MojAndroid
(x) hirdetés

Eljött az év vége, mi pedig, hogy ne maradjatok olvasnivaló nélkül az újév első napjaira, egy mini cikksorozatban végigböngésszük a Hírhétfő rovatokat a 2011-es év fontosabb trendjeit kutatva a sok apró hír és a napi ROM-, app-, és eszköz-upgrade hír között. Íme tehát, az Android 2011-es éve!

Tabletek

Bár 2011 egyértelműen nem volt az Android tablet éve, fontos, hogy idén, a CES-en jelentek meg az első Androidot futtató tabletek: január 3-án már dömpingszerűen leakeltek a CES-en bejelentendő deszkák (január 10-én már azt is tudtuk, hogy 24 db. Androidos eszközt jelentettek be a show-n), a lista legprominensebb tagja a Motorola Xoom volt (aminek akkortjájt derült ki a neve). Lehet sokmindent mondani az Android és a tablet mint platform viszonyáról, nálunk is járt jópár darab tesztelésre, és a Honeycomb engem valóban nem fogott meg 100%-ig, és hát a számok tükrében valóban nem tekinthető egyelőre sikeresnek ez a platform, de pár dolgot azért jegyezzünk itt meg:

  • Véleményem szerint a Google nem azért adta ki a Honeycombot, hogy piaci dominanciát szerezzen. A rendszer nincs kész, nem kiforrott – ennek eklatáns jele az, hogy a Big G ki sem adta a forráskódját. (Ezt egyébként Jean-Baptiste Queru, az AOSP Google-beli helytartója mostani Google+ bejegyzésében az év egyik legnagyobb hibájának tartja, szerinte 6-12 hónappal vetette vissza az AOSP-t ez a fiaskó.)
  • Azzal viszont, hogy megjelent kismillió Honeycombos tablet, az Android megvetette a lábát ebben a szegmensben, és ez nagyon fontos. Nézzük meg pl. a Microsoft esetét: igen, talán lesz Windows 8 tablet, de milyen piacra jön? Olyanra, ahol dominál az iOS, és erős (és folyamatosan erősödik) az Android. A régi belépők tapasztalatban is, részesedésben is, elfogadottságban is előnyt élveznek. (A tabletes W8 védelmében azért tegyük hozzá, hogy tabletben talán-talán kisebb hátrányból fog indulni, mint a Windows Phone tette a telefonok piacán.)
  • A Honeycomb ráadásul, ha agilis metodológia szempontjából nézzük, egy nagyon jó első verzió. Nem publikus béta, szuperül használható még ha kicsit szögletes is időnként, és ami a legfontosabb: kijelöli, megmutatja az utat, a funkciókat, amivel az Android többet tud (és fog tudni), mint a többiek. A felhasználó látja, hogy az irány jó, a Google pedig beteszi a lábát ama bizonyos ajtórésbe, az Android tablet mindig valós alternatíva a kezdetektől fogva, ha az ember tablet vásárlásán töri a fejét.
  • És persze ne feledjük, hogy a Honeycomb-os tabletek nagyon jó hardverek. Egy Xoom, egy EeePad Transformer, vagy egy Galaxy Tab 10.1 mai szemmel is erősnek számít, és mind meg is fogja kapni és vidáman fogja futtatni a “mainline” tablet OS-t, az Android Ice Cream Sandwich-et – vagyis a terméktámogatás működik, aki ilyen tableteket vett és bizalmat szavazott a rendszernek, nem marad hoppon. Valamint aki egyszer tabletben az Androidra szavazott, vélhetően nehezebben vált másik rendszerre – a Google pontosan tudja ezt.

A technológiát tekintve az Android olyan érdekességeket adott ebben az új piaci szegmensben a felhasználóknak, mint a végre használható kapacitív ceruza (először a HTC Flyer-ben), és a végre használható dokkolható tablet (ASUS EeePad Transformer és Transformer Prime), ami a netbook piac babérjaira törhet. Tablet téren talán ezek szép érvek a nyíltság mellett: egy iPad az iPad. Szép, jó (ez vitatható persze, de a részesedése nem), de egyes szűk, specializált rétegeknek (kis demagógiával: akik dolgozni szeretnének a tableten) alkalmatlan, mivel nem állnak rendelkezésre olyan működő kiegészítők, amik ezt lehetővé teszik. És akkor még nem szóltunk az olyan, jelenleg vadhajtásnak tekintett cuccokról, mint az ASUS Padfone vagy a Motorola Atrix dokkolója, ami most még csak koncepció szinten zseniális, 1 éven belül viszont a hasonló cuccok eléggé kiforrottak és a hardverek eléggé erősek lesznek ahhoz, hogy akár egy SOHO setupot egyetlen telefon hajtson: telefon, dokkoló, monitor, gaming controller (mert koszorús nagy költőnk, József Attila is kifejtette már korábban a gamerek védelmében írott versében, hogy “játszani is engedd”…)

Szándékosan nem szóltam (vagyis nem állt szándékomban különösebben belemenni) az Intel mobil próbálkozásairól. Most épp úgy tűnik (bár konkrétumokat továbbra se tudunk), hogy tényleg jönnek, és tényleg használhatók lesznek az Inteles-Androidos tabletek, telefonok. Ipari előrejelzésként erre azt tudom mondani, hogy “hiszem, ha látom” – az Intel hosszú ideje mélyíti tapasztalatait kerti grillsütők gyártása terén (amikkel mellesleg Office-t meg játékokat lehet futtatni), legyen nekik igazuk, és mutassanak egy processzorcsaládot, ami gyors és takarékos is egyszerre!

2012, az Androidos tabletek éve?

Amennyire nem voltam maradéktalanul lelkes a Honeycomb-tól idén (persze azért lelkes voltam), annyira bizakodó vagyok a 2012-es évvel kapcsolatban: a négymagos mobilprocik (illetve a már kint levő, eladott kétmagosok) és az Ice Cream Sandwich végre elhozza azt az elegyet, ami az Android tabletet nagyon versenyképes platformmá teszi – szerintem nagyjából annyira, mint a telefonok piacán. Valamikor év közben már leírtam, hogy kb. mostantól várom azt, hogy a piaci elemző cégek felülbírálják saját 2011 elején hozott hosszútávú előrejelzéseiket, és a “30% 2015-ig” részesedést valami szimpatikusabbra, mondjuk “35% 2012 végére” előrejelzésre módosítsák. Tablet szempontból tehát izgalmas év elébe nézünk!

Nálunk is jártak

Az androidportal.hu szerkesztősége is tesztelt pár deszkát 2011-ben:

(x) hirdetés
2011.12.31.

+