MojAndroid
(x) hirdetés

Nincs egy hónapja, hogy a HTC felsőkategóriás középkategóriását, a HTC One S-t teszteltük. Akkor ezt találtam írni:

Azt tudom mondani, hogy igazi high-end telefonról beszélünk, ami nyugodtan lehetne a HTC zászlóshajója – ha nem a HTC One X lenne az. De ez már egy másik történet lesz…

Nos, most itt a másik történet, a HTC One X, amellyel a HTC Magyarország jóvoltából egy hétig napi használatban ismerkedhettem, és eközben megpróbáltam kifundálni, hogy a HTC One szériában valóban az X-e a zászlóshajó? Arra az unortodox gondolatra jutottam, hogy igazából a One S és a One X is szászlóshajó, csak némileg más szegmensre célozva. El is magyarázom, miért.

A hardver

Nos, ha a hardvert nézzük, az X egyértelmű WIN:

  • 4+1 magos, magonként 1,5 GHz-es NVidia Tegra 3 CPU, NVidia GeForce GPU
  • 1 GB RAM, 32 GB ROM
  • 4,7″-os, 1280×720 pixel felbontású (313,5 ppi pixelsűrűségű) SLCD2 kijelző Gorilla Glass védlemmel
  • 8 Megapixeles hátlapi kamera LED vakuval, képstabilizátorral, 1,3 Megapixeles előlapi kamera; 1080p video out
  • 1800 mAh akksi
  • NFC

(A teljes speckó erre érhető el.)

Látszik, hogy a One X szinte minden fontos markerben kicsit több, mint a One S. (“Szinte”, mondom, mert a Tegra 3 vs. Snapdragon S4 csata nálam erős döntetlen.) Ugyanakkor vitatkoznék ennek a “zászlóshajósági” folyományaival: a One X 4,7″-os 720p kijelzője egyértelműen szebb és nagyobb (méretben és ppi-ban is), mint a One S 4,3″-os 540p képernyője. Ugyanakkor a One S SAMOLED, ami nálam egyértelmű minőségi ugrás a One X-ben használatos SLCD2-hez képest, még a sokat szidott pentile matrix technológia ellenére is. Ráadásul nekem a 4,3″ elviselhetőbb méret, mint a 4,7″. Ezért úgy látom, hogy nem a One X egyrtelmű “előnyösítése”, inkább a prémium szegmens két eszköz közötti felosztása volt a cél.

A műtárgy

Kezdjük egyből a külcsíny vonallal. A nálam járt One X a fehér modell volt, és bár a One S anyaghasználatával kapcsolatos fiaskóm után félek leírni, ha minden igaz, ez az a bizonyos polikarbonát anyag, szemben a One S anodizált alu vagy “ceramic metal” testével. Nos, ez az anyag szép, a fehér különleges és exkluzív hatást ad, de… valahogy nekem a One S szebbnek, exkluzívabbnak tűnik. Nyilván ez hit kérdés, és nem az a lényeg, hogy melyik telefon szebb; az a lényeg, hogy mindkét telefonnál újszerű és nagyon exkluzív érzetű anyagokat használt a HTC, és mindkét eszköz magasan kiemelkedik az Androidos piac szappantartó trendjéből – de nyugodtan idevehetjük az iPhone-t is a kényelmetlenségig trendi szögletes üveggel. A HTC One S és X nálam az Abszolút Terméktervezés Hegyének csúcsán üldögél – kb. a Motorola Droid Razr és (meglepő de igaz) a Nokia Lumia 800 társaságában.

Kézben persze nagy; a 4,7″ az 4,7″, ehhez képest még a One S is relatív kicsi – fél centikkel hosszabb-szélesebb, mint a kistesó. Többet nem írom le, mert bagatell, de ezek a telefonok kétkezesek. Sajnos a két telefon nem volt nálam egyidőben, ezért nem tudtam egymás hegyén-hátán fotózni őket, de általános érzetem maradt, hogy a One X a méretkülönbség mellett tepsiszerűbb, mint a One S, vagyis még egy kicsit nagyobbnak tűnik, mint amekkora. A súlytöbblet viszont nem érződik, mert méretéhez képest könnyű az eszköz. (És amíg egy iPhone 4S a játékképernyőjével 140 gramm, addig senki ne nyavalyogjon a 130 grammos One X miatt.)

A One X hátrányai között ugyanazt tudom említeni, mint a One S esetében (One S-etében): a tetején van a kikapcs/bekapcs gomb. A kopás annyira nem tűnt problémának, mint a One S-nél (ahol szintén nem nagy etwas), ha tippelni kéne, akkor valamiféle anyagpuhaságra tippelnék: érzetre a One X polikarbonátja sérülni fog… De ezzel kapcsolatban majd kommntben leoltanak azok a boldog tulajdonosok, akiknek semmi baja az eszközzel.

A rendszer: Android 4, Sense 4

A One X-en ugyanaz a Sense ui-val megtámogatott Ice Cream Sandwich található, mint a One S-en. (Igaz ez a hangra, kamerára is.) És a HTC, anno benyalva a Google ígéretét a Holo menü funkciójának változásáról, ugyanúgy lehagyta a hardveres menügombot, és emiatt legacy alkalmazásoknál ugyanúgy ott van az alsó sáv, közepén a menü gombbal… Nem szép, de lesz megoldás! A HTC ugyanis a legújabb infók szerint szoftverfrissítésen dolgozik, amivel az alkalmazásváltó gomb menügomb funkcionalitással is bővül: rövid nyomásra menü, hosszúra alkalmazásváltó lesz. Ez fontos és örömteli fejlemény, és egyszer talán tényleg sikerül olyan appokat gyártani-telepíteni, amikben nincs legacy menü.

Teljesítmény, akku, kamera

A nálam járt HTC One X annyira gyors volt, hogy a Quadrant és a CF Bench benchmark eredményei szerint is gyorsabb, mint maga a HTC One X. Nem tagadom, a mérés közben valóban keletkezett egy kisebb szingularitás a teszteszköz körül, de aztán ezt hamar kiütöttem egy fekete lyukkal. Röviden: a One X bitang gyors, amikor kijött, ez volt a “világ leggyorsabb eszköze”, és ma is Top 3-ban van. Ennek (és a nagy SLCD kijelzőnek) böjtje az akkuidőben van: az X nem bírja annyi ideig egy töltéssel, mint a One S, normál használat egy munkanap azért kijön.

A kamera ugyanaz, mint a One S-ben; 8 Megapixel, megfelelő/jó minőségű fotók, majdnem-zero shutter lag, burst mode, és pl. videofelvétel közben fotózás, ami egy kifejezetten hasznos dolog. A cikk végén levő galériában természetesen található pár tesztfotó is, editálatlanul, ahogy a gépből kijött.

A nagy kérdés: One S, vagy One X?

Mivel a két eszköz nagyon hasonló hardveren alapszik, ugyanakkor markánsan különbözővé sikerült őket tenni, felmerül a kérdés: melyiket? Csináltam egy kis táblázatot, ahol objektív, majd szubjektív magyarázat keretében kísérletet teszek a válaszolásra.

HTC One X HTC One S
CPU/teljesítmény Tegra 3, valamivel gyorsabb Snapdragon S4, kábé ugyanolyan gyors
ROM/RAM Ugyanannyi RAM, több beépített memória Kevesebb ROM, de kit érdekel, ami kell felhőben van
Képernyőméret 4,7″, ez a király! 4,3″, a kisebb ez esetben jobb
Képernyő felbontás/ppi 720p 300+ ppi, milyen Retina? 540p, ~250ppi
Képernyő technológia SLCD2, nincs szőrösség, csak szép kép! SAMOLED, a fekete itt végre fekete!
Anyag Exkluzív kerámia kompozit ultraexkluzív Ultra exkluzív villámkezelt aluexkluzív
NFC van nincs

A vastaggal szedett mezőkben az adott adat egyértelmű fölényt jelöl – a többinél inkább a döntetlen az, ami látszik… És ez alapján a HTC One X jön ki győztesnek, de a kép ennél sokkal árnyaltabb! Ha ugyanis az emberléptékűbb méretű képernyő számít, akkor az plusz egy érv a One S mellett. Ha a SAMOLED kijelző fontosabb, mint a Tegra 3 hajszálnyival nagyobb teljesítménye (és nekem pl. az), akkor megintcsak 1up a One S-nek. Igaz, ha pl. fontos az NFC (és az NFC egyre fontosabb lesz bizonyos szegmensekben), akkor jelen állás szerint a One X a megfelelő választás.

Röviden tehát: képtelenség egyértelműen dönteni. Az X/S kérdés nagyjából egyéni ízlés függvénye, érzelmi alapú döntés, racionális érveknek helye nincs – illetve van, de mindkét oldalon egyenlő arányban.

Ami mindenesetre biztos: mindkét telefon bika, mindkét telefon szép, mindkét telefon remek választás!

(x) hirdetés
2012.08.08.

+