MojAndroid
(x) hirdetés

Két napja kishazánkban is letölthető-használható a Google csilli-villi szemcukorka “magazin alkalmazása” (a cikk írásakor v1.1), a Google Currents. Ennek apropóján megnéztem, hogy tart az app, ezt fogom most megosztani veletek.

Mi az a Google Currents?

A Currents (magyarul: áramlat) a Google saját fejlesztésű magazin alkalmazása, amely Androidon és iPhone-on is elérhető. Található benne egy rakás “publikáció”, vagyis olyan magazinok, amiket kifejezetten Currents-re optimalizáltak a szebb hatás érdekében. Ily módon érhető el a Currents saját “Library”-jában pl. a Forbes Latest News, a Cool Hunting, a Beautiful Pixels, a Casa24Plus, az AllThingsD, és egy sor másik, szerintem 100 körüli anyag.

Ám nekünk a lényeg talán nem ez, hanem a saját tartalmak: a Currents képes importálni a Google Readerünkben található RSS feedeket (egyenként), és “Currents-izálni”, vagyis szebben megjeleníteni, mint a Reader.

A megjelenített tartalom aztán “fentről le” gördítés helyett oldalanként lapozható (a korszakalkotó “jobbról balra swipe-olás” technikájával), a Currents szinkronizálja saját hatáskörben a feedet, stb.

A jó

Lássuk csak: a Currents tényleg nagyon szép. A layout letisztult és szép, maguk a tartalmak belül szépek, az oldalváltó és egyéb effektusok is szolidak és szépek… Más kérdés, hogy én telefonon próbáltam, míg ez az app egyértelműen tableten lesz igazán elemében.

Az, hogy RSS feedet kezel, nagyjából azt a use case-t teszi lehetővé, hogy a normálisan Google Readerben olvasott design-, fotó-, és “olvasós” blogokat tudom ide importálni. A technikai jellegű cuccok (csak szöveg) maradhatnak a Readerben, ami viszont eye candy, annak adjuk meg az eye candy-ne megillető tiszteletet.

A Currents természetesen használja az Android standard megosztós funkcióját, vagyis az érdekes cikkeket innen is továbblökhetjük Twitter, Gmail, vagy bármilyen más, megosztást kezelő app irányába.

Mint blogger, a Currents teljesen nyílt, bárki készíthet rá spéci tartalmat. Ehhez ezen a linken kell feliratkozni, és a Currents Publisherben megkancafülezni a kurrens újságot.

A rossz

Kevés a hivatalos tartalom. Az RSS miatt ez technikailag nem akkora para, hiszen saját tartalmat importálhatsz, viszont így nem fog elterjedni, és ha jól tudom Flipboard néven marad az Apple termék piacvezető. Ez nyilván sose jó prospect egy terméknek. Ha pedig kevesen használják az appot (Androidon jelenleg 1 millió alatt), nem lesz értelme tartalmat létrehozni rá… a szokásos ördögi kör.

Hiányolom a kétirányú szociális integrációt. Az egyirányú (kifele) ugye adott – lásd fönt. Viszont ahogy a Google Readerben tudtam követni ismerősöket, úgy itt nem tudok. Jó lenne pedig ezt kezelni valahogy, az embereknek érdekes ismerősei vannak.

A csúf

Ha nincs legalább kétmagos 1 GHz-es Snapdragonnál jobb procival szerelt telefonod, inkább ne próbálkozz a Currents-szel. A fejlécbe kipakolt kép váltó effektje, a háttérben zajló cikk-szinkronizálás egy magon (nálam: 1 GigaHertz-es Snapdragon mag) “Application is not responding” szintig megfekteti a Currents-et. Ha ilyenkor épp nem csak olvasol, hanem mondjuk lapoznál – nos, várni fogsz. Ez nagyon béna, annál is inkább, mert hé: végső soron ez nem a Crysis for Android, hanem egy újságolvasó app. A tipikus felhasználó persze nyilván tableten lesz, ott pedig elterjedtebb a kétmagos platform… de ez igazából nem kifogás: a Currents lassú, mint a Golf-áramlat.

Clint Eastwood verdiktje

A Currents jelenleg érdekes próbálkozás, inkább kuriózum, mint valódi alternatíva pl. egy szép RSS olvasóval szemben. A gyönyörű layout miatt hétvégi kanapén lapozgatásra viszont jó lehet, gyönyör a szemnek.

(x) hirdetés
2012.04.13.

+