Megérkezett a Google Drive

Múlt héten már leakelt rendesen, tegnap este be is jelentették: itt van a Google Drive, a Google válasza a Dropbox-ra, Box.net-re, és hasonló szolgáltatásokra.

A Drive egy "felhőtár", de Google-re jellemzően illeszkedik a többi Google termék funkcionaliásába:

  • A Google Docs mostantól a Drive része, azt használja. Ezen felül mostantól bármilyen tartalom (tehát bármilyen filetípus: kép, videó, pdf, stb.) feltölthető, és Docs-szerűen kommentelhető, megosztható, értesítések kapcsolatók hozzá.
  • Ahogy a Docs-nál, a Drive-ban is minden kereshető, a listák szűrhetők. Scannelt dokumentumokban is lehet keresni a Google OCR technológiájának köszönhetően, sőt: képek is kereshetők szövegesen, a Google képfelismerési algoritmusai által.

A Drive eső körben Windows és Mac asztali klienst kapott, de a mostani bejelentéssel egyidőben bejelentették a Drive SDK-t is, úgyhogy vélhetően heteken belül érkezik a Linuxos kliens is. Még egy érdekesség: a Drive SDK-t már most, induláskor 18 webes alkalmazás használja, így nem csak Google+-on bohóckodhatunk a Drive-os tartalommal, hanem pl. az Autocad WS-ben, a Pixlr képszerkesztőben, vagy a MindMeister mind mapperben. A teljes lista itt. A Google hivatalos iOS kliensen is dolgozik, és hamarosan direktben tudunk Gmailbe is behúzni Drive tartalmakat, csatolmányként.

Az Andoid kliens is megérkezett természetesen (legalábbis nálam már fent van). Technikailag a Google Docs kapott egy frissítést, és vált Goodle Drive-vá, egy kétlépéses migrálás keretében. A Docs könytár- és tartalomstruktúrája természetesen ugyanúgy megmaradt. Nem tudom új feature-e (régebben nem láttam), de az offline tartalmakat (vagyis bármit, amit a telefonunkra töltöttünk le a Drive-ból) titkosítani lehet.

És végül az árazásról: a Drive alapból 5 GB szabad tárhelyet ad (pl. a Dropbox 2 GB-jához képest). Ezt aztán upgradelhetjük: 25 GB-ra havi 2,49 dollárért, 100 GB-ra havi 4,99 dollárért, vagy akár 1 TB-ra havi 49,99 dollárért. (Ezzel egyidőben a Gmail ingyenes tárhelyét is feltolta a Google 10 GB-ra az eddigi 7 körülről; ráadásul fizetős Drive felhasználók 25 GB Gmail helyet kapnak.)

Összességében nagyon izgalmas technológia a Drive. Egyértelművé teszi a Google irányát, illetve látható, hogy még mindig ez, a "tárolj és ossz meg kereshető tartalmat" a Google azon profilja, amihez igazán ért. Az, hogy az SDK a termékkel együtt megjelent, nagyon gyors elterjedésre ad lehetőséget, és hamarosan eljön az idő, hogy megkérdőjelezzük az alternatív felhőtárhelyek létjogosultságát a telefonunkon, számítógépünkön.

A végére pedig egy videó:

Update: Tisztázzunk valamit: a Google Drive nem Dropbox klón, annál sokkal több.

Galéria: 

Tagek: 

lipilee képe

Lippai Gergő, aka. lipilee munkaidőben enterprise rendszerek integrációját koordinálja (vagy fordítva). Munkaidőn kívül kétlányos family guy, énekes, botcsinálta dobos, bringás, botcsinálta (és mostanában leginkább mobil-) fotós, hobbifutó. Az androidportal.hu-n kívül leginkább személyes blogján okoskodik.

lipilee írásai Iratkozz fel lipilee írásaira!

Hozzászólások

Hónak ígérkezik a Drive.

Jónak ígérkezik a Drive.

Egy baj van csak vele. Kb 6x-ára változtak (persze, a mérettel csökken a növekedési szorzó) az árak!

20 Gb évi 5$ -> Havi 2,5$

80 Gb évi 20$ -> havi 4,99$ (100 Gb)

200 Gb évi -> Havi 9,99$

Más kérdés, hogy még így is közel elfogadható az ár, pláne ha a hazai (hosting) árakat nézem.

Szerintetek lesz olyan

Szerintetek lesz olyan program, hogy pl a telefonon egy kivalasztott mappat szinkronizal fel a felhobe? Pl a foto mappat. Lefotozom es par perc alatt elerem automatikusan mindenhol. Eleg jo dolog lenne egy ilyen. Most egyesevel lehet potyogni ami nem tul szerencses.

 

Daanika!

Daanika!

Dropboxban van ilyen lehetőség uploads fül alatt. Csak ki kell jelölni elemeket és megy fel a felhőbe. Vagy veszel egy iPhone-t és a photstream automatikusan küldi a felhőbe és onnan az eszközre a fényképeket. De ha nem akarsz iPhone-t a minap olvastam itt a blogon, hogy iCloud szerű szolgáltatással bővít a Samsung is = ctrl c -> ctrl v és valószínűleg még ingyenes is lesz. 

Sziasztok!

Sziasztok!

Valóban időszerű volt a Google-nek előállni a Drive-val. Azonban óriási fekete pont jár nekik azért, amiért a Pc-kliens használhatatlan (értsd: nem tud csatlakozni a netre). Sajnos ez általános jelenség, elég hosszan szólnak erről fórumok, ezért marad a webes felület.