MojAndroid
(x) hirdetés

Bár az Ice Cream Sandwich már vagy fél éve (több is az már) megjelent, a gyártók (a Sony-n kívül persze) nem jeleskednek a frissítésben. Ismert tény ez, sokan közülünk így kerültek anno, még Android 2.1, 2.2-időkben közel a főzött ROM-okhoz, azoknak is a császárához, a CyanogenMod-hoz.

Csakhogy egyelőre (és mindenféle okok miatt) a CM sem kényeztetett el minket a 9-es, Ice Cream Sandwich alapú verzióval. A nyomás napról napra nő, hogy egy alpha, beta állapotú CM változattal lepjük meg magunkat, egyre jobban viszket a tenyér, unva van a minimáldizájnos kinézet, de a telefon munkaeszköz, nem lenne jó megnyomorítani – az alpha pedig általában nem véletlenül alpha!

A megoldás a pimpelés: a CM7.1 meglehetősen stabil alapjaira ráhúzni egy olyan bőrt, hogy még Sergey Brin se tudja azonnal megkülönböztetni egy valódi Ice Cream Sandwich-től.

Ebben a cikkben azt írom le röviden, hogy hogyan teheted telefonodat egészen olyanná, mintha már Ice Cream Sandwich futna rajta – kb. 1500 forintból.

Abból indulok ki, hogy az Android tábor boldogabbik barakkjához tartozol, vagyis a CyanogenMod felhasználóinak táborát erősíted. Az alábbi lépések egy CM7.1 ROM jelenlétét feltételezik.

Vágjunk hát bele!

I. Rendszer, launcher, ikonok

  1. Telepítsük az Ice Cream Sandwich (theme) csomagot: ez tartalmazza a CyanogenMod ADW.Launcher-éhez használatos theme-et, ikonokat, stb.
  2. Telepítsük az Ice Cream Sandwich CM7 Theme csomagot. Ez a teljes CyanogenMod 7 theme, módosított notification barral, menükkel, mindennel.
  3. Indítsuk el a Theme Chooser appot, görgessünk rá az “ICS” theme-re, majd bökjünk az “Apply” gombra.
  4. Navigáljunk a Menü > settings > ADWLauncher > Themes Preferences Select your theme menühoz, majd válasszuk ki az “Ice Cream Sandwich” opciót, végül bökjünk az “Apply theme!” gombra

Ha ezeket a lépéseket végigjátszottuk, van egy szinte teljesen Ice Cream Sandwich kinézetű alaprendszerünk. Ja, és: ezek mind igyen vannak! Nálam az egyetlen gond az a fentiekkel, hogy a Google Search widget nem hajlandó Ice Cream Sandwich-kinézetűvé változni. Vélhetően azért, mert frissítettem stockról (ki nem). Mivel eleve jól néz ki, annyira ez nem zavaró – kicsit persze igen.

Update: ha ennek tetejébe feltesszük még a Holo Launcher-t is, mindent lefedtünk, amit csak lehet.

II. Lockscreen

  1. Telepítsük a WidgetLocker Lockscreen appot. Ez egy remek lockscreen helyettesítő app, a cikk írásának idején 737 forintba kerül.
  2. Most tegyük fel a Missed It! appot. Ez az app a WidgetLocker-rel együttműködve notifikációkat (új SMS, nem fogadott hívások, stb.) tud kipakolni újdonsült locksreenünkre. A cikk írásának idején 381 forint.
  3. Indítsuk el a Widget Locker appot. A default beállítások majdnem Ice Cream Sandwich feelinget adnak, de valamiért az unlock csúszka mégis Gingerbread-es maradt. Ezt könnyedén (egy hosszú tap-pal) szerkeszthetjük – tegyük is meg!
  4. Szerkesztés során igény szerint beállíthatjuk, mit és hogy írjon ki a lockscreen, és hogy a feloldó gyűrű milyen opciókat adjon. (Nálam: jobbra – felold, balra – csörgést állít, fel – kamera.)
  5. Most menjünk be a Widget Locker beállításaiba (Menü > Settings > Unread Counts), és állítsuk On állapotba, majd a Provider-nél válasszuk ki a “Missed It!”-et.
  6. Most a Widget Locker főképernyőjén (tehát ahol magát a locksreent lehet szerkesztni) az üres helyen tappantsunk hosszan, és adjuk hozzá a Missed It! widgetet. Ennek a beállításaiba nem megyek bele, mert defaultokkal is szép ICS feelinget ad, a testreszabás meg mindenkinek a maga dolga.

Ha ez megvan, akkor van egy gyönyörű, a stocknál is okosabb lockscreenünk.

III. Backportolt és/vagy ICS kinézetű appok

  1. Pakoljuk fel a Camera ICS+ appot (302 forint)! Ez az Ice Cream Sandwich-ből visszaportolt fényképező app, Desire-en mindenképpen jobb, mint a stock Gingerbread-es. Nem minden funkció van backportolva, de nagyon sok.
  2. Ha nagyon akarjuk a teljes ICS életérzést, tegyük fel a Gallery ICS appot is, ami a Camera ICS+-szal remekül együttműködve (tehát az ICS-ben megismert integrációt biztosítva) ad egy Ice Cream Sandwich galériát.
  3. (Tegyük fel az Aviary Photo Editor (Plugin) appot. Bár nem szorosan ICS, a pluginként megvalósított fotószerkesztő az ICS sajátja. Ráadásul az Aviary kb. a legjobb szerkesztő app Androidra.)

Célegyenesben vagyunk!

IV. Miscell János

Innentől már csak javaslataim vannak: keressünk, használjunk lehetőleg olyan appokat, amiknél már meglépték a Holo kinézetre frissítést. Tasks, Catch Notes, Streamzoo, Icy Time… És valóban tegyük szűrőfeltétellé app installkor, hogy Ice Cream Sandwich-esen nézzen ki a telepítendő app!

Ha így teszünk, szép, konzisztens Ice Cream Sandwich élményben lesz részünk, még abban a hivatalos CM9 release-ig hátralevő pár hétben-hónapban is.

Jó pimpelgetést!

(x) hirdetés
2012.06.04.

+