MojAndroid
(x) hirdetés

Olvastam a Mobilarena cikkét de egy kommentnél kicsit hosszabb választ szerettem volna írni és azt sem bánom, ha az olvasóink is tudomást szereznek erről. :)

A szabadalmi pereket a helyükön kell kezelni. Tudjuk, hogy az Apple nekiment a Samsungnak, miszerint a telefonjaik másolatok illetve a HTC-nek szabadalom sértés miatt. Mind a kettő az USA-ra érvényes, ahol hagyományosan erős az Apple és nyilván szeretnék is megőrizni ezt a pozíciót (véleményem szerint nem fog menni). Emiatt felesleges elkezdeni temetni egy platformot, pláne olyat, amely mögött nem kis cégek állnak. Az addig rendben van, hogy az OHA áll az Android mögött, de az OHA ilyen kisgyerek cégekből áll, mint a Google, a Sony-Ericsson, a Samsung, az Intel, az Nvidia, a T-Mobile és még lehetne sorolni…

A Samsung elleni per eléggé kétesélyes (a minimalista Apple design-t nehéz lesz védeni), a HTC pedig nem kell, hogy egyedül védje meg magát. Egyrészt a Google bejelentette, hogy teljes mellszélességgel ki áll a HTC mellett, másrészt mivel a szabadalmak az Android rendszert érintik, a többi gyártónak sem érdeke, hogy a HTC elbukjon. Márpedig Android nélkül a legtöbben bajban lesznek, a Motorola, az SE, az LG és a HTC nagyjából le is húzhatja a rolót. Persze ez erős túlzás, de nem hiszem, hogy bármelyiküknek is lenne életképes alternatívája jelenleg. A Samsung a Bada-val el tud vegetálni egy darabig, de az egészen más volument jelent.

Ezek a szabadalmi perek teljesen megszokottak az idióta amerikai szabadalmi jogrendszer miatt. Időnként a gyártók egymásnak mennek, majd szépen megegyeznek. Így lehet kicsit felrázni a piacot, illetve lehet adott termékek megjelenését késleltetni és ezzel eredményt elérni. Véleményem szerint Apple konkrétan az iPhone 5 miatt szeretné ha a Samsung addig nem tudná letarolni a piacot.
Az mondjuk furcsa, hogy az Apple pont akkor kezd el a kiabálni, amikor csont nélkül másolják le az Android értesítési rendszerét, az iOS (az iPhone tulajdonosok szerint is) gyenge rendszere helyett illetve a Samsungtól a home screen értesítési rendszert. Persze az is lehet, hogy az egész játék erre megy ki. Lehet a vége egy megegyezés, az Apple használhatja a másolatot, cserébe az Androidos gyártók is.

Hogy a másolást tessenek érteni, Amerikában olyan dolgokat le lehet szabadalommal védetni, mint pl. két ujjal húzom jobbra a kijelzőt és erre frissül egy alkalmazásban az információ. Szerintük ez a versenyt és az innovációt erősíti. Szerintem pedig nem. Helyes ugyanazt a megoldást használni több helyen is, ha az a megoldás jó. Szerintem csináljuk jobban, mint a másik, ismét találjunk ki új dolgokat és ezen innovációk miatt maradjunk az élen. Ez az egészséges verseny, ha felhasználó vagyok.

Az írásom egyik oka a Mobilaréna cikk volt, a másik, hogy az indexen és különböző alma blogokon újabban temetik az Androidot, illetve azt mondják megtorpant. Nos, az aktiválási számok nem őket igazolják (napi 555e Android telefont aktiválnak, azaz ennyit vásárolnak a felhasználók és helyeznek üzembe) illetve a Samsung éppen most ugrotta meg az 5 milliós küszöböt a Galaxy S II eladásokkal. Többek között ennek köszönhetően vagy partiban lesz az Apple-el vagy meg is előzi az okostelefon piacon (a Nokia pedig először a harmadik helyre esik vissza…). Hogy pontosan mi az állás, azt nem tudni. Az Apple 20,1 millió darab iPhone-t szállított le (amúgy ez nem eladás, az Apple féle kötelező raktárkészlet politika miatt), a Samsung pedig 18 és 21 millió között van, a pontos szám még nem ismert.

A Google elleni Oracle perben friss esemény van. A Java a Sun birtokában volt 2007-ben, majd a Sunt felvásárolta az Oracle. A Sun vezére anno üdvözölte, hogy az Android platfrom Java-t használ illetve támogatásáról biztosította a közösséget, majd bejelentette, hogy fejlesztői környezettel segítik a munkát.

I just wanted to add my voice to the chorus of others from Sun in offering my heartfelt congratulations to Google on the announcement of their new Java/Linux phone platform, Android. Congratulations!

A vicc az, hogy az Oracle törölte a bejegyzést, amint erről tudomást szerzett. Na most, az internet olyan, amiről bármit le lehet törölni. Gondolta az Oracle. De mi okosabbak vagyunk ennél és tudjuk, hogy ami egyszer ott volt, az ott is marad. A bíró különösen örült az Oracle ezen húzásának, hiszen a bírók már csak ilyenek, szeretik ha bizonyítékot törölnek…

A teljes cikk itt olvasható angolul.

Szabadalmi perek mindig voltak és lesznek is. Az Android diadalmenete pedig soha nem látott mértéket öltött, ezért aki csak tud, szeretne egy falatot a tortából (legalább szabadalmi licensz díj formájában) és természetesen a konkurencia megpróbálja lassítani a folyamatot. Aggódni viszont kár lenne és egy ilyen erősen növekvő platformot picit korai lenne temetni.

+1-nek pedig, a Nokia anno nem azért maradt ki a buliból mert felismertek bármit is. Ha akkora jósok lennének, most nem lenne padlón a cég és nem kalapálnák el az okostelefon szegmensben a Blackberry, iOS és Android telefonok illetve az alsó szegmensben (feature phone) a távolkeleti gyártók. Maradjunk annyiban, hogy a Nokia jó Mammut módjára ült a babérjain és a 18 hónapos fejlesztési ciklusai miatt még most sem tudja lereagálni a helyzetet. Illetve de, hamarosan érkezik a MeeGo rendszerrel ellátott N9, ami után a platformot ki is kukázzák – ezt ők jelentették be – hogy aztán 2011 Q4-ben vagy 2012 Q1-ben megérkezzenek az első Windows Phone 7-es Nokiák. Bravo

UPDATE:

Kis kiegészítés a HTC harcához. Az ugye tiszta sor, hogy az Apple két szabadalmát is megsértette az S3 graphics-nak. Na most a HTC egy 600 millió dolláros ajánlattal úgy néz ki, fel is fogja vásárolni az S3-at. Ez elég erős ütőkártyának ígérkezik.

A képen a Rage Against The Machine (egyik kedvenc zenekarom) – Evil Empire lemezének borítója látható, felül Oracle logóval illetve a képen Larry Ellison Oracle vezér látható. A google első lapon hozza “evil oracle” keresésre és a cikkhez tökéletesnek találtam.

2011.07.26.

+