MojAndroid
(x) hirdetés

Emlékeztek még a Zeam-re? Kicsit több, mint egy éve (úristen, az csak egy éve volt?!) lelkendeztem vele kapcsolatban, kiemelve, mennyire pehelysúlyú a cucc. Ez (pl. a 419 kB-os méret) akkoriban, a HTC Dream időkben még számított, és persze ma is számít, de kevésbé, van hely egy kis komplexitásra – na persze nem sokra!

A következő pár percben a Nemus Launchert mutatom be nektek, a 2012-es év “faék egyszerűségű launcher” díjas appját.

Lássuk mindenekelőtt a főbb jellegzetességek gyors listáját:

  • a Nemus mindenekelőtt gyors, nem is kicsit: nálam konkrétan gyorsabb, mint a CyanogenMod 7.x default ADW Launchere, ami pedig általában köröket ver a gyártók által a telefonokra erőszakolt “gyári” custom launcherekre (1 GHz-es Snapdragon eszközről beszélünk, azon a szinten még létezik a gyártó által megnyomorított eszköz fogalma)
  • a Nemus pehelysúlyú: 1,7 MB az install mérete, RAM lábnyom hasonlóan kicsi
  • fejlett alkalmazás-indító és -kereső funkciókat kapott, alkalmazást keresés alapján indítani talán itt a leggyorsabb (gyorsabb, mint a Google Search widget)
  • egyszerű (bár az ipari átlaghoz képest szerintem nem számottevően újszerű) asztal menedzsmentje van (“meh” kategória)
  • és az apróságok: az intuitív folder management, a gyakran használt appok ötletes kiemelése a korpa közül, és hát persze a nemkívánatos bloatware appok (pl. Google Books ugye) elrejtése a launcherből, ami ugyebár a nem rootolt eszközökön jöhet jól

Ezt a folderesdit külön kiemelném, mert ilyet máshol nem nagyon látni. Ikonok egymásra dobálásával foldert kreálni persze csomó launcherben lehet, még talán iOS-en is. A Nemus ezt annyival toldja meg, hogy itt egy folder nem feltétlen 1×1 launcher hely, simán átméretezhetjük, áttekinthetőbbé téve az asztalunkat. A beledobált ikonok megjelennek a folder ikonján, amit ráadásul át is színezhetünk.

Nagyon ötletes a fent már említett app drawer megoldás is. Címszavakban:

  • az app drawer random szövegrészlettel szabadon szűkíthető, ez nagyon leegyszerűsíti az alkalmazásindítást
  • a gyakran használt appok grafikusan ki vannak emelve
  • az egész drawer launcher workspace szerűen összerántható egy áttekintő képernyőre
  • ráadásul a futó appokat is egy tappantással tudjuk listázni

Ez leírva meglehetősen minimálnak tűnhet, a fentiek tényleges értékét az alábbi videó szemlélteti:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=sfx94rOemX4]

És még egy nagyon hasznos funkció: a Nemus segítségével részlegesen zárolhatjuk a képernyőt. Ez annyit jelent, hogy PIN kód beírásával “lezárhatjuk” azokat az appokat, amelyek valamiért számunkra értékes, privát információt tárolnak. Vagyis amikor kiadjuk a kezünkből a telefont (“kölcsibe”), egyszerűen letilthatjuk olyan appok használatát, mint a Google+, az SMS, a Gmail… Nem kell ecsetelnem ennek a hasznosságát, nagyon nagy ötlet!

Miért álltam vissza mégis ADW-re? Egyrészt mert az be van építve a CyanogenMod-ba. Másrészt bár nincs fundamentális probléma a Nemus grafikájával, konzisztens, letisztult – nekem mégis valahogy bumfordinak hatott. Lehet, hogy bennem a hiba, eltorzította a látásmódomat a monokróm launcher

Persze kis erőfeszítéssel a Nemus alatt is elérhetjük ugyanezt, hiszen ez a launcher is rendelkezik beépített custom skin támogatással.

Összefoglalva: nagyon gyors, egész jól néz ki, nagyon jól használható, ráadásul ingyenes – kipróbálásra ajánlott!

(x) hirdetés
2012.05.18.

+