MojAndroid
(x) hirdetés

Eljött a 2011-es év vége, mi pedig, hogy ne maradjatok olvasnivaló nélkül az újév első napjaira, egy mini cikksorozatban végigböngésszük a Hírhétfő rovatokat a 2011-es év fontosabb trendjeit kutatva a sok apró hír és a napi ROM-, app-, és eszköz-upgrade hír között. Íme tehát, az Android 2011-es éve!

Magzar vonatkoy’s, azaz mi történt itthon?

(A sorozat korábbi részei erre találhatók: 1. rész, 2. rész, 3. rész, 4. rész.)

Amíg külföldön dübörgött az Android, idehaza sem telt eseménytelenül az év, több fontos dolog is történt 2011-ben, ami a közösségnek is fontos – nem csak 2011-ben, hanem a jövőben is.

Googleland

Először is több szempontból is felkerültünk a térképre Googleországban:

  • Májusban itthon is elindult a fizetős Market.
  • Júliusban elindult a Google Maps-ben a tömegközlekedési útvonaltervező.
  • Az Offline Google Maps-szel szinte egyidőben augusztusban itthon is elérhető lett a Google Maps Navigáció, amit ráadásul Readya barátunk a kevesek egyikeként bétatesztelt, így már az indulás napján pontos tapasztalatokat tudott írni.

Közösség

A magyar Android közösségnek sem kellett szomorkodnia, több kezdeményezés is indult Androidos események, rendezvények szervezésére:

  • Egyrészt a Telenor folytatta a még 2010 végén megkezdett Telenor Android Workshop hagyományokat, és ha jól számolom, 2011-ben 6 workshopot csinált, mi pedig mindig szívesen mentünk, általában előadni, de persze közben netvörkingezni, és hát inni a bambikat.
  • Mi magunk pedig az Android Meetup szervezésébe vágtuk fejszénket, és 2011-ben (a nulladik, sörözőssel együtt) 3 meetup le is zajlott. Azután kicsit elsodort minket az élet, de jövőre idén újra felvesszük a kesztyűt, és jön az Android Meetup #4!

Házunk tája

És az androidportal.hu háza táján sem telt eseménytelenül az év:

  • Egyrészt bővült a core csapatunk Readya személyében – így már négyen dolgozunk azon, hogy hozzátok a legjobb Androidos tartalom érkezzen!
  • Másrészt az androidportal.hu -t a 2011-es Goldenblog zsűrije a legjobb IT blognak választotta.

A fentiek mellett rengeteg apró sikert könyvelt az Android itthon – bekerült a tech ipar főáramába, lettek sikeres magyar appok a Marketen, konferenciákon állandó szereplő.

Ezúttal áttöröm a negyedik falat, és megszólítalak téged, kedves olvasó: neked milyen élmény fűződik az Androidhoz 2011-ben? Fejlesztőcéget alapítottál? Appot írtál? Telefont vettél? Írd meg a kommentekben, szerénységnek helye nincs!

2012.01.04.

+