MojAndroid
(x) hirdetés

UPDATE: Trollok kíméljenek. Azért felesleges gépelni, hogy aztán /dev/null legyen a vége. Számokkal, tényekkel, forrásokkal és a megfelelő stílusban lehet vitatkozni.

Volt itt már több bejegyzés az Apple ámokfutásáról illetve a beadványokban szereplő képek meghamisításáról, de azt hiszem, ez a hír figyelemre méltó ismét. Eddig ugye a Németországi keresetről esett csak szó, de van itt egy holland beadvány is, az Apple részéről. Itt már nem a Galaxy Tab 10.1 forgalmazásának betiltását kéri az Apple, hanem a teljes Galaxy családot szeretné kitiltatni Európából.

Természetesen Apple módon, itt is erősen photoshopolt képeket csatoltak a beadványban, illetve nyilván nem a kezdőképernyő látszik, hanem az app drawer. Ami, mint tudjuk cserélhető Androidon. Hogy mindenki számára érthető legyen, a teljes Galaxy családba a Nexus S is beleértendő, ami ugye a vicc kategóriát jelenti, hiszen ha valami nem hasonlít egyetlen iPhone-ra sem, az a Nexus S. Lásd, csatolt képek.
Ami számomra furcsa, hogy a formatervezési mintaoltalomban leírtaknak egyik készülék sem felel meg.

Mik a mintaoltalomban kiemelt jellegzetességek?

(i) egy négyszögletes termék, négy lekerekített sarokkal
(ii) egy sima, tiszta felszíni felület, amely a termék előoldalán található
(iii) egy látható fémkeret, amely a sima tiszta felszíni felületet határolja
(iv) egy képernyő, amely a tiszta felszíni felület alatt központosítva található
(v) a tiszta felszíni felület alatt a képernyő egyértelmű, semleges lehatárolása minden oldalról
(vi) ha a termék be van kapcsolva, színes ikonok jelennek meg a képernyőn.

Egyetlen Samsung Galaxy családtagon sincs fémkeret. A Samsung egyáltalán nem használ fémet, a Galaxy család borításához. Márpedig ettől kezdve nem értem, hogy miről beszélünk.

Illetve én érteni vélem, de ez erősen magánvélemény.
Egyrészt az iPhone 4 sikeres, de nem eléggé. Azaz mióta kijött, az Androidos világ lépett egyet előre. Ahogy anno sejteni lehetett, a sok lúd disznót győz. Nem tud csúcs hardvert készíteni az Apple, amikor ennyi versenytársa van, valaki mindig előtte fog járni.
Másrészt egyetlen készülék tudta megszorítani az iPhone 4-et eladásokban), ez pedig a Samsung Galaxy S. Az utód Galaxy S II pedig jobban startolt, mint az előd.
Harmadrészt a Samsung elég sok elektronikai terméket gyárt. Többek között a nagyon sikeres Super AMOLED (Galaxy S) és Super AMOLED Plus kijelzőket, amelyek vitathatatlanul viszik a prímet (ízlés dolgában nem vitatkozunk, elfogadom ha valakinek nem tetszik, de a többség imádja és akinek már volt SMAOLED kijelzője, az nem akar mást…). Ezekből viszont az Apple nem kap. Sőt, senki más. Ezt megtartja magának a Samsung. Sőt, ez Samsung innováció. Ők találták ki, ők gyártják, ők fejlesztik, ők tökéletesítik. Erről jut eszembe, az Apple mit is gyárt? Lekerekített sarkú négyszögletes terméket, fém kerettel? Ez az innováció? Vagy az iPhone-ben muzsikáló Samsung processzor? Esetleg a Samsung RAM? Vagy a Sharp kijelzője?

Azt hiszem az egész hiszti arról szól, hogy a Samsung olyan ellenféllé vált, amely az Apple számára fenyegetést jelent. Nem véletlenül váltott sok ismerősöm iPhone 3GS-ről és 4-ről Galaxy S II-re. Illetve arról, hogy a Samsung tele van innovációval. A pletykák arról szólnak, hogy októberben érkezik az új zászlóshajó a Samsung kínálatába. Most figyeljetek: Super AMOLED Plus, 4,3 hüvelykes, 1280×720-as felbontású kijelzővel. Mondom lassan, 1280×720. Ez kérem szépen, a kisebbik HD szabvány, a HD ready.

Néhány komment a macrumors.com-ról (az egyik legolvasottabb Apple site), hogy lássuk miként vélekednek az Apple termékeket használók a perről:

Van, aki szerint undorító

Yep, they’re lying about the phone(s) now too, using doctored photos and the apps tray or whatever making it look like it’s the home screen.

This is just disgusting

Van, aki szerint nevetséges

This is the saddest thing. Apple having to stoop so low to get rid of the competition. I’m all for fair competition but this is just getting ridiculous now.

Van, aki szerint az Apple az új Microsoft

Apple – the new Microsoft.

Van, aki szerint jól eltángálják az Apple popsiját, mert nem szereti a svindliket.

Wow, this ones not even close. Bold move, I like Apple, but I hope they get their ass handed to them here. I can’t stand cooperate shenanigans.

És van, aki azt kérdezi, hogy jön ehhez az Apple, miközben az iOS 5 új értesítési rendszere, egy az egyben Android másolat. Plusz, én még hozzáteszem, hogy a zárolt képernyőn található értesítés, egy az egyben Samsung másolat… upsz…

On a serious note, Apple’s new notification system is just like Android… I don’t understand how come some patents are okay to use, others are not… It’s BS. Just open up the patent market already!

A magam részéről kíváncsian várom az ítéletet. Elvileg Szeptember 15-én van esély az első fokú döntésre. Ha nem lesz negatív ítélet a Samsungra nézve, akkor azt hiszem orbitális öngólt rúgott az Apple. Egyrészt nem tudja megakadályozni a versenyt, másrészt önmaga ismerte el, hogy a konkurencia versenyképes termékeket állít elő. Arról nem beszélve, hogy ha még sokáig pereskedik a nagy alma, nem tudom hol talál majd beszállítókat a termékeihez. Mivel az iPad/iPhone párost, jelenleg nagyrészt Androidos gyártók termékeiből állítja az össze.

2011.08.19.

+