Instagram, hipsterfotók (dilemma)

Ahogy azt Readya kollega már megírta, tegnap (amíg én szülésfelkészítőn bujkáltam) kijött az Instagram for Android. Kevés alkalmazást várt ennyire az Androidos felhasználótábor, mint ezt, az alternatív szolgáltatások reszkethetnek az életükért, igaz? A konkrét funkcionalitást elolvashatjátok az ő cikkében, az Instagram for Android ennyi, se több, se kevesebb. Én inkább a dilemmáimról szólnék, aztán talán kerekedik valami ötlet is.

A technika: 21. századi Brownie Cam

Mindenekelőtt: a fotó-mikroblogot, vagy szociális fotószolgáltatást (hívja ki ahogy akarja) alapvetően jó dolognak tartom. Nem hiszek abban, hogy fotózni csak előképzettséggel lehet, vagy az éppen legújabb DSLR-rel. Ha Henri Cartier-Bresson egy Kodak Brownie-val zseni tudott lenni, akkor ma bárki egy HTC Wildfire-rel az lehet. Persze ez messze nem jelenti azt, hogy mindenki az, nagyon sok a zaj, de szerencsére nem papírra van nyomtatva, úgyhogy végülis mindegy. Persze Readya-nak igaza van: legyetek észnél, nem kell nagyon és mindig (és céltalanul) elszállni a filterekkel. A 21. századi Candid Photography-val kapcsolatban már majd’ egy éve foglalkoztam én is, a Picplz kapcsán.

Az eszme: 21. századi Fortepan

Aztán: az Instagram mögötti eszmét is nagyon jónak tartom. Kötelező olvasmány (nézmény) Kevin Rose interjújra Kevin Systrom-mal, az Instagram alapítójával. A mai ökoszisztémában az Instagramnak van a legnagyobb esélye (ie. felhasználóbázisa) arra, hogy egy világot átfogó, hely szerint rendezett fotótár legyen. Gondoljatok bele, Fortepan, csak globális, és nem utólag kell keresgélni a képek eredetét. Ez az összes hipstereffekttel együtt zseniális dolog, digitális lenyomata a korunknak. És ha én 50 év múlva a 2010-es évekre akarok majd emlékezni, nem az újságokat fogom olvasni, hanem a fotóarchívumokat pörgetni.

Hátul üt

Ezzel együtt dilemmában vagyok, több okból is (és tudom, hogy nem vagyok egyedül):

 • Androidon elég szép (de az Instagramhoz képest elenyésző) felhasználóbázist épített magának a Picplz. Én is ott szociálishipsterfotómikroblogolok, ritkán használok hipster effektet, tehát nekem megfelel. Alap dilemma, hogy mi legyen: álljak át, vagy maradjak?
 • Át kéne állni, mert látszik, hogy a kapcsolati hálóm át fog, magyarán: mindenki Instagramozni fog. (Aztán persze ez vagy fontos, vagy nem. Follower-fetisisztáknak nyilván az, átlátom, hogyan lehetne nekem is fontos szociális terep, ha már Facebookra képtelen vagyok rávenni magamat.)
 • Egy lépés távolságból szemlélve: most az Instagram az uralkodó. Amikor csődbe/tönkremegy, cuccolhatom át a fotóimat megint valahova máshova?
 • Az Instagram cross platform dolog, és innentől mindegy, hogy iPhone-ról indult hódító útjára. Tétel: a többplatformos szolgáltatás jobb, mint az egyplatformos.
 • Ha átállok: mi lesz a Picplz fotóimmal? Importálni nem tudom. Töltögessem fel kézzel? (A Picplz archívum éppenséggel megvan Dropboxon…)
 • És persze a korlátok: az Instagram nem rendelkezik webes felülettel. (Update: De van 3rd party webes felület: Webstagram.) Érdekes dilemma, elsőre az ember felhúzza a szemöldökét. Aztán elgondolkodik és rájön, hogy tulajdonképpen minek: nekem is úgy kell rávenni magamat, hogy leüljek egy számítógép elé, egyébként amikor csak lehet, telefonon/tableten intézem a dolgaimat. (A megfelelő rész aláhúzandó.) És vélhetően (de garancia nincs rá) egyszer majd lesz online felület. Intuitív, egyszerű, mint az Instagram maga.
 • 1:1-es képarány? Bitch please… Kifejezetten szeretek képaránnyal játszani. Eleve nem hiszek a 4:3-as, de még a 3:2-es standardokban sem – annál inkább a 16:9-ben, és méginkább a CinemaScope (2.35:1 és 2.39:1) arányban, sőt: néha a 4:1-ben is! Meglepően jó dolgok sülnek ki időnként egy akármilyen fotóból, aminek lecsíped a tetejét meg az alját. Ehhez képest a fix 1:1 visszalépés, bár átlátom, hogy egy fotófal projektben milyen egyszerű vele dolgozni…

Nos, röviden ennyit első körben az Instagramról. Ti mit léptek? Átálltok? Nem álltok át?

Update: Novák Magdolna (aka. @zencsaj) írt egy remek Instagram starter kitet Androidosoknak, lévén tapasztalt Instagrammer. Kihagyni kár!
És kint van egy starter kit magán az Instagram siteon is.

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.


 • Anonymous

  Én Lightbox-ot használok. (bár azt sem, régóta) Szerintem tökéletes alternatívája (volt?) az Instagramnak. Jelenleg én is hasonló dilemmával küzdök: menni, maradni. Az Instagram mellett szól, ott van a tömeg. A Lightbox mellett pedig a (szerintem) tökéletes szoftveres, és webes alkalmazás, megvalósítás. (Lightboxon követhetőek a NatGeo-s, ffffound-os képek is egy felületen, egyszerűen)

 • decoati

  mit is tudnék hozzátenni… köszönöm hogy olvashattam egy átfogó gondolatmenetet ami nem a DSLR-es – “fotóművészes” elefántcsonttoronyból jön, magasról leszólva, és egy kalap alá véve az önmagukat fotózó Bettykéket, a fantáziátlan, önjelölt zseniket, és azokat akik egyszerűen szeretnek fotózni és mindegy nekik az eszköz, mondván: “a telefon nem fotózásra való, aki máshogy gondolja csakis idióta lehet”.
  Spec. nekem nincs honnan átállnom, a környezetem egyáltalán nem használ ilyen úri huncutságokat:), úgyhogy sztem kap egy esélyt. Bár az ingyenes cloudokban én sem bízom, főleg a kizárólagosokban.

  • readya

   Én sem DSLR-el fotózom. Ettől még az 1:1 és fix felbontású fénykép szerintem nem való fotózásra. Csak megosztásra. A családi élményeket nem ide pakolja, akinek van egy csöpp esze.

   • decoati

    eltérően gondolkodunk a témáról, ez egyáltalán nem baj, nem is mondom hogy nekem van igazam. :) Csak annyit akartam mondani hogy majd’ 30 év szigorúan amatőr exponálógomb-nyomkodás bennem hasonló nézőpontot alakított ki, mint ami lipilee írásán átüt. Sajnálom ha túl sarkosan fogalmaztam, nem konkrétan rád céloztam, ne vedd magadra.

    • readya

     Én csak a pluszt nem értem az instában. Az amatőr fotózással nincs gondom. Képet lőni, az kitenni vagy vágni vagy effektezni lehet és tumblre vagy máshova azonnal lehet tolni. Sőt, Google+ra pl. instant felmegy ha úgy állítom be. Picasa ugyanez. Szóval én csak _tényleg_ nem értem, miért olyan népszerű ez az app, amikor a többihez képest van egy csomó korlátja. Ettől még valamiért 15+ millió használója van, szóval mások biztos értik. Én egyelőre nem.

     • lipilee

      nézd meg a Kevin Systrom interjút, én is kb. abból értettem meg a pluszt. nekünk geekeknek ezek a dolgok hogy usability over functionality nem annyira egyértelműek :)

     • readya

      Magyarázd el öreg barátom, hogy az automata picasa feltöltésnél ez mitől usabilitybb? :) Kattintok, fent van, lehet nézegetni. A lájk generációnak biztosan hozzátesz, nekem nem. Egyáltalán nem érdekel, hogy egy képemet hányan nézik meg és/vagy lájkolják. Annak pedig pláne nem örülök, hogy 1:1-es gagyi képeken tartósítjuk a múltat.

     • lipilee

      automatikusan megosztja twitteren/tumblren/facebookon? egyszerűen betaggelheted, hogy mi a címe, hova ossza meg, hashtaggelheted? fejlett geolokációs adatok egyszerűen hozzácsaphatók (nem a meta hanem pl. egy 4sq venue)? a picasa az még nekem is usability hell, pedig én igazán nyitott vagyok arra, hogy pár extra lépést tegyek egy jobb élmény kedvéért. amióta össze van borulva a G+ fotókkal, nem tudtam úgy képet megosztani pl. rokonság körében, hogy mindenki lássa. lehet hogy én vagyok a hülye, de pont erről van szó: hogy még a hülye is tudja használni.
      az meg hogy téged nem érdekel hányan lájkolják, az magánügy, ilyen is van. viszont az emberek nagy részét érdekli.

      ugyanaz van ezzel mint iphone vs androiddal: mindkettőnek megvan a célcsoportja, és mint ahogy az iphone-nak se te vagy, ezek szerint ennek se :) nincs is ezzel semmi baj.

 • zencsaj

  köszönöm a hivatkozást :)

  • lipilee

   nm :)

 • Lukácsi Lehel

  Szívesen látunk benneteket, új felhasználókat, az egyik legnagyobb magyar instagram közösségben! Csatlakozz te is! Kövess @iponthu néven! ;) Hamarosan játék!

  http://www.facebook.com/instagram.hu

 • Noname Cowboy

  Hát akárhogy nézegetem ezt a cuccot. Nem értem. Sima Android Camera képet meg tudok osztani kismillió közösségi oldalra. Az a pár szűrő ami itt van hááát elég siralmas. Ha effektezni akarok akkor kismillió app van erre is ahogy lipilee írta! Szóval nem értem. Mert ennek az appnak a tudása mélyen a béka segge alatt van. Lehet ezzel kismillió Apple hívő lelkét tiprom a sárba, de ezt az appot is úgy istenítik mint a hardvereiket. Egy nagy lufi ez. Nem más.

  • Noname Cowboy

   No most mit szólnak az Apple fan-ok! Életük értelmét megvette a Fácse! Milyen riadalom lesz itt!! :)