MojAndroid
(x) hirdetés

Ugyan érkeznek az újabbnál újabb hangfelismeréssel dolgozó programok, ezek magyarul egyelőre nem beszélnek. Sem a Google féle beépített cucc, sem a Samsung féle S Voice, sem a többi. De itt van nekünk a Swype béta. Igaz, nem csinál meg helyettünk mindent, de gépelni azt tud. Magyarul. Nekünk csak beszélni kell és lőn varázslat, megjelenik a telefon képernyőjén.

Nem mondom, hogy ez a legfontosabb dolog az életemben sőt, leginkább jelenleg egy jópofa játéknak tekintem, de van benne potenciál az biztos. Nem hiszem, hogy évtizedekre van szükség ahhoz, amikor már tényleg csak beszélgetni fogunk a telefonunkkal, táblagépünkkel vagy éppen a televíziót kérjük meg arra, hogy kapcsoljon már át másik csatornára, mert a Mónika Showt mégsem akarjuk nézni. Ennek egyik előszele a Dragon Dictation, amely segítségével a Swype béta értelmezni tudja amit mondunk és bizony be is gépeli helyettünk. Már ha van valamilyen internet kapcsolatunk. Anélkül ugyanis csak a sikertelen csatlakozás üzenettel biztat minket arra, hogy legalább egy Wi-Fi hotspot felé vegyük már az irányt. De száz szónak is egy a vége, ha van internet kapcsolatunk, akkor magyarul beszélhetünk a telefonhoz, ily módon akár a volán mögött megírhatunk egy sms-t vagy egy blog bejegyzést anélkül, hogy elengednénk a kormányt. Természetesen az alkalmazást meg kell nyitnunk és elküldeni sem fogja helyettünk a tartalmat, de ezt az 1-1 koppintást magunk is megtehetjük.

Jó hír, hogy a béta tesztelés nyílt és ingyenes. Nem kell mást tenned ha ki szeretnéd próbálni, mint regisztrálni a Swype Beta oldalon. Regisztráció után e-mailben kapsz egy linket, amit a telefonon érdemes megnyitni, ugyanis le is tölti egyből a Swype installer programot. Azt megnyitjuk, begépeljük a regisztrációnkat, a kapott kódot és máris tölthetjük le a Swype legújabb béta alkalmazását. Install után a beállítások között töltsük le hozzá a magyar szótárat, válasszuk ki a magyar nyelvet alapértelmezettnek és a Swype-ot is beviteli forrásnak, majd indítsunk el bármilyet alkalmazást, ahol billentyűzetre van szükségünk. Ezután már csak a lángot kell megnyomni és beszélni. Ne feledd, internet nélkül nem megy. Hogyan is működik? Készítettem egy videót, ahol láthatod, hogy mindent megcsinál helyettem.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=mtCnn-oWtGo]

Pontosan úgy működik, ahogyan kell neki, ahogyan várnád. Pl. Ha azt mondod: nagy betűvel szia vessző mi a helyzet kérdőjel új sor nagy betűvel ez itt egy teszt pont. Akkor ezt fogod látni:

Szia, mi a helyzet?
Ez itt egy teszt.

Mármint ha szépen artikulálsz és az értelmező szerver is értelmezni tudja az elhangzottakat. :) A hibákat szándékosan hagytam a videóban, a szoftver szokott téveszteni természetesen. A jegyzet alkalmazás pedig a Microsoft OneNote.

2012.06.28.

+