MojAndroid
(x) hirdetés

Régóta hajtom a Tökéletes Todo Appot, legutóbb a Google Tasks Organizer-re találtam rá, amiből aztán megvettem a fizetőset, és azóta is tulajdonképpen megelégedéssel használom, eltekintve attól, hogy kicsit behány a szemem, amikor ránézek.

Most egy újabb versenyzőt vettem górcső alá, ez pedig a Tasks N Todos.

UI

A Tasks N Todos ott támadja be a Google Tasks Organizert (továbbiakban GTO), ahol annak a legfájóbb: a designban. Az app szép (nem Any.do szép, maradjunk annyiban, hogy nem csúnya), és a működés is inkább emlékeztet egy 21. századi alkalmazásra, mint a GTO: nem egy orosz tankerhajó kapitányi állására emlékeztet a task editálás felület, van a task listák közti jobbra-balra váltáshoz swipe animáció (a GTO is task listát vált, ha swipeolsz, de semmit nem animál – fogadok, hogy sokan nem is tudják emiatt, hogy tud swipeolni), ráadásul mindezt viewpagerrel, vagyis mutatja rendesen a lista tetején a lista címét… szóval eggyel közelebb van az Androidon elfogadott ui designhoz. Mindemellett persze nincs pl. Action Bar (a kocsma, ahol mindig történik valami) felül, tehát azért nem teljes az élmény, de mondom: alapvető kinézetre azért köröket ver a GTO-ra.

Funkcionalitás

A Google Taskson felüli todo funkcionalitás is többé-kevésbé teljes: az alap due date és todo notes állításon felül (ez ugye kb. a Google Tasks funkcionalitás) extraként kezel ő is remindert, lehet taskokat mozgatni, prioritást, urgency-t (magyarul: urgenciát) állítani, ismétlődő eseményt létrehozni, szinte mindent, amit a GTO-ban is. Egy nagyon fontos dolog viszont kimaradt: a subtask támogatás. Ez azt jelenti (és ezt láthatjátok a cikkhez mellékelt screenshotokon is), hogy azok a subtaskok, amik a GTO-ban az anyatask alá szépen berendezve látszanak és inheritálják annak a határidő által definiált pozícióját a listában, a Tasks N Todos-ban due date nélküli önálló taskokként jelennek meg, a due date hiánya miatt sajnos a lista legvégén kullogva, elhagyatottan, pedig tudjátok milyen rideg és magányos hely egy task lista vége?

Ítélet

Emiatt a Tasks N Todos-ról elég sommásan tudok fogalmazni: nagyon jó app, de csak akkor, ha nem használod ki a Google Tasks subtaskok adta lehetőségeket. Ha igen, akkor sajnos ez az app többet árt, mint használ: majdnem az, de nem az.

Összeszedve tehát

Pro:

  • Viszonylag OK design és ui viselkedés
  • Teljes Google Tasks API használat (task, task due date, task notes, kézi priorizálás, több lista kezelés)
  • Reminder
  • Ismétlődő task
  • Task fontosság
  • Task prioritás

Con:

  • Subtask kezelés hiánya

A Tasks N Todos a Marketről letölthető ingyenesen (reklámcsík ellenében), és Pro változatban, 1100 forint körül.

2012.01.31.

+