MojAndroid
(x) hirdetés

Néhány hete merült fel bennem az ötlet, ha már úgyis elkezdtem foglalkozni az oldal Google Analytics statisztikáival, akkor megnézem a Marketen milyen segítséget találok hozzá. Ez tipikusan az a feladat, amit nem kényelmes a telefonom böngészőjén keresztül végezni. Szerencsére kutakodásom eredményes volt, találtam is több alkalmazást. Most azt mutatom be nektek, amely annak ellenére, hogy béta a legjobban tetszett. Számomra fontos, hogy egy alkalmazás tetszetős külsővel rendelkezzen és jól használható legyen. Az ingyenesség pedig akkor szempont, ha nice to have feladatról van szó, márpedig ez nálam egyelőre ebbe a kategóriába esik. Vasárnapi kis színesnek szerintem pont elfér az oldalon és ha nincs dolgod az alkalmazással, legalább betekintést nyerhetsz az oldal letöltési adataiba. Persze azért mindent nem mutatunk meg. :)

Egyszerűség
Szeretem a kéket és a fehéret, mivel pihentetőbb nézni, mint az agyon színezett alkalmazásokat. Ez az alkalmazás letisztult, egyszerű dizájnnal rendelkezik és szellősen vannak elhelyezve a gombok, ezért megfelel az elvárásaimnak. Szeretem ha egy alkalmazás beépített lehetőségeket használ és nem kér feleslegesen jelszavakat. A gAnalytics a beépített android account managert használja, tehát a felvett Google fiókokkal kapcsolódik a szerverhez, biztonságos kapcsolaton keresztül.

Használhatóság
Egyelőre még béta az alkalmazás, de folyamatosan fejlesztik és örömmel vesznek minden visszajelzést a készítők. Talán ennek is köszönhető, hogy jelenleg nem lehet kommentet írni az egyes napok forgalmi adataihoz, de ahogy az alkalmazás oldalán is olvasható: “will be adding more features”, ez valószínűleg változni fog. Elsőre néha furcsa a kezelés, hiszen a kezdőképernyőn pl. nem érjük el a beállításokat, csak ha belemegyünk valamely menüpontba. Itt adhatjuk meg azt, hogy mely időszakra vagyunk kíváncsiak illetve kikapcsolhatjuk a grafikonok lekérését, ha lassú internetkapcsolattal rendelkezünk vagy spórolni szeretnénk az adatforgalommal.
Az általam érdekesnek tartott összes információ elérhető. Kezdve a látogatók és oldalletöltések számától (akár órás bontásban) az analitikában elérhető szinte összes adatig. Most hirtelen nem is jut eszembe olyasmi, amit ne tudna megmutatni az alkalmazás. Profi oldalak számára a Goals és Ecommerce adatok is elérhetőek. Egy kedves barátném pl. örömmel jegyezte meg, hogy ezzel minden reggel le tudja kérdezni az előző napi bevételeket és ehhez nem kell napi riportokra várnia.

Végszó
A négy csillagos értékelés annak szól, hogy nem tudok négy és felet adni illetve mivel nem tökéletes (jó lenne a kommenteket is innen intézni, kényelmesebb beállítások menü stb.), ezért nem adhatok rá maximumot. De ha továbbra is így fejlődik az alkalmazás, akkor előbb-utóbb rákerül az 5 csillagos plecsni. Mindenesetre nekem megfelel.
Tovább nem is szaporítanám a szót, akinek van Google Analyticsban megnéznivalója, az tegyen vele egy próbát, akinek nincs, az úgy se tud vele mit kezdeni. Tovább görgetve a cikket, találhattok képernyőképeket az oldal webes statisztikáival bemutatva az alkalmazást. Azért tartom fontosnak elmondani, hogy ez csak a böngészős megtekintésre vonatkozik, mert van nekünk az Android Marketen egy alkalmazásunk (és mikor kapjon egy kis reklámot, ha nem most :) ), amely 10e feletti letöltési számmal bír és abból majdnem még egyszer ennyien olvastok minket, nem beszélve az 1430 fős RSS feliratkozásról.

2012.01.08.

+