MojAndroid
(x) hirdetés

Hali mindenki,

eloszor is elnezest, de ekezetekkel bajban vagyok :)

Roviden rolam, affele korai befogado vagyok (geek, Early_adopter) es szeretett hazamtol tavol, Angliaban tengetem a mindennapjaimat.

Mikor kikoltoztem, egy iPhone 3G boldog tulaja voltam, de mindenkeppen egy iPhone 4 beszerzeset tervezgettem, sebesseg, stabilitas, kamera es felbontas lebegett a szemem elott. Mikor a telefont megkaptam, minden egybol mukodott, a megszokott kornyezet fogadott es zokkenomentesen lettem boldog i4 tulaj. A 3G a parom birtokaba kerult, majd eltelt egy ev…

Harcos iOS hivokent, tobbszor javitottam ki embereket, mikor valotlant veltek tudni az Apple telefonjarol, de egy Folio 100-al atjottem erre az oldalra is korulnezni.

Ami megfogott a droidban, az a napi uj rom ha akarom, majdnem minden megvan ami i4-en…
Ami eltantoritott, az a gyari tamogatas hianyabol eredo Force Close sokadalom, kompatibilitasi hibak (Xoom-nak mutatta 3.1 a Folio-t, gyari 2.2 vel market sincs ra…) igy egy gyors cserenek koszonhetoen, a megszokott nyugodt vizekre tertem vissza egy Wifi-s 32GB-s iPAD boldog tulajakent… Bar a 3.0+ droid kenyelme, par widget es nehany funckio (fura de a flash nem) hianyzott az iPadrol, de ennek ellenere, nem ereztem, hogy rosszul dontottem volna.

Kicsit elkalandoztam, de ekkor mar felig fertozott lettem es mindket (sot winpho fele is elneztem) oldalt ismerve, kezdett felsejleni bennem, nem olyan rossz ez a “szegeny emberek iOS-e” dolog… A fordulatot a 3G haldoklasa (reboot random idokozonkent, 5.0 hianya stb.) es egy Nexus S felbukkanasaval a szeretett i4-em ujra a paromhoz vandorolt (ekkor tobbnyire pihent a telo a kanape mellett, mert az iPad mindent tudott, ami nem telefonhivas) en pedig nekiestem “kenyszerbol” megszeretni a Droidot.

Miert pont Nexus S:
ami a szempont volt, 1GHz proci, nem Super-AMOLED kijelzo (nem szeretem, IPS-hez szoktam) lehetoleg elterjedt keszulek (Folio 100-al megtanultam, a kis szerias gepekkel csak bajok vannak) es tamogatas, lehetoleg nem csak fozott rom, igy Galaxy S Super-Amoled, Galaxy SII tepsi, Defy (800 MHz) es Nexus S maradt.

Defy sokaig favorit volt, de nem akartam SD-kartyazni (iPhone artalom), Galaxy S kijelzoje szamomra tul mesterkelt, SII draga (havi 30 font, akkor mar 35 es i4S) vagy Nexus S ingyen, csupasz android, OTA frissites, NFC es S-LCD (i9023 nem i9020).

Mivel leirtam honnan jottem, ezert alapvetoen 3 szempont lett mervado, szeretnem ha a jelenlegi legfrissebb rendszer futna rajta, legyen ra 4.0 (lehetoleg azonnal, vagy elobb :P) es ne legyen tul nagy visszalepes iPhone 4-hez kepest.

Proci kellemes: lehetne huzni 1.5GHz-re, nem tettem meg, nem akad, vagy csak szokasos widget lag van. Go Launcherrel mokas dolgokra kepes, a random effect, de leszokram rola (errol majd kesobb)

Memoria: probalkoztam task killerrel, de arra jutottam, megoldom maskent (skype-ot semmi se tudja leloni az eddig probaltak kozul)

Email / bongeszo: nincs tobb email kezeles kozos mappaban (4.0 ban lesz remelem) es notification bar egybefuzi a bejott leveleket (4.0 vegre ad 2 soros elonezetet). Bongeszobol a gyari nem gyozott meg, Opera Mobil es Mini mindent visz, megfelel, ha safarizni akarok akkor meg iPad es personal hotspot.

Kamera: fenykepezo zajos, elmegy, megfelel, a video pedig az eppen megfelel (i4 szerintem fenyevekkel jobb ebben mint a nexus s) zoom pedig hianyzik…

Market: kedves droid tarsak, sajnallak titeket (meg persze magamat is), a legjobb progik kesve jonnek meg, Waze 2.4 nel tart, iOS 3.0. Foursqare, Skype, Viber stb mind le van maradva 0.2-1 verzioval… Ez fura nekem, hiaba szoktam meg egy progit, ha csak par funkcio is hianyzik a regebbi verziobol, mar savanyu a szollo… Nem tehetek mast, varok.

Progikhoz a masik szivfajdalmam a navigacio, nincs TOMTOM, ertitek, nem regi nincs, semmilyen… ok ez egy, nincs Navfree UK sem… Sygic fagy, Navigon lagol, iGO kuka… COPilot vibral… a gyari Navi jol megy, csak nem szemelyre szabhato, nincs speedcam se sebesseg hatar… Mindegy, majd veszek egy tomtom-ot ebayrol…

Programok teren mivel nagyjabol megegyezik a Galaxy S-el (ugye kijelzo mas) ezert nincsenek kompatibilitasi problemaim. Dobozbol kiveve egybol 2.3.6 OTA frissites igy ezzel sincs gond (ugye azonnal kell mindenbol a legutolso verzio, hulye iOShez szokott fejem…)

Ami zavart (ugye a zoomon kivul, nem kerestem ra progit…) az a nemfogadott hivasok kezelese a notification baron (neha elveszik a sok ertesito kozott…) ezert beszereztem egy iOS launchert (espier, kis badgek a nemfogadott SMS/Telefonok eseten) maris otthon erzem magam tole, iris-el pedig sirim is van…

Kikacsingattam ICS fele egy ICS beta 12 porttal (nagyon ottvan, kell, most, azonnal) ami sajnos GPS es 3g problemak miatt nem maradt meg, de a 3.1 et is szerettem, ezzel is jol megleszek (nem is lesz majd iOS Launcherem).

Viberrel meg baratkozom, neha okoz fura fagyasokat, de ezt csak a melohelyi halon, otthon nem…

iOS vs Android szamomra nem dontetlen, nem jobb egyik vagy masik, egyszeruen mas. Mig paromra siman rabizom az iPhone-t addig lehet egy blank nexus-t mar nem adnek neki (ugye itt nincs semmi gyartoi felulet alapbol), nekem viszont kiteronek megfelel, hogy visszaterek-e iOShez vagy marad a droid telo, apple tablet, meg a jovo zeneje. Jelenleg jo igy feluton, ICS meg majd minden vitat eldont (vagy mar el is dontotte, csak mukodne a 3G meg a GPS normalisan), hala a Nexus S developer mivoltanak, tudom elsok kozott kapom majd meg…

Ennyi az elso 2 het tapasztalata.

2011.11.15.

+