MojAndroid
(x) hirdetés

Magyarósi Csaba index.hu újságíró, Appleblog blogger és Apple fan szerint az Android növekedése megtorpant. Ilyen még nem volt. Most hogyan lesz? Mindezt képes volt leírni csak azért, mert 4-5 nappal ezelőtt a Nielsen kiadta az amerikai piacról a legfrissebb felmérését. Ezzel nem is lenne gond, hiszen a cikkben többször is leírja, hogy amerikai piac. Kivéve a Gyevi bírót ugye. Meg a címet, ahonnan kifelejti az amerikai jelzőt:

Jön-e még kanyar az okostelefon-piacon?

Illetve rögtön alatta a vastagon szedett részben:

Évekig tartó növekedés után az Android és az iOS is stagnálni kezdett az okosmobilpiacon. Ki lesz a következő üstökös? Egyáltalán: látszik most ilyen?

Majd ezzel zárja a cikket:

A harcosok állóháborúba kezdtek, és egy újabb forradalmi platform piacra dobásáig aligha lesz esély arra, hogy a gyártók jelentősen eltérjenek a jelenlegi számoktól.

Értitek, végig Amerikáról beszél, kivéve a címben, a vastagon szedett bevezetőben és a lezárásában. A cikk felütése nyilván az, hogy az Android megtorpant. Nagybetűkkel, szépen cirádásan. Persze a legtöbb ember el sem olvassa, hiszen tele van számokkal és különben is mennyivel érdekesebb az, hogy Gigi a playboynak is le fog vetkőzni. Tehát ami megmarad az embernek, az kb. ennyi: na, eddig futott az Android szekere.

Nem is lenne probléma, ha az állítás igaz lenne, de nem az. Még áprilisban jelent meg a Gartner előrejelzése (A Nielsen és a többiek is hasonló számokat dobtak fel), miszerint az Android 2012-re ér fel a csúcsra 49% körüli piaci részesedéssel és 2015-ig ott is marad. Az már csak hab a tortán, hogy ha az Android annyira megtorpant, akkor hogy lehet az, hogy míg 2010 Q4-ben napi 350e Androidos készüléket aktiváltak, 2011 Q1-re ez a szám már napi 400e (forrás Google I/O). A bejegyzést mérgemben írtam meg, s bár nyilván az index.hu olvasottságának a statisztikai hibahatára a blog olvasóinak száma, azért legalább ebben a körben szeretném helyére rakni a dolgot. Csabának pedig inkább az Apple blogon kellene ilyen írásokat publikálnia, ott legalább mindenki vevő rá.

A végére pedig idegombolnám a Windows Phone 7-et is, ami az Apple fanok szerint az Androidot elverő operációs rendszerként robbant be tavaly. Nos, konkrétan a platform eddig 1 azaz 1%-os piaci részesedést tud felmutatni. Uff, én beszéltem.

2011.06.02.

+