Vélemény: A Galaxy Nexus tündöklése és bukása (és tündöklése)

Múlt héten bombaként robbant a hír: az Egyesült Államokban az Apple sikeresen betiltatta a Samsung Galaxy Tab 10.1-et, majd pár napra rá a Samsung Galaxy Nexust.

Óriási hír, nem igaz? Szeret az ilyesmire ráugrani a mainstream sajtó, betiltották, most akkor vége mindennek és sose lehet többé kapni. A világ sosem lesz már a régi.

Nálunk egy Hírhétfőben kapott helyet, ráadásul a Google I/O mögött le is csúszott a főoldalas kiemelésből. Az ok egyszerű: az ilyen hírek sose csak a hírek. Meg kell várni, míg kicsit leülepszik a por, utána lehet szétnézni, hogy mekkora a kráter. Meg hogy van-e egyáltalán.

Úgy érzem, hogy bár a történetnek még mindig nincs vége, most már vagyunk olyan pozícióban, hogy röviden megnézzük, mi a kotta.

Galaxy Tab 10.1

Először is a gyors dolgok: a Galaxy Tab 10.1 betiltás igazából nem érdekes most. Egyrészt a korábban már körberöhögött formaoltalom, másrészt ez az első generációs 10.1. Hagyjuk is, a real deal a Galaxy Nexus, mert azt valódi szabadalom mentén tiltották be, nem is akármilyen szabadalom mentén! De ne szaladjunk előre. A lényeg: a Galaxy Tab most maradjon ki, beszéljünk a zászlóshajóról, a Galaxy Nexusról.

Galaxy Nexus tiltás: mi történt? Mit sért?

Röviden annyi történt, hogy az Apple-nek sikerült per előtt meggyőznie egy bírót, hogy a Samsung Galaxy Nexus 4 szabadalmukat is sérti. Egy USA jogrend beli csavar miatt arról is meg kellett győzniük a bírót, hogy a várható anyagi kártérítés nem lesz elegendő a valódi kár fedezésére, vagyis hogy a négy szabadalom közül legalább egy annyira durva, hogy az Apple miatta kenyéren és vízen él, és eladatlan iPhone-nal tüzel hogy ne fagyjon meg. Ez is sikerült, így a bíró (egyébként állítólag a jogi gyakorlatban nem megszokott akcióval) a per előtt, úgymond a további károkozás megelőzése érdekében, betiltatta az eszközt. A tiltás pedig akkor léphetett életbe, amikor az Apple letett egy kb. 96 millió dolláros biztosítékot arra az esetre, ha később a perben a vádak mégis megbuknának – ez volt hivatott a Samsung kárának rendezésére.

A Galaxy Nexust az Apple nagyon stílusosan egy kereséssel kapcsolatos, “unified search”-re (Siri-re) vonatkozó szabadalommal tiltatta be. Az időközben (bizonyos körökben legalábbis) elhíresült “604-es szabadalom” kb. arról az esetről szól, amikor többféle heurisztikus algoritmussal keresünk több adatforrásban. A szabadalomban említett technológia Androidos megfelelője a Google Search app egyesített keresője, amivel egyszerre kereshetünk telefonkönyvben, appokban, neten.

A Samsung persze fellebbezett, de hiába, a bíró elutasította: a Galaxy Nexus lekerült a polcokról, no meg a Google Play-ről is.

Mi a következő lépés?

Mivel a fellebbezést elutasították, a Samsungnak (és a Google-nek) más utat kell találnia: el kell távolítani a szabadalomsértő technológiát az eszközökről. Ez szoftveresen fog megtörténni, a Google ma már olyan infót közölt, hogy jövő héttől újra kapható lesz a Galaxy Nexus, vagys addigra készen lesznek. A Google közlése szerint egyébként a Galaxy Nexus cserébe már Android 4.1 Jelly Bean-nel fog újra forgalomba kerülni (az Apple közvetve csökkenti az Android fragmentációt, heh); az egyelőre nem világos, hogy a Jelly Bean alapból nem sért szabadalmat, vagy külön el kell majd távolítani belőle valamit.

Galaxy Nexus tiltás és Motorola szabadalmak

Felmerül a kérdés, hogy hol a csudában van a híres-nevezetes tizenkét milliárd dolláros Motorola szabadalmi portfólió ilyenkor. Itthon többek között a HWSW fogalmazott meg summás véleményt: “… a Motoroláért hiába adott ekkora pénzt a Google.”

A cikk egyébként remek, ez a kijelentés viszont erős. Maradjunk egyelőre annyiban, hogy nem sok jelét láttuk a szabadalmi portfólió használatának. Látni kell azt is, hogy a pert nem a Google ellen indította az Apple, hanem a Samsung ellen. A Galaxy Nexus betilt(at)ását a Google a Motorola szabadalmaival nem fogja tudni sose megakadályozni, hiszen az eszközt a Samsung gyártja. Ezzel együtt ha ilyen Law & Order jellegű szappanopera szinten gondolkodunk, tényleg hiányzik a válaszcsapás. Kérdés, hogy a Google foglalkozik-e ilyesmivel, vagy tényleg a nagyobb falatra, a keresztlicenszelésekre ugrik rá. Mivel a betiltás alapjául szolgáló szabadalom a Google alap üzleti modelljét érinti, vélhetően kénytelen lesz foglalkozni vele.

Mit jelent mindez?

Sokan temetik az Androidot olyan felkiáltással, hogy “a Galaxy Nexus a zászlóshajó, ha azt betiltják, mindent be fognak”, de azért ez nem ilyen egyszerű.

Egyrészt a tiltás csak az USA-ban érvényes, ideát Európában, és tőlünk keletre simán forgalmazzák az eszközt. Ráadásul a pálya most ugyan az Apple-nek kedvezett, az általános kép nem támasztja alá az Android bukását: csak az elmúlt hónapban az Apple vs. Motorola ügyet ugyebár lesöpörte az asztaltól Posner bíró. (Egyébként ez esetben hasonló csapást mérve a Motorolára és az Apple-re is.) Az Egyesült Királyságban zajló, HTC elleni (egyébként szintén 4 szabadalma tartalmazó) Apple hadjáratban éppen a héten született a HTC-nek kedvező ítélet: a HTC-t felmentették minden szabadalomsértési gyanú alól.

A piaci részesedés állását most talán hagyjuk is: az Android felhasználóbázisa meredeken növekszik, és magasan veri az iPhone-bázist, a konkrét eladások szempontjából tehát ezek jelenleg “vihar egy pohár vízben” ügyek – ha cinikus akarok lenni azt mondom, hogy rajtunk, bamba Android- és iPhone geekeken kívül senkit sem érdekelnek ezek az ügyek.

A közvetlen iparban, forgalmazásban tehát sok mindent nem jelent a dolog, két dolgot viszont igen:

 1. A Google-t a Samsungon keresztül csúnyán arcul csapta az Apple, egyértelműen betámadva az Androidot. Ez vélhetően nem az első eset, a Google tehát jobban teszi, ha elkezd komolyan visszavágni.
 2. A dolog FUD faktora kérdéses, de biztosan nem nulla. Valamekkora kár biztosan érte az Androidot a szolgáltatói kínálatba kerülés terén.

Magánvélemény: minden korábbi szabadalmi trollokkal kapcsolatos állításomat fenntartom, tény azonban, hogy ez az eddigi legeredményesebb támadás.

És mi for történni?

Először is: jövő héttől újra lehet majd kapni a Galaxy Nexust, lásd följebb. Valahogy meg lesz kerülve a fenti szabadalom, reméljük, hogy nem komoly funkcionalitás-vesztéssel. (A Google-nek, mint keresőcégnek, nyilván szintén érdeke ez.)

A Samsung, oldalán a Google-lal, perre megy az Apple-lel. Vélhetően megpróbálják érvényteleníttetni az Apple szabadalmait, “prior art”-ra hivatkozva, vagyis a 604-es szabadalom esetében bemutatva, hogy pl. a Google webes keresője is több adatforrásban keres, hogy a Google kereső app 3 évvel a Siri előtt csinálta ugyanezt, stb. Nem rémlik, hogy sok ilyen volt eddig a nagy szabadalmi troll háborúkban, úgyhogy mindenképpen érdekes lesz a dolog.

Ha ez nem sikerül, akkor a Samsung és az Apple keresztlicenszelési megállapodást kell hogy kössön. Ennek feltételei nyilván a perek aktuális állása szerint fognak kialakulni.

A magunk részéről úgy gondoljuk, hogy a fentiek mellett azért hamarosan visszatér mindkét cég ahhoz (illetve folytatja azt), amihez ért: az innovációhoz. Az Apple pl. innoválhatna egy olyan iTunes-t, amiből nem random bithalmazok, hanem valódi appok töltődnek le. A Samsung pedig innoválhat tovább, várhatóan újabb eladási rekordokat döntve (tárgy negyedévben sejthetően 6 milliárd dollár körüli profittal.)

Mi felhasználók pedig ne ijedjünk meg, szeressük és használjuk az eszközeinket, ahogy eddig!

keep_calm_and_flash_jelly_bean.jpeg
Thanks, Jerry Hildenbrand!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee
Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
 • marcedli

  Én javasolnám a Google-nek válaszként, hogy tiltsa ki a Siri-t a Google keresőből…vagy akár az iOS-t. Meglátjuk, mire megy anélkül…ugyebár a kereséseinek kb 50%-a a google adatbázisát használja..

  Övé a kereső, azt engedi használni, akit akar…

  • airmax

   Eléggé lábon lőné magát a google egy ilyen akcióval, tekintve, hogy komoly pénzt keres a keresőjén keresztül az apple eszközein megjelenő reklámokból…
   A legjobb amit tehetnek, hogy érvénytelenítik a sok ostoba szabalmat… Az bőven elég.

  • xN5

   Igen, és akkor az emberek át mennek más keresőkhöz, mint pl. a bing és a Google felhasználói tábórt veszít ha, az emberek rájönnek, hogy a bing se rossz….

 • katonajanos

  Én sem gondolom, hogy az volna a megoldás, hogy szűkíti a jelenlegi szolgáltatásait a Google.
  Sőt!
  Egyértelmű, hogy egy ilyen troll céggel mint az apl nem lehet, csak “trollul” beszélni, ez elkerülhetetlen mert másból nem ért (lehet ebből sem, de ez más kérdés). Ahogy Franciaországban is csak franciául értenek.
  Igazából engem az is zavar például, hogy iPhone-on butább a maps mint Androidon, mert szerintem okosabb lenne a legjobbat adni ott, ahol a legnagyobb a szükség.

 • kovak72

  Bennem felmerült, hogy vajon nem azért történt-e mindez, mert a Samsung nem állt teljes erővel a Galaxy Nexus mögé. Hiszen a Samsung az alperes, a Google hiába akar segíteni nekik, ha nekik nem érdekük, mivel valahol a Nexus léte egy erős belső konkurencia a Samsungnak. Különösen most a JB megjelenésével, amikor az S Voice mehetne a kukába (legalábbis angol nyelvterületen). Gondolom nem kis pénzt öltek az S-Voice-ba és a Galaxy S III-ba. Érdekes, hogy ez utóbbi forgalmazását nem tiltotta be a bíró….
  Én pont most dilemmáztam, hogy mi legyen a következő telefonom Nexus vagy S3, végül a Nexus mellett döntöttem és nem bántam meg. A JB fantasztikus!