MojAndroid
(x) hirdetés

A legutóbbi Hírhétfőben már egy <LI> erejéig említettem egy remek kis appot, amelyet azoknak ajánlok szeretettel, akik sétálás közben is szeretik a telefojnukat nyomkodni, emailt olvasni, kihasználva azt a napi kb. 20-30 percet, amit az ember lábon hord ki. Ez az app a Transparent Screen.

A Transparent Screen típusát tekintve egy Augmented Reality, vagyis kiterjesztett valóság app: a telefon kameráját használja arra, hogy valós időben megjelenítse azt, amit a telefon lát, és aztán csináljon vele valamit. Ám míg pl. egy Layar mindenféle hasznos geolokáció-függő ikonokkal (Wikipedia, Foursquare) pakolja tele a valós idejű képet, addig a Transparent Screen a másik véglet: semmit nem csinál vele, sőt: még csak le se szedi a telefonon egyébként látható tartalmat.

Az eredmény: a telefonon bármit tudsz csinálni, miközben látod, hogy mi van a sétád útjában, ezáltal elkerülhetők azok a cikis pillanatok, amikor kutyakakiba, oszlopba, kisnyugdíjasba, vagy sebességkorlátozást enyhén túllépő nyergesvontatóba ütközöl, mert annyira érdekes az a Tumblr poszt.

Az appnak egy ingyenes és egy fizetős változata van: az ingyenes a kontroll képernyőre reklámcsíkot tesz ki, ami egyáltalán nem zavaró (hiszen ott csak beállítgatod és bekapcsolod az appot), míg a 422-ért megvásárolható fizetős változat a reklám eltűnése mellett ad még egy widgetet és pár extra opciót. Mindemellett a fejlesztő elég agilisnek és jófejnek tűnik, őszintén vállalja és kommunikálja az alkalmazás korlátait (mindjárt mondom), és kb. naponta javítja a bugokat.

És akkor a korlátok:

  1. Az app laggol, és lassítja a telefont. Ez sajnos természetes, és szerencsére annyira nem zavaró, ha az ember amúgy is csak emaileket, meg egyéb szöveges tartalmat nézeget sétálva (mást meg így nem nagyon lehet fogyasztani úgyse).
  2. Az augmentált kép felbontása rossz. Ez ugyan állítható, a fejlesztő mégis ezt ajánlja, pont a fenti laggolós-lassulós probléma miatt. A hivatalos javaslat szerint a rossz felbontású kép elegendő arra, hogy érzékeld az előtted levő tereptárgyakat (tényleg elég), és még nem lassítja halálba a telefont. Szóval ez egy optimum megoldás.
  3. Őszintén szólva kicsit zavaró maga a megoldás. Gondolj bele, olyan, mint amikor a tévéden a teletext mögé beteszed a tévéműsort. Persze ha nagyon fontos teendője van az embernek, akkor oké, egyébként inkább fárasztja a szemet.

És a legfontosabb: az app nem helyettesíti a nyitott szemmel járást! Az androidportal.hu szerkesztőségének életvezetési (és -megőrzési) tanácsa tehát: maximum járdán használd, kutyakaki, kisnyugdíjas, és oszlop kikerülésére – úttesten mindig a saját szemedre hagyatkozz, autóban pedig eszedbe se jusson a telefont nyomkodni!

Összességében a Transparent Screen egy nagyon ötletes megoldás, ami, ha tényleg nagyon csínján vagyunk idővel, jól jöhet az útközbeni produktivitás növelésére.

2012.02.15.

+