MojAndroid
(x) hirdetés

Még csütörtökön jött a hír, hogy immár a Marketen is elérhetők a Telenor Androideák alkalmazáskészítő versenyének győztesei:

  • a Magyar Alkalmazások magyar fejlesztésű-kapcsolódású appokat gyűjtő app;
  • a Kétkerék kerékpáros útvonaltervező app (amelyről még pre beta státuszában írtunk bővebben).

Egyrészt örülünk, hogy ekkora játékos (a Telenor Hungary) lépett be a magyar piacra fejlesztő cégek sorába: ez minden magyar felhasználónak jó. Másrészt külön öröm, hogy két ilyen minőségű új app került ki a fejlesztőcsapatuktól: tudjuk, hogy nem viccelték el a tesztelést, és valóban jól átgondolt, jól használható alkalmazással lettünk gazdagabbak.

Sajtóközlemény a Tovább után, mi pedig innen a teraszról szerkesztőségből is gratulálunk a release-ekhez!

2011. június 16.

Már az Android Marketen a Telenor legújabb alkalmazásai:
lezárult az Androideák pályázat

2011. június 16-tól az online piactérről, az Android Marketről bárki díjmentesen[1] letöltheti a Telenor Androideák ötletpályázatának két dobogós alkalmazását, a magyar nyelvű applikációkat egy helyen összegyűjtő Magyar Alkalmazásokat és a hazai biciklisek életét megkönnyítő Kétkerék kerékpáros útvonaltervezőt.

A Telenor szezonzáró Android Workshopján is bemutatásra kerülő applikációkkal a szolgáltató a hazai felhasználóknak szeretne kedvezni. A két új alkalmazást kifejezetten helyi igényekre szabták, hogy minél többen saját környezetükben, anyanyelvükön is élvezhessék az Android kínálta nagyobb szabadságot.

Az Androideák ötletpályázat első helyezettje, a Magyar Alkalmazások az Android Marketen elérhető magyar nyelvű androidos alkalmazások nevét, ismertetőjét és elérhetőségét felhasználóbarát felületen gyűjti össze. Az Android tulajdonosok és a fejlesztők számára is hasznos alkalmazás listázza a legfrissebb és a legnépszerűbb magyar nyelvű applikációkat, és különböző kategóriákat kínál fel a kényelmes kereséshez. Az egyes alkalmazások mellett többféle információ is megjelenik: az átlagos értékelés, a rövid leírás, a szerző neve, a telepítések száma, az ár, valamint minden vélemény, amelyet hozzájuk fűztek. Az adatbázist a Telenor folyamatosan frissíti, amennyiben valaki szeretné s saját appját ajánlani, akkor küldje el a socialmedia@telenor.hu –ra.

A Magyar Alkalmazásokkal egy időben készült el az ötletpályázaton szintén dobogós, harmadik helyezett Kétkerék kerékpáros útvonaltervező alkalmazás. A nyár beköszöntével egyre többen pattannak nyeregbe, ezzel az intelligens térképpel pedig sok hasznos információhoz juthatnak a biciklisek. Az applikációban megtervezhető és rögzíthető a biciklis útvonal. A közösségi funkcióval lehetőség van a tervezett és rögzített útvonalak megosztására, amelyek mások számára is böngészhetők. A beépített GPS funkció az aktuális pozíció, a sebesség meghatározásában segít. Az alkalmazás több mint 18 ezer érdekes helyet (ún. POI-t) ismer – köztük műemlékeket, múzeumokat, természeti látványosságok, éttermeket és szálláshelyeket –, melyeket a Magyar Turizmus Zrt. bocsátott a Telenor rendelkezésére a Nemzeti Turisztikai Adatbázisból. Az applikáció elkészítéséhez a Magyar Kerékpárosklub szakértő javaslataival járult hozzá.

László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke elmondta: „Magyarországon az utóbbi években jelentősen megnőtt azok száma, akik kerékpárjukat használják közlekedésre, vagy hétvégén túrázásra. Számukra lesz nagyon hasznos a Kerékpárosklub szakmai javaslatainak és a kerékpáros közösség szavazatainak figyelembevételével elkészült Kétkerék Kerékpáros Útvonaltervező Alkalmazás. Az alkalmazás akkor fogja elérni célját, ha nagyszámú aktív felhasználó közreműködésével, az általuk feltöltött és megosztott tartalmak révén létrejön egy a kedvelt kerékpáros útvonalakat, fontos információkat és érdekességeket is tartalmazó, a kerékpározás terjedését ténylegesen segítő hiánypótló kerékpáros adatbázis.”

A Magyar Turizmus Zrt. szerint Magyarország adottságai kiválóak a kerékpáros turizmus szempontjából. Az ország természeti szépségekben, műemlékekben, népi építészeti értékekben gazdag és változatos, látványos táji értékekkel rendelkezik, egymáshoz viszonylagos közelségben, így hosszabb kerékpáros túrával több tájegység is felfűzhető egy kirándulás útvonalára. A kerékpáros túrák feltételei így széles körben, például. családosok számára is adottak az ország domborzati viszonyainak köszönhetően. Az éghajlat évi 6-8 hónapos szezont tesz lehetővé, a csapadékos napok száma alacsony. A Társaság reméli, hogy az alkalmazás fejlesztésével és elindításával még több kerékpáros vagy a kerékpározással még csak barátkozó kel útra itthon, és fedezi fel hazánk szépségeit két keréken.

A 2010 decemberében, a Telenor első Android Workshopján meghirdetett Androideák pályázatra közel 500 alkalmazás ötlet érkezett. A mobilszolgáltató munkatársaiból és külsős szakértőkből álló zsűri által kiválasztott legjobb tíz androideára a felhasználók a Facebookon több mint 4700 szavazatot adtak le. A verseny dobogós elképzelései közül elsőként a második helyezett S.O.S. Help alkalmazás készült el, ami már május eleje óta letölthető az Android Marketről vagy a honlapunkról.

Badics Eszter, a Telenor közösségi média szakértője a következőket mondta az alkalmazás-fejlesztésekről: „Nagy izgalommal hirdettük meg tavaly decemberben az Androideák ötletpályázatot a Facebook oldalunkon. A közel 500 ötlet között sok olyan volt, ami már elérhető más operációs rendszeren, vagy idegen nyelven. A zsűri tagjaival igyekeztünk azokat beválogatni a Top 10-be, amelyek hiánypótló alkalmazások és hasznosak lehetnek a hazai Android használók számára. A közönségszavazás során nagyon szoros verseny alakult ki, végül ez a három ötlet lett a befutó. Ezután következett a fejlesztés, ami még számunkra is egy új terület, viszont a Telenor az Android operációs rendszert kiemelten fontosnak tartja és egyre nagyobb figyelmet és több erőforrást fordít rá, a népszerűsítéstől a fejlesztéseken keresztül a készülék portfólióig.”

2011.06.18.

+