaidat nyomon tudod követni, s az esetleges késéseket, információkat az alkalmazás folyamatosan frissíti. Nem kell nyomtatni sem, a foglalási kód ott van a telefonodon.

A flightradar24 oldalt sem kell valószínűleg senkinek bemutatni. Egy ingyenes és egy fizetős alkalmazással vannak jelen a Play Store-ban. Aki esetleg nem ismeri, az oldal megmutatja a repülőket a fejünk felett, illetve végig lehet követni egy-egy repülőt a felszállástól a leszállásig real-time. Hasonló alkalmazás a fizetős flighttrack. Az appot még valamelyik akcióban meg lehetett kapni pár forintért, így nálam az szerepel a telefonomon. A flightrack abban különbözik a radarhoz képest, hogy ez kifejezetten egy-egy megadott repülő követésére lett kitalálva. Az esetleges késésekről változásokról push notifikál.

Első körben ezeket az alkalmazásokat ajánlom mindenki figyelmébe. Nagyon remélem, hogy az EasyJet remek alkalmazása most már jó egy év távlatából is, de követendő lesz legalább az itthon elérhető fapadosok számára. Nagyon várom a hasonló WizzAir és RyanAir alkalmazásokat.

Jó repülést mindenkinek, s annál jobb földetérést! :)

2012.08.08.

+