Samsung Galaxy S II vagy LG Optimus 2X: melyik kétmagos állat az állatabb?

A közelmúltban hosszabb ideig (napokig) kezemben volt az Androidos okostelefon piac jelenlegi két dual core zászlóshajónak tekinthető eszköze, az LG Optimus 2X és a Samsung Galaxy S II. (A harmadik – a Motorola Atrix – még várat magára.)

Mindkét cikkben szuperlatívuszokat zengtem a telefonok gyorsaságáról, mert hát a jelenlegi Android alkalmazásokkal ezeket a telefonokat igazán nem lehet zavarba hozni (hiszen minden app lassabb telefonokra készült). Pedig különbség van a két telefon között, jogosan merülhet fel a kérdés: “jóóvan lee, de akkor most melyiket vegyem meg?” Úgyhogy most lee részben szubjektív, ám nagyon tömör szempontok alapján megmondja, hogy melyik a jobb.

Melyiket vegyem?

Na lássuk: először is, az Optimus 2X (továbbiakban O2X) már kapható, szolgáltatónál is, akár hűséggel is. Ez nagy pluszpont az O2X-nek. O2X +1

Nekem jobban bejött az O2X külseje, szerintem exkluzívabb hatású telefon. A SGS2 ugyanazt a kopogós műanyag hátlapot kapta, mint pl. a Galaxy Mini vagy az Ace, és bár szép telefon, az O2X sokkal szebb az inox csíkkal az oldalán, meg a szálcsiszolt alu díszítőelemmel a hátlapon, nem beszélve a lekerekített képernyővel. Öltönyzsebből elővenni O2X-et jobb. O2X +1

Az SGS2 könnyebb. Sokkal. SGS2 +1

Az SGS2-en Gorilla Glass van. Kipróbálni persze nem tudtam, hogy melyik telefon mennyire karcálló, de sejthetően a SGS2 emiatt tartósabb. SGS2 +1 (lásd Update)

A kijelző szerintem döntetlen: az SGS2 SAMOLED-ed kapott, ami hihetletlenül szép, az O2X pedig IPS TFT-t (tudod, Retina Display), ami pedig elképesztően gyönyörű. SGS2 +1, O2X +1

Akkuteljesítményben gyakorlatilag nincs különbség, mindkét telefon 1 napot bír. SGS2 +0, O2X +0

Benchmarkban (Quadrant) a SGS2 3300 pont körüli értékkel veri az O2X 2700 pont körüli teljesítményét. (Persze a SGS2 Gingerbreadet futtat, míg az O2X “csak” Froyo-t, és nyáron kapja a ROM frissítést.) SGS2 +1

Kamera, 1080p video, HDMI mindkét készülékben van, ez is döntetlen tehát. SGS2 +1, O2X +1

És akkor térjünk át a szoftverre.

A SGS2 default launchere (TouchWiz4) magasan veri az LG default launcherét. SGS2 +1

A SGS2 corporate extrái (Webex, VPN, stb.) alkalmasabbá teszik nagyvállalati felhasználásra, mint az O2X. SGS2 +1

Viszont az O2X-re pillanatokon belül megjelenik a stabil CyanogenMod 7.1, Android 2.3.4-gyel, ami sok dologban verni fogja a SGS2 alaprendszerét. O2X +1

Mivel már egy ideje piacon van, árban valószínűleg magasan verni fogja az O2X a SGS2-t. O2X +1

Összesítve:
LG Optimus 2X: 6 pont
Samsung Galaxy S II: 76 pont

Ha csak a pontszámokat nézzük, a Samsung Galaxy S II szűken veri az LG Optimus 2X-et a két telefon egálban van, de mint rendesen: a helyzet nem ilyen egyszerű. Bár valójában minden feladatra mindkét telefon tökéletes (hiszen high-end), bizonyos felhasználóknak az egyik lehelletnyivel jobb lehet, mint a másik.

A lee rövid válasz a tehát a “milyen telefont vegyek” kérdésre: “az attól függ”.

Ha üzeti felhasználás a cél, és/vagy módosítatlan rendszerrel akarod használni (és bejön a külseje), akkor a Samsung Galaxy S II valószínűleg jobb választás, ismételten főleg a nagyvállalati felhasználásra való felkészültsége miatt.

Ha viszont a lehető legtöbbet akarod kifacsarni a telefonodból és nem riadsz meg távlatilag a rootolástól, ROM cserétől sem, valamint ha némileg korlátozott a költségvetés, akkor jelenleg az LG Optimus 2X tűnik jobb partinak, szimplán azért, mert olcsóbb, és mert az USA-ban az LG és a Team Douche (na meg az ottani T-Mobile) annyira össze vannak borulva, hogy a CyanogenMod fejlesztőinek a feneke alá van tolva minden lehetséges LG eszköz. És bár CyanogenMod benchmarkok még nincsenek O2X-ről, nem lennék meglepve, ha a srácok addig tekergetnék a tekerentyűket a Gingerbread-ben, hogy felhoznák az O2X-et a SGS2 szintjére sebességben.

De a lényeg: a kétmagos telefonok állatok, bármelyiket veszed, nem fogsz csalódni!

Update: Az LG Optimus 2X-et is Gorilla Glass védi. Így módosul a végső pontszám és tényleg egálra jön ki a két eszköz – hát ez kb. fedi is a valóságot! A kérdést tehát tényleg a nüanszok döntik el.

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
, , , , , , , ,

About lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
View all posts by lipilee →