MojAndroid
(x) hirdetés

Egy hétig vendégeskedett nálam a Samsung Galaxy S III a Samsung Magyarország jóvoltából. Első meglepetés a hátlap levétele után a MicroSIM kártya szükségessége volt. Erre vagy nem figyeltem a bemutatón, vagy nem is hangzott el, mindenesetre így kicsit féllábú lesz a teszt. HIszen nem tudtam elsődleges telefonként használni az eszközt.

Szubjektív teszt következik. A Samsung telefonjai és tabletjei, egyéb eszközei közül az S széria kivételes. Itt követhető, hogy mi a helyzet. Világos éves termékfrissítési ciklus rajzolódik elénk, s a reklámok is nyilvánvalóvá teszik, hogy a Samsung ezekkel az eszközökkel nem “vaktában lövöldöz”, itt az eszköz mellett ideológia és életérzés is van már.

[video:http://www.youtube.com/watch?v=ilkiqYaM-4k]

Éppen emiatt az S III az egyik első olyan Samsung készülék, ahol már nem csak a telefon elképesztő hardvere van kidomborítva, hanem a tulajdonságok, a szerethetősége, hogy a telefon valódi társ lehet a hétköznapokban. Ilyen jellegű reklámok inkább a konkurencia termékére voltak eddig jellemzőek.

Akkuidő

Kezdjük minden okostelefon leggyengébb tulajdonságával. Az S III esetében a bevezetőben említett okokból adódóan igazából csak hozzávetőleges értékeket tudok mondani. A telefont bekapcsolt GPS, Wifi mellett, 100 feletti fénykép készítés, s 20 percnyi full HD videorögzítés, kis GTA3, két Game of Thrones epizód megtekintése után még boldogan mutatott 63% akkuidőt. Miután a készült képeket feltoltam a Dropboxba a telefonról (Camera Upload a Dropbox egyik legjobb tulajdonsága), feltettem pár frissítést, ezután se sikerült 50% alá juttatnom az akkut.

A fentiekből arra következtetek, hogy egészséges 3G, hálózatkeresés, folyamatos szinkronizálás mellett is képes lesz a telefon simán hozni az elvárható 1+ nap készenlétet. Vagyis este tizenhuszoniksz akkutöltöttséggel fogsz rendelkezni. Így marad az esténként töltés, reggel pedig egy teletöltött aksi.

négynyolc

Amikor a bejelentés elhangzott, ez volt a másik meglepő, s nem annyira szimpatikus tulajdonsága az eszköznek. 4,8 colos kijelző, az hatalmas. És valóban az, de már az SII se volt kicsi, s az S III nem sokkal nagyobb az elődjénél. Hosszabb.

A galériában lent több képen látható a két telefon egymás mellett. A karcsúság jót tett a telefonnak, de zsebben nagyon nagynak tűnik. Egy női retikülben viszont könnyebb megtalálni egy ekkora méretű telefont. Így kérdés, hogy kinek mi a szempont. :)

Nálam a fő szempont, hogy a teljes kijelzőt átérjem egy kézzel. Ez itt természetesen nem adott, viszont meglepett, hogy nem sokkal lett rosszabb az eredmény, mint az előd, vagy a Galaxy Nexus esetében. Jobb kezesként a képernyő bal felső sarka az elérhetetlen övezet. Ahhoz, hogy ott tappolhassak vagy fogást kell váltani, vagy szükség van a másik kézre is.

Külső

Fehér verzióban járt nálam. A hátlap kis bumfordi dudorja jó fogást adott az S II és a Samsung Nexus szériájának. Erről azt lehagyták, így sokkal elegánsabb a telefon. Ennek ellenére a Samsung nem szakított a műanyaggal. A telefon hátlapja kicsit gagyi hatát keltő műanyag, de amint kézbevesszük ez az érzés hamar elmúlik. Jó fogása van, nem recseg, nagyon jól egyben van az eszköz.

A kijelző Gorilla Glasst kapott, ami a karcoktól jól véd, de több törésteszt is kering az Interneten, amelyek tanulsága, hogy ha lehet senki ne dobálja a telefonját.

A legtöbbet kritizált külsőség a fekete színű eszköz hiánya. A telefon fehérben , s kékben (Pebble blue) érhető el. Ez sok főleg hímnemű kütyürajongót visszatart a vásárlástól. Ők még reménykednek, hogy a Samsungnál rájönnek, hogy kell fekete S III is.

Belső

A négymagos processzor teszi a dolgát. Se lag, se megakadás, se fagyás nem volt tapasztalható az eszközzel. GTA3, Full HD videólejátszás, felvétel, video + böngészés, stb. Sehogy se sikerült megakasztani a telefont.

Sok helyen olvasható, hogy az Android még nincs kész a négy magra. Leginkább az Intel portája felől érkeznek ilyen hírek. Ez remek hír az S III tulajoknak, mert ezekszerint a hardver nemhogy csak remek, de egyenesen futurisztikus. :)

A MicroSim-ről már ejtettem szót fentebb, a fedél alatt még egy MicroSD foglalat is található, s ez kiválóan kezel 32GB-nyi adat befogadására képes kártyát. Ezeken kívül minden benne van a telefonban, amit bele lehet pakolni egy modern eszközbe. Felsorolásba most nem kezdek, álljon itt egy link a bemutató bejegyzéshez.

Szolgáltatások

Itt a lényeg. Már említettem, hogy a Samsung az S III-nál szakított először azzal, hogy a hardverrel adja el az eszközt. Itt a “feeling”, illetve az eszköz szolgáltatásai kerültek középpontba.

Sajnos a Direct Call csak épp egy próba erejéig állt rendelkezésemre. Amikor egy kedves diákom adott egy MicroSIM-et, s azzal kipróbáltam a dolgot. Valóban remekül működik. Kérdés, hogy hosszútávon ez pozitív, vagy negatív tényező. Nekem tökéletesen működött a Direct Call nem csak fülhöz emelve a telefont, de lerakva nyitott sms-el az asztalra.
Tehát aki esetleg nem szokta lezárni a telefont, annak inkább veszélyforrás a Direct Call, mert rengeteg embert hivogathat fel véletlenül. A szolgáltatás alapértelmezés szerint nincs bekapcsolva.

A Smart Stay remek cucc. Azóta is hiányolom a Nexus S-ből. Nem is a kijelző ébrentartó funkciót, sokkal inkább a forgás megszüntetését. Gondolom Ti is ismeritek, amikor mondjuk az ágyban fekve megnéztek még egy oldalt, s a telefon oda-vissza forog, mert kb pont 45 fokos szögben tartod a készüléket. Ez nagy ötlet volt, s könnyen megszokható és szerethető funkció. Más kérdés, hogy a megjelenő kis szem bizarr nagy testvér figyel érzetet kelt az emberben. :)

Az S Voice biztos remek lesz majd. Jelenleg inkább a címszavakat érti, s pár nagyon konkrét kérdést. Ajánlom az angol T3 magazin videóját ennek kapcsán:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=t9SzgWQXyOQ]

Látható, hogy hajszállal sikeresebb volt a feladat végrehajtásban az iPhone Sirije, de azonkívül, hogy értette a kérdést, választ csak párszor adott. Az S Voice jópofa játék. Egyelőre inkább unatkozó geekeknek, vagy magányos embereknek való, akik a telefonjukkal tudnak csak beszélgetni.

Szoftver

A Samsungnál sokkal kevésbé, mint a 2.x szériában, de azért erősen belenyúltak a 4.0-ba. Kapott az S III ICS-et, de igyekezett beletenni a Samsung sajátosságokat. Ez Samsung tulajoknak természetes, s jó. Megnyomtam elég sokszor a bekapcs hangerő-le billentyű kombinációt, s sehogy se akart screenshotot készíteni a telefon. Majd rájöttem, hogy az S II esetében a bekapcs home kombináció volt erre a nyerő, így rájöttem, hogy itt is ez lesz a befutó.

A Holo felület lecserélésének az állítólagos oka, hogy az AMOLED kijelző nem szereti a kéket.

Amiről kevés szó esett anno a bemutató során, az az 50 GB, amit ajándékba kapnak az S III tulajdonosok a Dropboxtól.

Kamera

Az S III-nak végre kimondhatjuk, hogy erőssége a kamerája. Remek képeket készít, s valóban közel nulla a Shutter lag. Vagyis az exponáló gomb lenyomásával közel egy időben készül a fénykép. A rajta szereplő személyek tagelése automatikusan be van állítva. Ez hosszútávon biztosan jó, azonban egy hetes teszt esetében nem kezdtem bele a játékba, így gyorsan kikapcsoltam. Ráadásul zavaró is volt a sok kis sárga téglalap, ami leginkább eltakarta a fejeket a képeken. :)

A galériában ami nem screenshot és nincs rajta az S III, azok a vele készült képek. Itt pedig egy rövid tesztvideo:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=OBXk0qiQPgg]

A hihetetlen erős (még emlékszem a 486-os számítógépemre…) processzornak is köszönhetően. Vígan lehet vele FullHD videókat készíteni, mint pl. a fenti felvétel. A váltás a videofelvétel és a kamera állapot között pillanatok alatt megtörténik.

Összességében

A Samsung Galaxy S III egy hatalmas telefon. Minden tekintetben a jelenleg kapható egyik legjobb kütyü. Kinek ajánlom? Leginkább azoknak, akiknek egymagos telefonjuk van. Egy kétmagos telefonról nem éri meg váltani. Úgy tűnik kezd kialakulni a két éves termékfrissítési ciklus a Samsungnál. Az első generációs Galaxy S telefonok tulajdonosainak viszont ha frissítenének, akkor az S III tökéletes választás lesz.

2012.06.14.

+