Motorola Droid RAZR teszt: csak meg ne vágd magad!

Ahogy azt már korábban is beherangoztam, a mobilabban.hu jóvoltából nálunk vendégeskedik egy Motorola Droid Razr (vagy DROID Razr, vagy Droid RAZR, vagy XT912, vagy Motorola Spyder – hívja ki hogy akarja), a világ legvékonyabb okostelefonja, amit ráadásul ugyanaz a processzor hajt, mint az új Nexus készüléket, a Galaxy Nexus-t. Kellemes hetet töltöttem a Borotvával, lássuk, mennyire penge!

Mi hajtja a Borotvát?

Lássuk, mit sikerült a Motorola mérnökeinek és ügyes kínai kezeknek belegyömöszölni a 7,1 mm-es testbe:

 • Kétmagos, magonként 1,2 GHz-es Texas Instruments OMAP 4430 CPU
 • 1 GB RAM, 16 GB ROM
 • 4,3″-os, 540×960 pixel felbontású Super AMOLED kijelző, Gorilla Glass
 • 8 Megpixeles hátlapi kamera LED vakuval, 1080p videofelvétel lehetőséggel
 • 1 Megapixeles előlapi kamera
 • 1780 mAh akksi
 • FM rádió
 • 126 gramm tömegű, fröccsenő víz ellen védett kevlár test
 • legvékonyabb pontján 7,1 mm széles

A részletes speckó a PDAdb-n elérhető.

Borotva – külsőleg

Az első benyomás természetesen nem csak randin, telefonnál is nagyon fontos, és a Razr igencsak jó benyomást tesz: az eszköz könnyű (nem a legkönnyebb a piacon, de érzetre akkor is nagyon könnyű), a kevlár test miatt pedig nagyon jól összerakott érzetet kelt. Nincs szappantartó feeling, lötyögő gombok: high end van. Azt be kell látnunk, hogy a Razr széria mindig is exkluzív érzetet adott a felhasználónak (a belbecstől függetlenül), a Droid Razr nem okoz e téren csalódást.

Adódik az adekvát összehasonlítás a Samsung Galaxy S II-vel: nos, a részletes összehasonlítást meghagyom majd lapajnak, röviden a Galaxy S II könnyebb 10 grammal (126 vs. 116), vastagabb majd’ másfél milliméterrel, a Razr viszont kicsit (talán 4 mm-rel) szélesebb és hosszabb. (Cserébe a hangerő gombot a test oldalán középre tették, hogy egyszerűen elérd – kedves gesztus egy ekkora eszköz esetében!) Azonban míg a Galaxy S II szappantartóműanyagból készült, a Razr kevlárból, az anyaghasználat vetélkedőt egyértelműen a Razr nyeri. A képernyőkben is fontos különbségek vannak – ezeket fogja lapaj fotókkal, adatokkal demózni majd nektek.

A telefon egyébként nem szétszedhető – illetve ez nem igaz: a kamera lencséje körüli kb. 5×1 centis műanyagot ki lehet(ne) pattintani – minek? Ami viszont fontos: nincs cserélhető akksi, nincs leszedhető hátlap. A SIM-et (ami microSIM!) és az SD-t (ami microSD) a telefon oldalán található kis fedett résbe lehet becsúsztatni. Ez az ára a 7,1 mm-es vastagságnak.

Mindenesetre a lényeg: a Razr abszolút high end, nagyon minőségi darab.

Belsőségek

Useless trivia: a Razr nagyon gyors készülék.

Ugyanaz a proci hajtja, ami a Samsung Galaxy Nexus-t, de ez már kapható, amaz meg még nem (a cikk írásának pillanatában legaábbis). Igaz, míg amaz Ice Cream Sandwich-et fog futtatni, ez egyelőre Gingerbread-et kapott – nyilván nem kell túl sokat várni, hogy kijöjjön rá a frissítés, a spekulációk szerint 2012 eleje felé meglépi a Motorola az upgrade-et.

Szerencsére az első bekapcsoláskor már nem kötelező Motoblur accounttal aktiválni a telefont, megelégszik a gép a “normál” Google accounttal is. A Gingerbreaden még mindig ott figyel a Motorola saját felhasználói felülete, a Motoblur, de szerencsére az Atrix óta nagyobb frissítésen esett át a widget szett, meg a teljes működés. Az eredmény egy egészen letisztult, majdhogynem szép összkép lett, nem beszélve arról, hogy pattan is. Az 1×1-es widgetek (pl. GPS, WiFi ki-bekapcsoló) még mindig kicsit kőbaltásak, de pl. termett egy gyönyörű világóra és egy szép időjárás widget, és hogy valami olyat is mondjak, amit 2-nél több ember használ: az integrált szociálisháló-kliens mint app, és mint widget is szép, egyszerű, és jól használható. Fel sem tettem külön a saját Twitter appomat (ami most épp Seesmic) a teszt idejére. Szép az alkalmazásindító és az app drawer is, a lock screen pedig az unlock és a csengőmód-állító funkciók mellé kapott egy kamera gyorsindítót, ami hasznos. Amit kicsit bénának érzek, az a fekete szín használatának hiánya: a Motorola még a notifikációs sáv feketéjét is valami kékes árnyalatúra módosította, pedig SAMOLED kijelzőn a fekete valóban fekete – erre igazán lehetnének büszkék! A Motoblur-be belefértek olyan apróságok is, mint az, hogy lista végére érve a telefon morgással adja tudtunkra, hogy itt az ideje a scrollozás abbahagyására, nincs már ott semmi látnivaló – először meglepődtem ezen, de jó kis funkció.

Motoroláról lévén szó van némi bloatware a gépen, illetve lockolt a bootloader, de a bloatware eléggé megbújik és el is rejthető az app listából, a bootloaderről pedig úgy hírlik, hogy nem egy nagy védelem. A háttérben esetleg futó bloatok pedig nem lassítják érezhetően a Razr-t, szabad memória is mindig kényelmesen az 500 MB körüli tartományban volt – nyugodtak lehetünk tehát, hogy a Razr felhasználó sosem fog appot killelni, még akkor se, ha valami rejtélyes okból kifolyólag a Motorola szállított egy task killert a készülékkel.

Teljesítmény, akku

A cikk eleji speckó alapján joggal várható, hogy a Razr a benchmarkok tetejére (teteje közelébe) kempel be egy jó időre, és ez így is van: Quadranton 2600-2700 pont közé jött valahova, ami erős, de nem veri a Samsung Galaxy S II-t – ezt a CFBench is alátámasztotta. Ne feledjük azonban, hogy a Razr egy 540×960 pixeles kijelzőt hajt, míg a Galaxy S II ennél kisebbet. Ezek a benchmarkok tehát elég szépek – az eszköz pedig (mint említettem) bika.

Az akkuteljesítménnyel gondban vagyok, mert nem nagyon volt hajlandó lemerülni. Ennek oka lehet, hogy mivel nem volt benne SIM kártya, csak WiFi-n használtam. Így kb. 3 nap kellett ahhoz, hogy lemerítsem, és kellemes meglepetésként felugorjon az arcomba a…

Low Battery Saver

…nevű “smart action”, felhívva a figyelmemet arra, hogy az akku bizony a végét járja, és ha hozzájárulok, ő (a smart action manó) majd vigyáz arra, hogy ok nélkül mostantól senki ne egye a szűkös mAh-kat. Hasznos funkció ez, ami a felhasználó engedélyével olyan áramzabáló alrendszereket kapcsol ki szükség esetén, mint a GPS, a WiFi, de a képernyő fényerejének állításával is spórol.

A kijelző

A Samsung Galaxy S II SAMOLED+-ával szemben a Motorola Droid Razr “csak” SAMOLED kijelzőt kapott, ami minőségben elmarad a +-os variánstól. Egyrészt itt ismét felhívom a figyelmet arra, hogy cserébe 35%-kal több a pixel, másrészt mivel ez lapaj asztala lesz, én valami mást néztem meg, az érdekesség kedvéért: makrófotók segítségével összehasonlítottam a HTC Desire elsőgenerációs AMOLED-ját a Razr SAMOLED-ével, mindkét kijelző max brightness-re állítva, telemakró lencsével kb. azonos távolságból fotózva. Olyan ez, mintha AMOLED nagypapa a szovjet hadifogságból hazatérve meglepetésszerűen meglátogatja SAMOLED unokáját és elcsodálkozik, hogy ezek a mai fiatalok már drót nélkül telefonálnak… megható jelenetek következnek.

Az elsőben egymás mellé tesszük a két eszköz notifikációs sávját:

2011-11-29-desire_amoled_vs_razr_samoled.jpg

A másodikban pedig egymás alá pakoljuk őket nagyobb felbontásban (klikk a képekre az eredeti felbontásokért):

HTC Desire, WVGA AMOLED:

Motorola Droid Razr, qHD SAMOLED:

A képekből pár dolog látszik:

 • A két képernyőn egyértelmű a rokonság, ami lényegében a PenTile technológia felhasználása.
 • Látszik, hogy a Razr SAMOLED-je sokkal fényesebb, mint a Desire AMOLED-je
 • És persze látszik, hogy a SAMOLED sokkal jobb felbontást tud.

SLCD-hez, vagy régi AMOLED-hez szokott szemnek nagyon szokatlan a Razr SAMOLED-jének fényereje – durván fénylik!

Kamera

Mivel a készülék olyan szmogos napokon volt nálam, amikor gyakorlatilag nem hogy sétálni, de a villamosról leszállni is veszélyes volt, a napos-tájképes tesztfotókat sajnos mellőznöm kellett – mondhatnám, hogy autóba csaptam magam és elmentem egy napos tájra, de nem. Cserébe kaptok szmogos panorámafotót.

2011-11-18_09-01-50_351.jpg

(A kép nagyobb változatban a cikk alatti galériában is megtekinthető.)

A panorámafotó napjaink Androidos készülékeinek érdekes funkciója – az Ice Cream Sandwich már gyárilag tudni fogja, addig viszont a Sony is, a Motorola is saját megoldásokkal indul versenybe. És a saját megoldások jók. A Motoroláét (is) kifejezetten egyszerű használni, nem kell túlzottan óvatoskodni se a telefon forgatásakor, nem érzékeny a túl gyors forgatásra, gyors. A végeredmény pedig szerintem meglehetősen jó, már attól eltekintve, hogy a céltárgy (ti. a Világörökség részét képező Budapest látkép) éppen riasztási fokozat alatt fuldokolt…

Beharangozó cikkemben kommentben érkezett még kérés makróra és éjszakai fotókra. Nos, a makró funkció használható:

2011-11-20_12-00-51_627.jpg

(A kép nagyobb változatban a cikk alatti galériában is megtekinthető.)

A makró közelpont kb. 5 cm-nél van, vagyis azért nem a DSLR-ünk makrólencséjéről van szó, ezzel együtt az eredmény szép, a nagy felbontás miatt pedig rendben van ez a távolság akkor is, ha tényleg a hangya hónaljszőrére vagy kíváncsi.

Az éjszakai fotó viszont abszolót a “no go” kategória:

2011-11-19_20-44-06_993.jpg

(A kép nagyobb változatban a cikk alatti galériában is megtekinthető.)

No comment.

A másik érdekes képalkotási funkció természetesen a kamera: a Razr 1080p-re képes videókamera featúrát kapott, ráadásul képstabilizátorral. Nos, a funkcionalitás itt is kisebb csalódást okozott. Mivel nincs mit videóznom, jobb híján a Margit-hídon gyalogolva vettem fel az alábbi videót:

[video:http://www.youtube.com/watch?v=DBdENXlrJGs]

Szépen látszik, hogy a képstabilizátor dolgozik, próbálkozik, de ez időnként mintha konkrétan ellene dolgozna a realitásnak, látszik, ahogy torzul a kép rázkódáskor – oké, direkt lendületesen mentem, tehát van némi rázkódás, de azért olyan sok nem, hiszen csak gyaloglás. A telefon mérete (meg az ára) miatt persze vélhetően nem a downhill sessionjeinket fogjuk vele kamerázgatni, hanem nyugodtabb témákat – arra elegendő lehet a képstabilizálás. Az pedig nagyon cool, hogy a Youtube csatornánkon a videók neve mellett ott van a kis “HD” ikon.

Árazás

Nem szoktunk árazásról beszélni, de a vidám helyzet az, hogy most ezt is megtehetjük: a mobilabban-shop.hu ugyanis jövő héttől forgalmazni fogja itthon a Motorola Droid Razr-t, függetlenül, hűségszerződés nélkül 470 EUR + ÁFA áron. Ez jelenleg nettó 145 ezer forint, ami igencsak jó ár egy olyan hardverért, ami a Galaxy Nexus-sal áll pariban, és hát kevlár+Gorilla Glass, ami most nagyjából a teteje a telefonok anyaghasználatának.

Összességében

A Nokia mellett a Motorola volt a másik gyártó, aki szoftvertől függetlenül mindig is nagyon értett a hardvergyártáshoz, azon belül is mindig nagyon erős “executive lineup”-pal rendelkezett. Ezt a vonalat szépen, és nagyon erősen viszi tovább a Motorola Droid Razr: a szoftvert a Google (és a közösség) adja, a hardver pedig úgy jó, ahogy van – erős, szép, tartós.

Odáig merészkedek, hogy kijelentem: jelen állás szerint ez a telefon a jövő év eleje táján érkező Ice Cream Sandwich frissítéssel a Galaxy Nexus mellett az Android másik zászlóshajója lesz. Szép munka.

Alant pedig galériát találtok, sok-sok eszközfotó pr0n képpel: kattintgassatok, élvezkedjetek!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.


 • bivanbi

  Valószerűtlenül vékonynak hat, és használhatatlanul nagynak.

  (pls tedd publikussá vagy linkkel nézhetővé a tesztvideót, most privát)

  • Anonymous

   Nekem már a Galaxy is túl nagy, úgyhogy ez meg pláne. A vékonyság meg sokszor sérülékenyebbé teszi a gépet. Ráadásul nem levehető hátlap, nem cserélhető aksi?! Mi ez, Iphone?!

   A videó amúgy jó lett, szerintem semmi szégyellnivaló nincs rajta. A képek is prímák, nagyon jó a minőségük. A menürendszer szép és igényes. A felbontása lehet, hogy jobb, mint a HTC, de olyan ordító különbséget nem vettem észre, még 33%-nak sem tűnik. Legalábbis egy nagypapa-unoka relációtól igen távol áll szerintem. Inkább csiszoltabb, árnyalatosabb, kontúrosabb, valamivel szebb. A cikk amúgy jó volt bemutatónak.

   • lipilee

    hányszor cseréltél akksi mondjuk az elmúlt évben? mert én pl. egyszer se, utoljára a HTC Dream-mel volt ilyesmire szükségem. de ha csereberélni akarod, akkor tényleg nem neked való – ez volt az ára a 7,1 mm-es vastagságnak.

    • uTomi

     Nem értem mi a frásznak cserélhető akksi. ki cserélgeti az akksit? Egyébként pedig ettől lesz az egész masszív és recsegés mentes. Valamit valamiért.

  • uTomi

   Pedig nagyon nem az. Mármint használhatatlanul nagy. Persze nagyobb egy kicsit mint az SGS2 de konkrétan 2,8mm-el. Hát az annyira nem sok. Inkább magasabb de pl. ettől a Galaxy Nexus magasabb és szélesebb. Szóval ha ez nagy akkor neked mi lesz az. Egyébként jól látható, hogy ez a jövő. Jobb lesz megszokni. Mert a csúcskategóriában most ekkora és még nagyobb kijelzős mobilok fognak érkezni. Egyébként pl. a RAZR pontosan a vékonysága miatt annyira jól kezelhető. Nekem egyenlőre abszolút de ez a nyerő Androidos mobil, S2, Sensation, 2X, Optimus 3D, Arc S után. Persze van akinek ez már túl nagy elfogadom.
   Egyébként a Desire HD hez mérve pl. 0,8mmm-el szélesebb szóval nem vészes ez annyira.

 • d_ati

  (bunkó mód on: pls az ég szerelmére, az a legelső kép NAGYON jó. De. Két nagyon karakteres dolog van rajta: a Motorola tábla (azzal a lágy fénnyel az üvegen, nagyon príma), és (esetleg) a vízcsepp. Te meg berakod a fókuszt a vízcsepptől jobbra, az “M” betű környékére, a kijelzőre. Őrjítő! bunkó mód off)
  tecc! :)

  • lipilee

   szerintem a Magyar Android Portál van annyira karakteres, mint egy vízcsepp :)

   védelmemben azért elmondanék annyit, hogy

   • nem tudok fotózni, csak lelkesen próbálkozom
   • a cikk alatti galériában van vízcseppes-fókuszos kép

   illetve háttérinfóként elmesélem, hogy mivel a fix 50-es objektívem nem volt velem a fotózáskor, kénytelen voltam az 55-200-as telemakróval fotózni, úgyhogy amit te látsz a fotón, azt konkrétan egy székről fotóztam :-D szóval kegyelem, próbáld vizualizálni a photoshoot-ot :)

   • d_ati

    csak azért motyogok mert már egy ideje feltűntek a fotóid, és nagyon szimpi hogy próbálsz ebben is minőséget adni. Ez a kép nekem ilyen “9.8-as százon cél előtt hasra esni”, benne van a teljesítmény, éppen ezért bosszantó. Gondoltam hogy ilyesmiről lehet szó, vagy rosszabb esetben nem tudtad eldönteni min legyen a hangsúly. :) (én sem vagyok fotós, csak nagyon okos :D)
    egyszóval bírom amit csinálsz.

    • lipilee

     igazán megható, köszi :)

  • barii

   a vízcseppel a logót próbálta eltakarni, ami nekem már a designváltás óta nem jön be fejlécestül :)

   de a fotók nekem is tetszenek

 • gerbaud

  Úgy tudom a SAMOLED+ tartalmaz 33%-kal több pixelt (két szomszédos képpont RGB-RGB, vagyis 6 alpixelből áll, szemben a SAMOLED 2 pixelre vett RGBG elrendezésével, ami csak 4 alpixel), és a wikipedia is ezt írja.

  ” Thus the RG-BG scheme creates a color display with one third fewer subpixels than a traditional RGB-RGB scheme but with the same measured luminance display resolution.”
  Forrás: Wikipedia

  Persze rosszul is értelmezhettem, amit írtál :)

  • lipilee

   pixelből több van, hiszen SGSII: 480×800, Razr: 540×960. a szubpixel, na az más tészta, de arról majd tanult kollegám értekezik a következő cikkben :)

   • gerbaud

    Akkor tényleg rosszul értelmeztem:) Egyébként ez a telefon fantasztikus, végre nem 100Ft-os műanyagból készült “műremekeket” kell isteníteni :D

 • Michele

  Az a csepp a képen, egy könnycsepp a szeméből , mert tudja hogy vissza kell adni a telcsit :)
  Teszt nagyon jó :)
  grat.

 • Anonymous

  Ez a telefon egy hulladek. Ket hete vettem fuggetlenul de mar megy is ebay-re. A 10. Motorolam, egyben a 3. androidom de mindkettobol az utolso. Akksi teljesitmenye verlazito. Egy napot szuken bir ki igen gyenge hasznalat mellett. Ha hivas kozben kikapcsol a kepernyo, nincs az az isten, hogy ujra eletre tudd kelteni, power gombra bontja a hivast. Gyari Motorola alkalmazasok fagynak es neha el sem indulnak. Legutobbi official updattel jott 3 alkalmazas amit nem lehet torolni ( ezt a Motorola is megerositette ). Neha csak ugy ujraindul bar ez mar a korabbi androidos Motorolaknal is elofordult. Idonkent elkezd belassulni minden ok nelkul, semmi lathato alkalmazas nem fut rajta, a vegen mar a kepernyozarat is alig alig tudja kioldani. Ez mar objektiv de szerintem egyszeruen tul nagy. A minosege pedig kozel sem tokeletes. Hatuljan a “kevlar // szerintem muanyag-ragtapasz // diszites osszeteteleben szinhiba van, kepernyoproblemakra pedig csak ra kell guglizni. Egyszoval egy vicc.