Stephen Elop: "az Androidot az Apple hozta létre"

Ezt a cikket eredetileg az erősen személyes vélemény – rant mivolta miatt a személyes blogomra posztoltam tegnap, de aztán a visszajelzések miatt (miért nincs az androidportal.hu -n) úgy döntöttem, hogy gátlástalan keresztpostolás következik. Úgyhogy hajrá és figyelem: magánvélemény, rant következik! És persze bármilyen válasz-magánvéleményt, rantet szívesen fogadok kommentként.

A mai napi lolkát Stephen Elop, a Nokia új CEO-ja, a Microsoft utazó ügynöke szállította, aki kijelentette, hogy:

Apple created Android, or at least created the conditions necessary for Android to come into being


Stephen Elop (aki nagy valószínűséggel úgy fog bevonulni a történelembe, mint az ember, aki szarér’-hugyér’ üveggolyókért átjátszotta a világ egyik legnagyobb mobilgyártóját az ex munkaadójának) úgy tűnik nem szeret Wikipediát olvasni — nyilván azért, mert ott mindenféle információk szabadon áramlanak, az pedig az ő világképébe láthatóan nem fér bele. De a mienkbe belefér, és egyébként is közelebbi viszonyban szeretünk lenni a tényekkel, mint (a jelek szerint) Mr. Elop, úgyhogy következzék némi debunking.

Tekintsünk el egy pillanatra (de csak egy pillanatra) attól, hogy az Androidot (az Android Inc.-et) 2003-ban alapították, 2 évvel az iPhone fejlesztésének megkezdése előtt. Azért tekintsünk el ettől, mert való igaz, hogy ui szinten hasonló vonalak mentén fejlődött az Android, mint az iOS – mint ahogy most, a kocka fordultával az iOS fejlődik hasonló vonalak mentén, mint az Android. Ezzel nincs is semmi baj.

Akkor miért hülyeség ilyet állítani?

Azért, mert az Androidot nem az Apple kreálta, és nem is az Apple által fejlesztett operációs rendszer. Az Android egy folyamat gyermeke: a nyílt forráskódú fejlesztési modell terjedésének folyamatáé. Az Android létrejötte természetes velejárója volt annak a folyamatnak, amelyben tipikusan zárt szoftvereken alapuló iparágakba berobban a nyílt, és a tapasztalatok szerint sikeresebb fejlesztési modell, és újszerű megközelítéssel újszerű megoldásokat gyárt.

Az Androidot tehát nem az Apple kreálta, hanem a Nokia, a Microsoft, a Samsung… az összes olyan mobilgyártó, aki az elmúlt 20 évben (amióta létezik mobil telefónia) raffináltan korlátozott funkcionalitást nyomott le a torkunkon, mesterségesen hátráltatva a fejlődést, és (következésképp) a felhasználói élményt. (Jó hardver, gagyi szoftver – ismerős valakinek a felállás?)

Más megfogalmazás szerint: az Androidot nem az Apple kreálta, sőt: az iOS-t végső soron ugyanaz a begyöpösödött régi berendezkedés eredményezte, ami az Androidot, csak mivel az Apple valahol régi játékos, ugyanarra a problémára egy különböző (de hasonlóan újszerű) választ adott. Ők legalább úgy léptek be a piacra, hogy a dobozon kívül gondolkodva (mert hát ott voltak) az alapoktól újragondolták a feladatot, és egy hatalmas innovációs lépcsőt léptek. (Amit — tegyük hozzá — az Android is meglépett.)

Nem mondom, hogy ez egy szándékos folyamat volt (de azt se hogy nem) — ez a “régi” berendezkedésből fakadó természetes korlát volt, amit nem csak a mobil iparban kell(ett) ledönteni. Nota bene: ha nagyon ránézünk ugyanerre a folyamatra, van két másik érdekes mozzanat: a Symbian forráskód megnyitása (too little, too late), és a Maemo/MeeGo (szintén too little, too late) — mindkettő a Nokia kezdeményezése. Ha nem késnek el vele, most Stephen Elop nem beszélhetne ilyen hülyeségeket, legalábbis biztos nem a mostani pozíciójából, mert a Nokiának nem lenne szüksége külső forrásra operációs rendszer téren. És én nem az androidportal.hu-t tolnám, hanem a meegoportal.hu-t.

Azt állítani, hogy az Androidot az Apple hozta létre, olyan, mintha azt mondanánk, hogy a VHS halála a Toy Story DVD kiadásának egyértelmű következménye. Vagy hogy az Ubuntut a Windows XP (sőt: a Microsoft!) hozta létre. Vagy hogy az első világháborút Ferenc Ferdinánd meggyilkolása okozta.

Az Apple nem okozta, csak katalizálta. Stephen Elop cége, és a hasonlók okozták.

Mr. Elop, ahelyett, hogy hülyeségeket beszél, inkább megpróbálhatná valahogy feljebb tornászni újdonsült munkaadója tőzsdei értékét, amit jórészt pont ő tornázott le oda, ahol most van. Vagy piacra dobni egy értékelhető hardware+oprendszer kombót, ahelyett, hogy régi, de már első kiadásakor is anakronisztikus eszközök rózsaszínre festésével oldja meg a termékfrissítés problémáját. Vagy fejlesszen egy tabletet. Vagy egy valamire való alkalmazást.

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.


 • gerbaud

  Az Apple nem okozta, csak katalizálta. Stephen Elop cége, és a hasonlók okozták.” 

  Értem én, amit a cikkben írsz, de mikor az endgadgeten vagy hol először olvastam ezt a kijelentését Elopnak (angolul), a fentebb idézett mondathoz nagyon hasonló fogalmazódott meg bennem, a katalizálás talán a legjobb szó a mondatban. Szóval csak azt akarom mondani, hogy talán Elop is erre gondolhatott, nem akarta a “Melyik volt előbb: a tojás vagy a tojás?” hírlavinát elindítani, ezt szerintem már csak az újságírás képzelte bele. 

  • lacas82

   Persze, okozta, katalizálta egyre megy. De mindenki ‘lop’ mindenkitől, gyúr rajta -fejleszti- és kiadja más formában. Erről szól a fejlődés/fejlesztés… Amúgy én még akkor nagy androidos voltam, amikor még market se volt, szóval tudom, hogy honnan kezdték. Szerintem az Apple jó lépése az volt, hogy BÁRKI fejleszthet bármit a HW-re (és így nekik se kell megerőltetniük magukat), és maga az AppStore volt jó húzás, amit aztán később átvett az Android is, okosan. Hiszen a nép körében terjed a cucc, és így van egy rakás (használhatatlan, de ingyenes) program … Igazából persze mindig egy nagy parasztvakítás ez az “ingyen vagy olcsó SW a telcsire”, mert azok kb. olyanok is, nem érnek semmit…

   Aztán persze az Amazon is ráébredt az üzleti lehetőségre, de én még ilyen rosszul megírt/alkotott AppStore-t életemben nem láttam, meg amúgyis előbb kellett volna a piacra belépni.

   http://androidprogramjaim.blog.hu/