MojAndroid
(x) hirdetés

A mobilabban.hu jóvoltából kipróbálhattam egy kevésbé népszerű, bár annál érdekesebb kinézetű telefont, a Motorola Charmot. Első látásra leginkább a Blackberry-hez lehetne hasonlítani.

Akkor kezdjük a specifikációkkal:

  • Méretek: 67.2 x 98.4 x 11.4 mm
  • 600 Mhz processzor
  • 512 MB RAM
  • 512 MB ROM
  • 2,8″ 320×240 kapacitív képernyő
  • 3,1 MP kamera
  • Android 2.1 MOTOBLUR-rel

Külső

A fekvő helyzetű képernyő alatt találjuk a kis fizikai billentyűzetet, a kettő között három kapacitív gomb helyezkedik el. Ezek értesítő fényként is szolgálnak, tehát, ha SMS-t vagy emailt kaptunk, a más telefonoknál megszokott egyszerű apró LED helyett ezek villognak. Bal oldalon van a hangerőszabályzó alatta micro-USB csatlakozóval, ami töltéskor zölden fénylik. Felül található a feloldó/kikapcsoló gomb és egy extra mikrofon zajszűréshez. Hátul a kamera mellett észrevehetjük a készülék egyik érdekes sajátosságát, a BACKTRACK tapipadot, de erről majd később.

Szoftver

A gyengébb processzor ellenére napi használat során elég gyorsnak bizonyult a Charm, de a képernyőnek nincs is valami nagy felülete amit ki kell tölteni. A beépített Home alkalmazás érdekes képessége, hogy lehet widgeteket átméretezni, és a beépítettek közül néhány teljesen optimalizálva van erre, például a digitális óra csak akkor mutatja a dátumot, ha adunk neki elég helyet. A fenti promóképen látható szociális widgeteket nekem nem sikerült megtalálnom, csak jegyzet, óra és pár kapcsoló widgetből válogathattam. Mivel sok extrával nem találkoztam a MOTOBLUR launcherjében, ezért gyorsan átváltottam LauncherPro-ra, mert a gyári képernyőváltása kicsit darabos volt. A Motorola lecserélte a zenelejátszót is, amibe rakott pár extrát, mint a zene szövegének kiírása, és a zenefelismerés, előbbi a TuneWiki adatbázisát használj utóbbi pedig a SoundHound-ét, mindkettőnek megtalálható a saját alkalmazása a Marketen.
A beállításokhoz hozzáadtak egy új kategóriát ami alatt energiakezelő beállításokat találunk, ezekkel beállíthatjuk például, hogy kapcsolja ki a mobilnetet, amikor a telefont nem használjuk. A különböző profilok beidőzíthetők, hogy automatikusan átváltsanak.
Meglepetésszerűen ért, hogy működik a Maps-ben a 3D épületek megjelenítése, és nem is szenvedett sokat a betöltésükkel. A nagy kedvenc Angry Birds játszhatóan fut rajta, de ha teljesen kizoomolsz, akkor a madarak olyan kicsik lesznek, hogy nem tudod megfogni őket a kilövéshez.

Kijelző

Ez a legrosszabb része a telefonnak, túl kicsi, és a betűk is életlenül jelennek meg rajta. Az, hogy alapból elfektetett, nem valami praktikus, néhány alkalmazás makacsul csak elfordított állapotban hajlandó megjelenni. A Facebook alkalmazás ikonjai meg kilógnak a képből, ezekért persze nem elsősorban a Motorolát kell hibáztatni, hanem az alkalmazások fejlesztőit, de azért elég zavaró tényező.

Backtrack

A kérdés amit mindenki megkérdezett tőlem, amikor megmutattam a hátsó tapipadot, hogy ez meg minek? Nem kell sok idő, amíg rájössz, hogy a képernyő olyan kicsi, hogy az ujjad görgetésnél az a tartalom egy részét eltakarja, így praktikus, hogy van valami, amivel ezt elkerülheted. A görgetés kényelmes módján kívül teljes értékű mutató eszköznek is használhatjuk, ha duplán rányomunk (lásd célkereszt 3. kép).

Összefoglalva

Én eleinte nagyon ígéretesnek tartottam a Charmot, de a kijelző nagyon sokat ront az összképen, senki se szereti, ha kifolyik a szeme miközben megír egy emailt vagy egy SMS-t.

(x) hirdetés
2011.05.14.

+