MojAndroid
(x) hirdetés

Ma Dubniczki Kittivel ismerkedhettek meg és mivel olyan szép bemutatkozást írt, a szokásoktól eltérően nem én mutatom be őt, inkább hagyom kibontakozni. :)

Évekkel ezelőtt német nemzetiségi gimit végeztem, ahonnan az emberek nagy része olyan helyre ment továbbtanulni, ahol lehetett használni a nyelvet. Én valamiért (talán köszönhetően a nyelviantitalentságomnak) más irányt vettem és tájépítésznek tanultam. Egy ideig azt hittem, hogy egész életem gazok beazonosításával és ültetésével fog telni, de aztán gyorsan kiderült, hogy ennyire nem vészes a helyzet, a dendrológiai szigorlatot ugyanis később térinfó szigorlat is követte. Amióta végeztem az egyetemen egy településtervező irodában próbálom érvényesíteni szakmám – tájépítészet – célkitűzéseit. Ma már a munkám jelentős részét GIS programok használata teszi ki.
Megvannak a szokásos hobbijaim: olvasás; görkorizás. Egyébként meg remélem, hogy egyszer lesz rá lehetőségem, és a tájépítész, meg a mérnöktanári diplomám mellé még sikerül majd beszereznem egy valamilyen számítástechnikai tudást igazoló papírt.

readya: Milyen készüléket használsz és milyet szeretnél használni?
Kitti:
2009 őszén egy HTC Hero-val kezdtem. Tavaly ősszel aztán a pici hőst lecseréltem egy HTC Desire-re. Azóta a dezső mellé beszereztem még egy Samsung Galaxy Tab-ot (P1000).
A milyet szeretnék kérdésre egyelőre nem tudom a választ, a saját igényeimnek megfelel a mostani párosítás. Most egy kicsit megcsömörlöttem a „vegyük meg mindig a legjobbat” hozzáállástól. De azért persze figyelemmel követem a napi híreket, és ha lesz olyan, ami “még májkrém is”, akkor majd arra én is benevezek.

readya: Mikor és hogyan ismerkedtél meg az Androiddal?
Kitti:
A HTC Hero eredetileg egy Sony Ericson w205-nek indult, elsődleges szempont az volt, hogy legyen benne mp3 lejátszási lehetőség, meg fm rádió, de akkor már egy ideje szemezgettem a HTC készülékekkel is (akkor még kvázi szigorúan a winmosokkal), és lappangott bennem, hogy az egyszerű kis SE helyett lehet, hogy inkább egy Diamond lenne az ideális választás. Egy élelmes mobil kereskedő azonban lebeszéltél róla, és megsúgta a tutit: a jövő az android, és ha jót akarok, akkor vegyem meg az épp most új HTC Herot. A dolog vége persze az lett, hogy megvettem az ötször annyiba kerülő Herot, amiben mint tudjuk nincsen FM rádió…

readya: Van valami kedves történeted Androiddal kapcsolatban?
Kitti:
Az elmúlt időben összegyűlt már egypár. De talán az egyik ilyen, amikor a párom a számítógép előtt dolgozott ezerrel, belemélyedve a napi munkába, én meg a konyhából, a gmote-on keresztül elindítottam egy kedves “közös számunkat” neki. A gmote ugyebár zenelejátszáskor nem indít el semmilyen látható alkalmazást a számítógépen, egyszerűen az ember csak elkezdi hallani a zenét.
A másik kedves sztorim a bátyámhoz kapcsolódik, aki karácsonyra kapott egy androidos tabot, és nem sokkal azután bemutatta, hogy hogyan horgászik (Fishin’ 2 Go) a tabbal… egy harmincinon túli “komoly” családapa egyszer csak fogja magát és meglódítja a tabot (bedobta a horgot a vízbe), majd pár pillant, vagy perc múlva azt látom, hogy eszeveszetten körözik az ujjával a kijelzőn, kapás volt ugyanis…

readya: Mik a kedvenc Android alkalmazásaid és mi az amit nem találsz a Marketen, de örülnél neki?
Kitti:
Az aldiko és a gmote tartozik a legkedvencebbek közé, de van még úgy 5-10 alkalmazás amit rendszeresen használok, és amik kedvencnek számítanak. Szeretem azokat a fejlesztéseket, amelyek a hazai igényeket kívánják kielégíteni (pl. BpMenetrend)
A program, aminek örülnék: a hero-n volt a htc-nek egy nagyon jó jegyzetelős (to do list) widgetje, de valamiért a desire ezt már nem kapta meg… persze azóta sem találok olyan jó task widgetet. A legtöbb „teendős” program hiába szinkronizál a google teendőket, egyszerűen használhatatlan a widget. Halkan jegyzem meg, hogy a htc-snek meg persze nem volt google szinkronizáló opciója. Szóval az ideális task program hiányzik. (Ebből gondolom kiderült, hogy nem használok custom rom-ot a Desire-ön. Szeretem a Sense UI-t, és egyelőre tök jól elvagyok vele).
Sokáig kerestem egy hírolvasó programot (google readerhez), de a vicc az, hogy még a google hivatalos alkalmazása sem tudott eltéríteni attól, hogy a böngészős, mobilra optimalizált oldalán keresztül olvassam a google readert. Szóval úgy látom, hogy néha nem is kell külön program ahhoz, hogy valami funkciót ki tudjunk használni a telefonon

readya: Munkád/hétköznapjaid során ki tudod használni az Android nyújtotta előnyöket?
Kitti:
Igen! A munkámban (pl. helyszínelések során waypointok felvételére, vagy az ismeretlen terepen való azonnali tájékozódáshoz), és a hétköznapjaimban is (a napi három órás buszozást azt hiszem ezek a kütyük teszik elviselhetővé) ki tudom használni az android nyújtotta előnyöket. Amikor csinálok valamit, és érzem, hogy lehetne ez egyszerűbb is, akkor az az első, hogy megnézem, van-e rá app a marketen (igen, tudom, ez egy kicsit áthallásos – apple szlogen).

readya: Mit vársz egy android blogtól?
Kitti:
A friss hírek közlése mellett jó, hogy ha vannak ehhez a riport sorozathoz hasonló közösségépítő bejegyzések is. Egyébként meg szeretem a saját-készülék élmények leírását, mikor nem a steril tesztelő szobából jönnek az élmények; néha 1-2 jó app bemutatása is jól jön, mert azért nem lehet az egész marketet átlátni – persze a jó appok előbb-utóbb úgyis mindenki készülékére felkerülnek.

Remélem érdekesnek találtátok az interjút. Hölgyeim, kalandra fel! Ha van kedvetek válaszolni pár kérdésre és nem bánjátok, ha megjelenik az oldalon, írjatok a blog címére (android (@) androidportal.hu), kommentben vagy akár a Facebook oldalunkon. Csak két feltételünk van: Android készüléket használjatok és válaszoljatok a kérdésekre. :)

(x) hirdetés
2011.07.18.

+