MojAndroid
(x) hirdetés

Többen kérdeztétek hogyan lehet installálni a Jelly Bean-t az Európai Galaxy Nexusokra, amikre még nem érkezett meg az OTA frissítés. Az írásban erről lesz szó, a rootolásról illetve a ClockworkMod recovery installról. Innentől csak azok folytassák az olvasást, akik nem szeretnének tovább várni a Jelly Bean-re. Elvileg napokon, heteken belül az európai verzión is elérhető lesz a frissítés. A továbbiakban leírtak elvileg a garancia elvesztéséhez vezetnek, gyakorlatilag pedig ügyesebbek vagyunk mi annál. De a lényeg nem változott, csak a telefon (SGS II helyett Galaxy Nexus). Aki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel helyett a saját telefonoddal játszol, a felelősség a tied, engem ne hibáztass.

Mielőtt tovább lépünk, tisztáznunk kell néhány fogalmat. Takju, yakju, yakjuxw, maguro, toro, ki ez, mi ez, honnan jött?
A telefon hivatalos neve: Samsung Galaxy Nexus. De ez csak a típus jelölése, több verzió létezik belőle a következő kódneveken:

  • maguro – ez a GSM verzió, ez kapható Európában is (illetve a Play Store-ban), ilyened van.
  • toro – Verizon (USA) verzió, CDMA
  • toroplus – Sprint (USA) verzió, CDMA

Tehát a készüléked maguro kódnéven fut és ez jó neked.

Hogy könnyebb legyen a dolgunk, a szoftver verziókat is különböző kódnéven találjuk meg. Szerencsére nem kell foglalkoznunk az összessel, minket kettő érdekel igazán. De azért nézzünk néhányat.

  • takju (USA + Google Wallet)
  • yakju (USA)
  • yakjuxw (Európa)
  • yakjuzs (Hongkong)
  • mysid (Verizon US)
  • mysidspr (Sprint US)

Tehát neked, ha itthon vagy Európában vásároltad a készülékedet, akkor yakjuxw a gyári szoftver kódja (ezt onnan is fel lehet ismerni, hogy a Telefonról menüpont alatt a verziónál 4.0.4 esetén valami ilyesmit látsz: IMM76K.XW… vagy IMM76I.XW vagy ilyesmi). A leírás során takju lesz belőle. Ez azért jó, mert a végén olyan szoftverrel rendelkezik majd a készüléked, amire elsőként érkezik a friss szoftver, mindenféle tevékenység nélkül, OTA. Lehetőség van arra is, hogy yakju maradjon a szoftver, ebben az esetben viszont másik leírást kell keresned (itt megtalálható minden szoftver). A Jelly Bean a takju és tegnap óta a yakju szoftverrel szállított készülékekre elérhető. A yakjuxw majd érkezik valamikor. Szóval ha nem szeretnél mókolni, várj türelemmel. Elvileg nincs messze Mekka. Ha viszont nem szeretnél várni, folytasd az olvasást és kalandra fel.

  1. Szükségünk van driverekre. Két lehetőségünk van.
    • Letöltöd a Gnex Toolkit-et, install, elindítod és kiválasztod a telefonodat (a yakju szekcióból ízlés szerint, mindegy). Majd a következő menüben driver install (1-es menüpont).
    • Ha nem sikerül vagy bármi, akkor használhatod a PDANet drivereit is. Válaszd ki az operációs rendszeredet, töltsd le és installáld.
  2. Kösd össze PC-t és a telefont normál módon. Majd engedélyezd az USB hibakeresést és úgy is csatlakoztasd a telefont. Ezután jöhet a fast boot mode. A telefont kapcsold ki, tartsd lenyomja a hangerő lefelé és fölfelé gombokat egyszerre és közben kapcsold be a telefont. A boot menü fog fogadni. Kösd össze a PC-vel, ha felismeri, örülünk. Ha nem, akkor driver install újra.
  3. Ha ezzel készen vagyunk, akkor a Gnex toolkit és a PDAnet is mehet a kukába, azaz uninstall. Ha nem zavar maradhatnak, de igazából csak a driverek miatt kellenek (az írásnak nincs egyéb útmutató célja, tehát az említett két alkalmazással kapcsolatban ne kérdezzetek, nem használom őket).
  4. Szükségünk van a Fasboot.exe-re (vagy az ennek megfelelő futtatható állományra, ha nem Windowsról van szó). A neten megtalálható és letölthető több helyről is, a hivatalos az Android SDK, töltsük le és install. Vagy a galaxynexusroot.com oldalról töltsük le a GalaxyNexusRootNew zipet és csomagoljuk ki.
  5. Ezután ellenőrizzük, hogy látja a telefont a PC vagy sem. Menjünk be az Android SDK könyvtárba, azon belül platform-tools és indítsunk innen egy parancsablakot (Windows 7 alatt SHIFT+jobb gomb a mappában, open command window here (magyarul nem tudom, magyar nyelvű Windowst 10 éve biztos nem láttam). Vagy ha a zip állományt töltöttük le, akkor menjünk abba a könyvtárba, ahova kicsomagoltuk és onnan nyissunk parancsablakot.
  6. <

    fastboot1.jpg

  7. Majd a parancsablakban adjuk ki: fastboot.exe devices
  8. fastboot2.jpg

  9. Ugyanebben az ablakban: fastboot.exe oem unlock (ez törli az SD kártya tartalmát, azaz a belső térhelyünket) Ezzel meg is nyitottuk a Bootloadert és elvileg a garancia is ugrott. Gyakorlatilag fastboot.exe oem lock = máris zárolt a bootloader és garanciális a telefon. :-)
  10. Indítsd el a telefont normál módon, kösd össze a PC-vel, töltsd le a következő 3 fájlt és másold fel a telefonra.
  11. Töltsd le a ClockWorkMod recovery-t innen, ezt (6.0.0.5 a bal oldali szekcióból, én nem szeretem a touch recovery-t, ez a sima) és csomagoljuk ki abba a könyvtárba, ahol a fastboot található és indítsunk ismét egy parancsablakot (a korábban leírt módon). A telefont indítsuk el fastboot modeban (ahogy korábban írtam) és kössük össze a PC-vel. Nézzünk egy fastboot.exe devices parancsot a biztonság kedvéért. Ha listázza a telefont, örülünk.
  12. Jöhet a CWM install: fastboot.exe flash recovery recovery-clockwork-6.0.0.5-maguro.img
  13. recovery.jpg

  14. Szerezzük be a legújabb bootloadert, töltsd le innen, ezt (bootloader-maguro-primelc03.img.zip).
  15. Szerezzük be a legújabb modemet, töltsd le innen, ezt (XXLF1 – Fastboot: efrant post, neXfiles DL).
  16. A bootloader és a modem fájlt csomagoljuk ki abba a könyvtárba, ahol a fastboot található és indítsunk ismét egy parancsablakot (a korábban leírt módon). A telefont indítsuk el fastboot modeban (ahogy korábban írtam) és kössük össze a PC-vel. Nézzünk egy fastboot.exe devices parancsot a biztonság kedvéért. Ha listázza a telefont, örülünk.
  17. Jöhet az új modem install: fastboot.exe flash radio radio-maguro-i9250-xxlf1.img
  18. Bootloader restart a biztonság kedvéért: fastboot.exe reboot-bootloader
  19. Jöhet az új bootloader install: fastboot.exe flash bootloader bootloader-maguro-primelc03.img
  20. Bootloader restart a biztonság kedvéért: fastboot.exe reboot-bootloader
  21. Fel-le nyilakkal lapozva keresd meg a recovery-t, majd nyomd meg a bekapcsoló gombot és máris a frissen sült CWM recovery-ben vagy. hangerő fel/le gombokkal tudsz navigálni és a bekapcsoló gomb az OK. Válaszd ki a install zip from SD card menüpontot és OK, válaszd ki a choose zip from sdcard menüpontot és keresd meg: jb-takju.zip fájl, majd OK, ezután még egyszer feladja megerősítésként, ott is lapozz a fájlra és OK. A művelet végén Jelly Bean 4.1.0 van a készülékeden.
  22. Ugyanitt a recovery-ben a leírt módon válaszd ki installra a edfff6d328f1.signed-takju-JRO03C-from-JRN84D.edfff6d3.zip fájlt. Ha készen vagy, 4.1.1 Jelly Bean takju a rendszered, azaz a jövőben mindig elsőként kapod az OTA frissítéseket. Kivéve a gyevi bírót azaz, ha új Nexus érkezik a kínálatba, második helyre kerülünk. :)
  23. Szintén recovery-ben maradunk és install: CWM-SuperSU-v0.92-mod.zip. Ezzel rootoltuk is a készüléket. Ha nincs szükséged rootra, akkor ezt a lépést hagyd ki.
  24. Opcionális lépés: az elején leírt módon (fastboot.exe oem lock) zárolhatjuk újra a bootloadert. Én nem javaslom, mert bár nem töröl semmit, ha mágis ki akarjuk nyitni újra, az törölni fog. Szerintem akkor érdemes lezárni, ha szervizbe adjuk a telefont.
(x) hirdetés
2012.07.19.

+