MojAndroid
(x) hirdetés

 

Régi szívfájdalmam, hogy a számítógép és a mobiltelefon nincs kellően összekapcsolva, nehézkes az adatok ide-oda mozgatása, a funkciók elérése. Ezen hivatott segíteni a Remote Web Desktop nevű program.

A neve nagyjából leírja, hogy mit, tud: egy web szervert indít a telefonon, aminek a segítségével utána bármilyen számítógép böngészőjéből kezelni tudjuk a telefont.

A szerver indítása rendkívül egyszerű, meg kell adnunk egy portot, ahol a web szerver figyeljen illetve egy jelszót, hogy azért ne tudjon mindenki belépni. Indítás után az alsó sorban kiírja a szerver címét, amit a böngészőbe írva érhetjük el az alkalmazást. Plusz opcióként rendelkezésre áll a “Bridge” üzemmód, ezzel olyan hálózat esetén is el tudjuk érni a telefont, ahol az internetről nem látható IP címe van (pld. otthon a router mögötti WLAN-on, illetve a fizetős változatban https-el védett kapcsolatot is kérhetünk.

A szerver indítása után a megaditt címre belépve tényleg egy desktop környezetre emlékeztető felület fogad, ahol a következő funkciók fogadnak:

Messaging: Ez a kedvencem, itt lehet a számítógépen SMS-t írni és fogadni. A telefonkönyvet is kezeli, de sajnos egyelőre még keresni nem tud benne, így az én kb. 500 Contactomnál kicsit nehézkesen működik. A fejlesztő ír a blogjában arról, hogy 2 hét múlva elkészül a Contact kezelő rész is, valószínüleg, akkor itt is lesz majd keresés.

FileExplorer: Ahogy a neve mutatja, a telefonon levő fájlokat lehet vele megnézi, letölteni, feltölteni, törölni stb. HTML5-ös böngészőknél támogatja a drag and drop feltöltéseket is. Jópofa megoldás, hogy a media fájlok lejátszását el lehet indítani a telefonon és hogy az APK csomagok installálását innen is lehet indítani.

Wall Paper: Háttérképet lehet beállítani, lehet a saját gépről feltölteni, vagy az internetről hivatkozni, ehhez ajánl is néhány Android háttérképes oldalt.

Screen Shoot: Egyelőre nem rootolt a telefonom, így ezt nem tudtam kipróbálni.

Shared Clipboard: Segítségével meg lehet nézni a telefon vágólapját, illetve oda be lehet valamit másolni. Elég nehézkesen működik. Talán ott lehet jól használni, ahol valami kódot vagy egyéb nehezen beírható dolgot kell átadni a telefonnak.

WiFi Keyboard: Ezt nem próbáltam ki, de a PC billenytűzetét lehet használni a telefonhoz.

FTP Explorer: Ez elindít egy ftp szervert a telefonon, amivel a rajta lévő fájlokat érhetjük el. Hasonló a FileExplorer-hez, de ha van egy jó ftp programunk, ezzel teljes könyvtárakat is könnyedén át tudunk másolni.

WEBCam: A telefon kamerájának a képét tudjuk megnézni, illetve az aktuális képet lementeni. Inkább látványos mint hasznos. A kalandvágyóbbaknak van egy leírás a honlapon, hogy hogyan lehet szabványos Windows kameraként kezelni, de a commentek szerint ez nem nagyon szokott sikerülni.

Remote control: Ez is csak rootolt telefonnal működik, de talán ez az egyik legerősebb funkció, a telefon képét áthozza a számítógépre és a számítógépen lehet az egérrel és billenytűzettel kezelni.

Összességében nagyon jó benyomást tett rám a program, talán csak egy DynDNS kliens hiányzik belőle illetve az SMS küldésnél a telefonkönyv kezelést kell még finomítani ahhoz, hogy egyértelműen megkapja az 5 csillagot.

 

2011.06.28.

+