Springpad for Android, todo-k és jegyzetek erődje

Meglehetős hosszú kálvária áll mögöttem, ami az Androidos jegyzet- és todo-alkalmazások kérdését illeti, de nem sikertelen. (Előző állomások itt és itt.) Elmondhatom, hogy megjártam e táj hegyeit és völgyeit - az egyik állomásom pedig a Springpad volt, az integrált jegyzet-, feladat-, bevásárlólista-, könyvjelző-, és hasonlókat kezelő app.

Mint látható a fenti kis leírásból is, a Springpades fiúk nem raffaelloval gurítanak, megpróbáltak-nak mindent nyújtani, amire a felhasználónak szüksége lehet:

 • Jegyzetek
 • Feladatok (emlékeztetőkkel)
 • Könyvjelzők
 • Bevásárlólista
 • Minden tagelhető
 • Minden "Notebookokba" rendezhető(hogy könnyebb legyen szétválasztani pl. a munkát a magánélettől)
 • Az bejegyzések (jegyzetek, feladatok, stb.) megoszthatók más Springpad userekkel
 • A bejegyzésekhez csatolható kép, audio, vagy akár vonalkód is
 • Az alkalmazás a GPS-t is kezeli, termékre lehet vele keresni, stb. (ez a funkció Magyarországon erősen korlátozottan működik)
 • Jól használható homescreen widget
 • Push technológia

Mint az a pushból sejthető, a bejegyzések mind-mind a webre szinkronizálódnak, ahol a springpadit.com-on weben is elérhetők-szerkeszthetők, de természetesen létezik más mobiloprendszerekre, böngészőkre is megfelelő Springpad app. Az alkalmazás segítségével tehát sosem maradunk a legfontosabb tudásunk, feladatlistánk, stb. nélkül, ráadásul bármikor egyszerűen bővíthetjük azt.

1-2 hónap használat alapján tulajdonképpen nem sok rosszat tudok elmondani róla, de azért tudok:

 1. Zavaró bug, hogy pl. új elem hozzáadásakor ha nekiállok tagelni az illető elemet (ez új képernyőn történik), a tagelés végeztével a Springpad minden mást elfelejt. Ez elég sajátos munkafolyamra kényszerít, hiszen először el kell menteni a bejegyzést, aztán visszamenni, tagelni, és még akkor is nyomhatunk úgy mellé, hogy megint elfelejtsen mindent. Zavaró, javítandó bug.
 2. Általános érzetem az alkalmazással kapcsolatban, hogy a sok funkció között kicsit elveszett a használhatóság, a letisztultság, túl sok a jobbra-balra tappantgatás egy feature eléréséhez, nem feltétlenül úgy, ahogy szerintem logikus lenne. (Ez egyébként nem az Android app sajátja, valahogy az egész Springpad ilyen, a weben is, böngésző appban is.
 3. A sok funkció pedig végső soron a sebesség rovására is ment. Félreértés ne essék, nem fagy, nem akad - de nem is pattan. Márpedig nálam egy jegyzet/todo app alapvető tulajdonsága, hogy ha le kell gyorsan jegyezni valamit, akkor azt gyorsan kell lejegyezni, mert az agyam rövid, az időm drága.

A fenti okok miatt az appot azoknak tudom ajánlani, akiknek teljeskörű szolgáltatás kell, és emiatt hajlandóak feladni az esetleg addig kialakult szokásait, és igazodni az alkalmazás logikájához az ezzel esetleg ellentmondó sajátjuk helyett. Aki viszont egy végletekig letisztult, a használhatóságot és egyszerűséget a funkciók hada fölé emelő alkalmazásra vágyik, annak (hozzám hasonlóan) a Springpad a kezdeti lelkesedés után (fúdejó, még a bevásárlólistához is külön adattípusa van!) frusztrációt, majd uninstallt fog hozni.

A Springpad letölthető az Android Marketről, természetesen ingyenesen.

Screenshotok: 

QR kód: 

Szerintünk: 

3
Average: 3 (1 vote)

Szerinted: 

lipilee képe

Lippai Gergő, aka. lipilee munkaidőben enterprise rendszerek integrációját koordinálja (vagy fordítva). Munkaidőn kívül kétlányos family guy, énekes, botcsinálta dobos, bringás, botcsinálta (és mostanában leginkább mobil-) fotós, hobbifutó. Az androidportal.hu-n kívül leginkább személyes blogján okoskodik.

lipilee írásai Iratkozz fel lipilee írásaira!

Hozzászólások

Minden szóval egyetértek, a

Minden szóval egyetértek, a negatívumokkal is, én mégis a springpadnél ragadtam le most már több, mint fél éve. Ennek elsősorban az az oka, hogy az alkalmazás emlékeztető és notepad is egyben, vagyis nem kell két különböző appot telepíteni a különböző funkcióra. A használat tényleg kicsit darabos, de kis gyakorlással azért megtanulhatók a fő funkciók, és akkor tisztes sebességgel kezelhető. Ha valaki tud olyat, ami hozzá a springpad funkcionalitását, emellett még ui-ban is világbajnok, ne tartsa magában! Ja, és nagyon fontos, hogy böngészőből, egy tisztességesen megcsinált webappen keresztül is kezelhető legyen.