MojAndroid
(x) hirdetés

Két hétig nyomkodtam, ejtettem le, fürdettem, játszottam a Sony Ericsson Active készülékével. A telefon a lehető legextrémebb módon jutott el hozzám, ez pedig egy kis üvegben, két halacska társaságában történt. És akkor most elárulom, hogy két gyermekem üdvrivalgással köszöntötte a két új kövevényt, így bár visszaadhattam volna a telefonnal együtt a két halat, nem tettem. Azóta leendő sógoromtól egy akváriumot, több hónapra való haltápot, követ, vizinövényt, s egyéb tartozékokat szereztünk be. Persze gondolom nem erre vagytok a legkiváncsibbak.

A telefon külsőre nagyjából az X8-ra hasonlít leginkább. Azzal az apró, ámde nagy különbséggel, hogy van egy kulcstartó(?) izé rajta, amivel amikor épp a sziklafalon lógsz, belekötheted a zsebedbe a telefont, nehogy vissza kelljen menni érte. Az esést elvileg túlélné, de gondolom dühítő, amikor a sziklafal aljáról hallod csörögni a telefonodat.

A kijelző karcálló, dupla hátlapja van a telefonnak, vízálló. Itt jegyezném meg azt a kis sztorit, amikor 5 éves lányom megkérdezte tőlem, hogy miért van bent a telefon az akváriumban. Én kicsit megrémültem, aztán picit megnyugodtam, amikor megláttam, hogy nem az én telefonom, hanem az Active pihen az akvárium fenekén. Aztán megkérdeztem, hogy ki dobta bele, s mikor. Hiszen papiron fél óra a tűrőképessége a telefonnak víz alatt. Így gyorsan kikaptam onnan, s megbeszéltem 2 éves kisfiammal, hogy a telefonok normál esetben nem az akváriumban érzik jól magukat.

Érdekes továbbá, hogy töltés után a telefon jelzi, hogy be kell csukni a kis takaró ajtót az usb portra, mert amíg ez nem történik meg, addig nem lesz vízálló a telefon.

Az Xperia Active kiváló társa mindenkinek, aki vizisportot űz, esetleg bármi más extrém sport szerelmese. Mindamellett, hogy jól bírja a telefon az extrém körülményeket, a nálam levő példány a Red Bull MOBILE istállójából érkezett, így rengeteg előrecsomagolt Red Bullos extrém alkalmazás volt rá előrelepítve.

Adatok

  • Méretek – 92 x 55 x 16.5 mm
  • Tömeg – 110.8 g
  • Kijelző – 320 x 480 pixel, 3.0 inch
  • Memória – microSD, 32GB-ig bővíthető, 2GB jár hozzá, amit hamar betöltöttem pár 720p videóval
  • Belső – 1 GB (320 MB elérhető), 512 MB RAM
  • Sebesség – HSDPA, 7.2 Mbps; HSUPA, 5.8 Mbps
  • Wlan – Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot
  • Kamera – 5 MP, 2592х1944 pixel, autofókusz, LED vaku
  • Video – 720p, video fény
  • OS – 2.3 (Gingerbread), 4.0 lesz
  • Chipset – Qualcomm MSM8255 Snapdragon
  • CPU – 1 GHz Scorpion
  • GPU – Adreno 205
  • Akku – Li-Ion 1200 mAh

Kamera

Természetesen ha már extrém telefonokról beszélünk, nem mehetünk el szó nélkül a konkurens gyártó, a Motorola Defy és Defy+ telefonjai mellett. A legnagyobb különbség a külsőt tekintve, hogy az Active kapott egy külső dedikált kamera gombot. Azt valószínűleg sose tudjuk meg, hogy ez a mérnököknek azért jutott az eszükbe, mert a Sony nem most kezdte a kamerás telefonok gyártását, vagy mert tudták, hogy a víz alatt az érintőképernyő nem működik. Nos, tény. Víz alatt nincs touchscreen. Viszont az Active kamera gombja működik. És a HD kamera egész szépen teljesít ilyen körülmények között is.

Mielőtt azonban elmerülnénk a víz alatt, itt egy esti video, ahol a hangot, s az éjszakai felvételt nézhetitek meg:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=tqLUdxtDc8s]

Azért fontos, hogy itt a hangot is megnézhetitek, mert a víz alatti felvételeknél értelemszerűen a hang csak valahogyan tompán, éppen hallhatóan jut el a telefon mikrofonjáig.

És még egy utolsó kitérőt engedjetek meg a fényképezésről. Az Active kamerája nem veszi fel a versenyt a Neo/Arc szériában található fényképezőgéppel, de azért nagyon jól teljesít. Vaku is rendelkezésünkre áll akár a videózáshoz lámpaként, akár csak sötétben villantani egyet.

Nem vagyok tapasztalt búvár (egyáltalán nem vagyok az, ellenben hugommal), így nagyon esetlenül próbálkoztam vízalatti fényképezéssel először. A tapasztalataim:

  • Ha nem tiszta a víz, s nincs elég fény, esélytelen, hogy használható kép készüljön.
    • Nem tiszta vízben vakuzni olyan, mint 130-nál az autópályán hóviharban reflektort használni. Az egyébként se nagy látótávolság is minimálisra szűkül, mert minden visszaveri a fényt.
    • Mindent be kell állítani a szárazon, aztán betenni a kamerát a víz alá. Víz alatt nincs pl. vaku ki-bekapcsolás.

    Ez egy külön műfaj.

Ennek ellenére műkedvelőként készítettem egy-két videót. Íme egy rövid, hogy lássátok a telefon ki-betehető vízbe:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=DO2VA6BPykY]

Aki esetleg nem vágyik a víz alá, azoknak ajánlom a kamera reptetést. Erre egy normál fényképezőgép esetén nem szivesen vállalkoznék. A “normál” telefonom is nehezen viselne egy nagyobb esést, az Active viszont remek eszköz erre a játékra. Ha esetleg nem tudja valaki elkapni egy dobás után, akkor sincs nagy baj, erre is kiképezték a telefont.

Belsőségek

A gyári 1GHz-es processzor bőven elegendő ehhez a telefonhoz. Amit már említettem, az előtelepített jópofa RedBull alkalmazások teszik az egyik oldalon egyedivé a telefon szoftver készletét, a másik oldalon a Sony Ericsson (?) által előtelepített aktív alkalmazások, mint a lépés számláló, iránytű, Fitness, stb. Vagyis teljesen egyértelmű a telefon célközönsége.

Ezt a telefont sportolóknak, aktív embereknek szánják. Emiatt teljesen világos, hogy a RedBullMobile miért karolta fel a remek készüléket, s helyezte el portfóliójában.

A telefonon 2.3 Gingerbread fut. A lenti galériában láthatók screenshotok, miszerint érkezett frissítés is a telefonra, amíg az nálam volt. A frissítés verzióváltással nem járt, s nem igazán éreztem változást az előző verzióhoz képest.

Egy nagyon jópofa szolgáltatása van a telefonnak, ez pedig a képernyőképek készítésének a pofonegyszerű módja. Ezt ezelőtt még semelyik másik telefonon nem láttam. A ki/bekapcsoló gomb hosszú nyomására nem csak a kikapcsolás, némítás, repülőgép üzemmód, hanem a képernyőkép lehetősége is megjelenik. Erre tappolva már készül is a fotó. Egyszerűen, s könnyen használható. Szeretni való megoldás.

Külsőségek

A telefon mindenütt szigetelt. Az előlapja kemény fém kerettel van ellátva, s mint a képeken is látható, kis bumfordi készülékről van szó, ami kényelmesen zsebre rakható. Ami érdekes, hogy két hátlapja is van neki. Így jobban védett mind a vízzel, mind pedig az esésekkel szemben.

Nekem egyetlen gondom volt, hogy a gombokat sokszor izomból kellett nyomni, hogy érezze azt a telefon. Ez is gondolom a szigetelések miatt volt.

Végül

Használtam, dobáltam, telefonáltam, interneteztem rajta. Magyarul mindent kipróbáltam, amit a saját telefonommal teszek, s egy kicsit még többet azzal, hogy ütöttem, elejtettem, eldobtam, fürdettem, stb. Elnyűhetetlen darab. Hétköznapi használatban (Természetesen felmerült a kérdés a szerkesztőségben, hogy megnézhetjük-e meddig terjednek az eszköz határai, de erre nem kaptunk megerősítést. Ha mégis lesz ilyen, akkor videón rögzítjük hogy viseli a telefon, amikor átmegy rajta a busz, leejtjük az ötödikről, stb. ). Nekem a kijelző és a felbontás kicsit kevés, de azt hiszem ez az emberek többségét nem zavarja.

Kinek ajánlanám az XPeria Active-ot? Mindenkinek, akinek kicsi gyerekei vannak. Ezt a telefont nem kell félteni. Összerajzolják, leeszik, akármi baleset történik is vele, utána mosható. Mindenkinek, aki sportol. Futás közben, ha kiesik a zsebedből, vagy gördeszkázás közben a félcső alján landol, nem lesz semmi baja.
És mindazoknak, akik nem szeretnének aggódni a telefonjuk miatt. Be lehet dobni a táskába, elvan a zsebedben a kulcs és az aprópénz társaságában. Nem kell drága tokot venni hozzá, s úgy kezelni, mint a hímes tojást.

2011.12.13.

+