MojAndroid
(x) hirdetés

Ahogy azt Readya kollega már megírta, tegnap (amíg én szülésfelkészítőn bujkáltam) kijött az Instagram for Android. Kevés alkalmazást várt ennyire az Androidos felhasználótábor, mint ezt, az alternatív szolgáltatások reszkethetnek az életükért, igaz? A konkrét funkcionalitást elolvashatjátok az ő cikkében, az Instagram for Android ennyi, se több, se kevesebb. Én inkább a dilemmáimról szólnék, aztán talán kerekedik valami ötlet is.

A technika: 21. századi Brownie Cam

Mindenekelőtt: a fotó-mikroblogot, vagy szociális fotószolgáltatást (hívja ki ahogy akarja) alapvetően jó dolognak tartom. Nem hiszek abban, hogy fotózni csak előképzettséggel lehet, vagy az éppen legújabb DSLR-rel. Ha Henri Cartier-Bresson egy Kodak Brownie-val zseni tudott lenni, akkor ma bárki egy HTC Wildfire-rel az lehet. Persze ez messze nem jelenti azt, hogy mindenki az, nagyon sok a zaj, de szerencsére nem papírra van nyomtatva, úgyhogy végülis mindegy. Persze Readya-nak igaza van: legyetek észnél, nem kell nagyon és mindig (és céltalanul) elszállni a filterekkel. A 21. századi Candid Photography-val kapcsolatban már majd’ egy éve foglalkoztam én is, a Picplz kapcsán.

Az eszme: 21. századi Fortepan

Aztán: az Instagram mögötti eszmét is nagyon jónak tartom. Kötelező olvasmány (nézmény) Kevin Rose interjújra Kevin Systrom-mal, az Instagram alapítójával. A mai ökoszisztémában az Instagramnak van a legnagyobb esélye (ie. felhasználóbázisa) arra, hogy egy világot átfogó, hely szerint rendezett fotótár legyen. Gondoljatok bele, Fortepan, csak globális, és nem utólag kell keresgélni a képek eredetét. Ez az összes hipstereffekttel együtt zseniális dolog, digitális lenyomata a korunknak. És ha én 50 év múlva a 2010-es évekre akarok majd emlékezni, nem az újságokat fogom olvasni, hanem a fotóarchívumokat pörgetni.

Hátul üt

Ezzel együtt dilemmában vagyok, több okból is (és tudom, hogy nem vagyok egyedül):

  • Androidon elég szép (de az Instagramhoz képest elenyésző) felhasználóbázist épített magának a Picplz. Én is ott szociálishipsterfotómikroblogolok, ritkán használok hipster effektet, tehát nekem megfelel. Alap dilemma, hogy mi legyen: álljak át, vagy maradjak?
  • Át kéne állni, mert látszik, hogy a kapcsolati hálóm át fog, magyarán: mindenki Instagramozni fog. (Aztán persze ez vagy fontos, vagy nem. Follower-fetisisztáknak nyilván az, átlátom, hogyan lehetne nekem is fontos szociális terep, ha már Facebookra képtelen vagyok rávenni magamat.)
  • Egy lépés távolságból szemlélve: most az Instagram az uralkodó. Amikor csődbe/tönkremegy, cuccolhatom át a fotóimat megint valahova máshova?
  • Az Instagram cross platform dolog, és innentől mindegy, hogy iPhone-ról indult hódító útjára. Tétel: a többplatformos szolgáltatás jobb, mint az egyplatformos.
  • Ha átállok: mi lesz a Picplz fotóimmal? Importálni nem tudom. Töltögessem fel kézzel? (A Picplz archívum éppenséggel megvan Dropboxon…)
  • És persze a korlátok: az Instagram nem rendelkezik webes felülettel. (Update: De van 3rd party webes felület: Webstagram.) Érdekes dilemma, elsőre az ember felhúzza a szemöldökét. Aztán elgondolkodik és rájön, hogy tulajdonképpen minek: nekem is úgy kell rávenni magamat, hogy leüljek egy számítógép elé, egyébként amikor csak lehet, telefonon/tableten intézem a dolgaimat. (A megfelelő rész aláhúzandó.) És vélhetően (de garancia nincs rá) egyszer majd lesz online felület. Intuitív, egyszerű, mint az Instagram maga.
  • 1:1-es képarány? Bitch please… Kifejezetten szeretek képaránnyal játszani. Eleve nem hiszek a 4:3-as, de még a 3:2-es standardokban sem – annál inkább a 16:9-ben, és méginkább a CinemaScope (2.35:1 és 2.39:1) arányban, sőt: néha a 4:1-ben is! Meglepően jó dolgok sülnek ki időnként egy akármilyen fotóból, aminek lecsíped a tetejét meg az alját. Ehhez képest a fix 1:1 visszalépés, bár átlátom, hogy egy fotófal projektben milyen egyszerű vele dolgozni…

Nos, röviden ennyit első körben az Instagramról. Ti mit léptek? Átálltok? Nem álltok át?

Update: Novák Magdolna (aka. @zencsaj) írt egy remek Instagram starter kitet Androidosoknak, lévén tapasztalt Instagrammer. Kihagyni kár!
És kint van egy starter kit magán az Instagram siteon is.

(x) hirdetés
2012.04.04.

+