MojAndroid
(x) hirdetés

Ismerkedjetek meg Rékával, aki magyar-színháztörténet szakon diplomázott és jelenleg színházi területen folytatja tanulmányait. Ebből nyilván érzitek ti is, hogy számára többet jelent holmi szórakozásnál a színház, ezért alkalmi munkákat is ebben a körben vállal, a tanulmányai mellett. Hobbi szinten fényképezni is szokott, aktívan él közösségi életet twitteren illetve a blogján osztja meg gondolatait.

readya: Milyen készüléket használsz és milyet szeretnél használni?
Réka:
Egy fekete Sony Ericsson Xperia X8 telefon boldog tulajdonosa vagyok.
1998-ban vették meg a szüleim a család első mobiltelefonját. A típusára már nem emlékszem, csak arra, hogy Ericsson telefon volt, és mindannyian nagyon szerettük. Ekkor határoztam el, hogy ha majd nekem is lesz saját készülékem, az is mindenképpen ezt a márkanevet fogja viselni.
Ez a becsípődés nálam a mai napig tart, és az eredeti kiszemeltem egy X10 volt, de sajnos a hűségidőm megléte miatt csak nagyon drágán tudtam volna hozzájutni, amikor pedig letelt a két év, a szolgáltatóm már nem is forgalmazta. Május 2-án láttam aztán a szolgáltató internetes boltjában, hogy hűséghosszabbítási akció keretén belül nagyon kedvező áron juthatok X8-hoz. Jóllehet, sok rosszat olvastam erről a készülékről, végül a vásárlás mellett döntöttem, gondolván, még egyszer nem biztos, hogy ekkora szerencsém lesz.
Egy hónapja, ez év május 4-e óta használom ezt a kis csodát. Rootolva nincs, nem is tervezem, hogy erre a lépésre szánom rá magamat, az én igényeimet tökéletesen kielégíti (egyelőre) a 2.1-es Eclair verzió. Szerencsére a különböző cikkekben, tesztekben leírt hibákkal sem sikerült találkoznom, így ezért, és a pont az én tenyerembe passzoló méretei miatt nem is vágyom másik telefonra, de ha felajánlanák, hogy adnak helyette egy Xperia Arcot, bizony erősen megfontolnám a lehetőséget. Ám, mivel telefonjaimat szinte élőlényként kezelem, valószínűleg arra se cserélném le, amíg nem muszáj.

readya: Mikor és hogyan ismerkedtél meg az Androiddal?
Réka:
Lévén, egy bizonyos fokig érdeklődöm az informatika és a technikai újítások iránt, szinte rögtön a kezdeti időkben megtudtam már, mi is voltaképpen az Android. Ekkortájt már érlelődött bennem a gondolat, hogy tudnék mit kezdeni egy okostelefonnal, amikor pedig sikerült egy 10.000 Ft fölötti telefonszámlát csinálnom azzal, hogy egy barátnőmmel egyszerűen sehol nem találtuk a nekünk kellő trolimegállót, s wapon keresztül kellett megnéznem a járat számát, illetve megállóhelyeit, már biztosan tudtam, hogy szükségem van egy maximálisan internetképes készülékre.
Bár semmilyen csonka almás kütyüm nincsen, alapvetően kifejezetten kedvelem az Apple-termékeket, így a kezdeti időkben iPhone-ban gondolkodtam, méltónak éreztem rá, hogy az Ericssont erre esetleg lecseréljem. Aztán amikor minden fórumban, de még az ismerősi köröm Apple-tulajdonosainak legtöbbjével kapcsolatban is folyton beleszaladtam egy hihetetlenül taszító nagyképűségbe, kezdtem másképp gondolni a dolgokat. Olyannyira nem tetszett, hogy emberek csak azért érzik magukat felsőbbrendűnek másoknál, mert Magyarországon Apple-kütyüjük van, hogy teljesen elment a kedvem az iPhone-tól. Az Android melletti döntést végül egy nagyon tipikus női tényen túl, mely szerint aranyos ez a zöld robot, az véglegesítette, hogy a Sony Ericsson is ezzel dobta piacra az X10-et – amibe konkrétan első látásra beleszerettem.
Az első személyes találkozásra 2010 decemberében került sor, amikor ügyintézés apropójából jártam a mobilszolgáltatómnál. Cirka fél óra várakozási időmben elkezdtem megnézegetni a kipróbálásra a pultra kitett készülékeket, remélve, hogy lesz köztük X10 is. Szerencsém volt, és ami csak engedélyezve volt rajta, azt mind kipróbáltam – már ekkor éreztem, hogy az Android tényleg egy maximálisan felhasználóbarát, könnyen tanulható, könnyen kezelhető operációs rendszer.

readya: Van valami kedves történeted Androiddal kapcsolatban?
Réka:
Nemrég összefutottam egy kedves, idős családi ismerőssel, a hölgy éppen az unokáját vitte hazafelé az óvodából. A kisfiú aznap hallott először a különböző csillagképekről, és mindenáron azt szerette volna, hogy most azonnal legyen este, hogy imádott nagymamája megmutathassa neki őket. Amikor már sokadjára is félbeszakította beszélgetésünket a “Mama, mikor lesz már este?” című kérdésével, előkaptam a telefonomat, s a csillagképes alkalmazást elindítva megmutattam a kisfiúnak azokat az alakzatokat, amiket délelőtt az óvónénitől tanult. Hihetetlen boldog volt tőle, a nagymamája meg csak ámult, hogy ezt hogy csinálom.

readya: Mik a kedvenc Android alkalmazásaid és mi az amit nem találsz a Marketen, de örülnél neki?
Réka:
Rengeteg alkalmazást használok.
Nagy a forgalom az elektronikus postafiókomban, így a Gmail alkalmazást nagyon gyakran veszem elő.
Nem tagadom, hatalmas Twitter- és Facebook-függő vagyok, mindkét esetben az oldalak üzemeltetői által kifejlesztett saját alkalmazásukat részesítem előnyben, és használom is igencsak aktívan. Hasonló a helyzet az IWIW-vel is, bár oda már sokkal ritkábban látogatok fel – csak akkor, ha üzenetet kapok, ám az olvasás-írás nagyon kényelmes a saját fejlesztésű alkalmazásukról.
Engem is elkapott a “csekkolási” láz, így, bár ritkán jövök-megyek igazán, aktív Foursquare felhasználó vagyok.
A telefonforgalom számlálásra a Call Meter NG mellett tettem le a voksomat, gyors útvonaltervezésre és a távolságok lemérésére a Google Mapset szeretem leginkább használni.
Barátaimmal, ismerőseimmel legtöbbször csak az interneten keresztül tudom tartani a kapcsolatot, és mert az eBuddy-t valamiért sose szerettem, így az MSN Messenger: Mercury Free, a Skype, valamint a Google Talk elengedhetetlen.
Egyetemi előadásokon, és néha egyéb más alkalmakkor is, előszeretettel használom a Tape-a-Talk nevű diktafonalkalmazást, a Google Sky Mappel pedig akár egy teljes órát is képes vagyok elszórakozni, ha igazán belemerülök a csillagképekbe.
Bár nekem nincs bajom az X8 beépített zenelejátszójával sokakkal ellentétben, helyette mégis Winampot használok, összekapcsolva a Last.fm-mel, így azokat a dalokat is meg tudom jeleníteni zenei profilomon, melyeket nem a laptopomon hallgatok.
Sok blogra vagyok feliratkozva, és hírek területén is szeretek naprakész lenni, ezekre használom a Google Reader és a Magyarország Hírek nevű alkalmazásokat. Ezutóbbit azért szeretem kiváltképpen, mert mindent kategorizál, és többek között az Origo, az Index, a NOL, a HVG hírei között is böngészhetek. Az OTP alkalmazás segítségével az aktuális pénzügyi hírekről és napi árfolyamokról szóló tájékoztatáson túl többek között a közelemben lévő ATM-ekre és bankfiókokra is rákereshetek, ha bekapcsolom mellé a GPS-t.
Sokszor nem vagyok tisztában épületekkel, emlékművekkel kapcsolatban, hogy pontosan mit is látok, így már sokszor hívtam segítségül a Google Googles-t.
Ingázom Szeged és Budapest között, így, ha a fővárosban vagyok, a SmartCity mindig ad egyfajta biztonságérzetet, merre induljak, mi hogyan közlekedik.
Bár a telefonban gyárilag megtalálható Megjegyzések alkalmazás minden igényemet kielégíti, oda csak az állandó, hosszú távon hasznos dolgokat jegyzem föl. Egyéb gyors- és bevásárlólista készítésére a ColorNote-ot használom.
Sütni is szeretek, ha olyan hangulatban vagyok, ám mivel az idővel örök harcban állok, nagy hasznomra válik a Tea Timer – mióta használom, még semmi sem égett oda.
Nagy hobbim a fotózás, fotóim különböző, jópofa manipulálására a PicSay és a Retro Camera alkalmazásokat használom.
Fájlok tallózásához az OI File Manager a nyerő, a klasszikus értelemben vett böngészést illetően pedig számos egyéb alternatíva kipróbálása után az X8 beépített böngészője mellett kötöttem ki végleg.
És természetesen játszani is szoktam a telefonon, így az Angry Birds nálam is elmaradhatatlan, de emellett többször is előveszem a Bonsai Blastot, nagy kedvencem pedig a telefonba gyárilag beépített Crazy Penguins.
Egyelőre még nem jutott eszembe olyan dolog, amihez nem sikerült használható alkalmazást találnom, így nem is tudok olyat mondani, ami szerintem jó volna, ha lenne. Aminek inkább örülnék, az az volna, ha minél több alkalmazást lehetne magyar nyelven is elérni. Jóllehet, három idegennyelvben is jártas vagyok, de az angol valahogy mindig kimaradt eddig az életemből, de számomra az esztétikai megjelenés miatt is fontos, hogy anyanyelvemen kommunikáljon velem egy alkalmazás.

readya: Munkád/hétköznapjaid során ki tudod használni az Android nyújtotta előnyöket?
Réka:
Teljes mértékben biztosan nem, de erről nem a körülmények tehetnek, hanem az, hogy sok alkalmazás, funkció nem is érdekel igazán, fejlesztői szinten pedig nem is értek hozzá kellőképpen.
A felhasználóbarát felületét azonban egyértelműen előnyként tartom számon, és amióta ezt a telefont használom, az is elvitathatatlan tény, hogy még nem volt olyan szituáció, amikor azt éreztem, lemaradok valamiről, vagy elfelejtek utánanézni valaminek, mert nem tudok azonnal felcsatlakozni a világhálóra. Arról nem is szólva, hogy nem egyszer az X8-nak köszönhettem azt is, hogy időben el tudtam intézni egy-egy egyetemi kötelezettségemet.

readya: Mit kérdeznél egy Android blog írójától? / Mit vársz egy Android blogtól?
Réka:
Válaszolok mindkét kérdésre. :)
Egy Android blogtól azt várom, hogy mindig naprakész információkkal szolgáljon, ne maradjon el a frissítés. Az általános hírek mellett mutasson be és ajánljon alkalmazásokat, jelentessen meg minél több Androidos készülékről egy tesztet (vagy kérjen fel külsős embereket egy-egy vendégposzt erejéig, hogy mutassák be saját kütyüjüket teszt formájában), illetve írjon olyan, a fejlesztéssel kapcsolatos segédanyagokat, melyeket egy kezdő, laikus is képes értelmezni.
Az ilyen blog írójától pedig azt kérdezném, vannak-e ötletei a jövőre nézve, mivel lehet fenntartani a színvonalat, mivel lehetne akár színesebbé is varázsolni azt, illetve, ha vannak, és publikusak is, mik volnának azok?
readya: Igazából ötletek mindig vannak, az egyik éppen ez a sorozat volt, ami úgy látom sikeres lett. Jelenleg nem töröm a fejemet újabb dolgokon, de mindenképpen lesz egy sorozat vagy valami olyasmi, ahol be fogom mutatni az eszköztáramat. Azaz, milyen alkalmazásokat használok én és miért pont azokat. Ezt egyre többen kérik/kérdezik. Sőt, így átgondolva lehet, hogy ebből lesz egy Android Blogger interjúsorozat. Pl. Mi van a Blogger telefonján címmel? :) /figyelem, ezt itt ezennel le is védem :) /

Remélem érdekesnek találtátok a riportot. Hölgyeim, kalandra fel! Ha van kedvetek válaszolni pár kérdésre és nem bánjátok, ha megjelenik az oldalon, írjatok a blog címére (android (@) androidportal.hu), kommentben vagy akár a Facebook oldalunkon. Csak két feltételünk van: Android készüléket használjatok és válaszoljatok a kérdésekre. :)

2011.06.27.

+