MojAndroid
(x) hirdetés

Tavaly decemberben nagy izgalom övezte a világ első kétmagos processzorral szállított telefonjának, az LG Optimus 2X-nek a bejelentését. Az addig csak asztali PC-kben látott, és pont akkortájt tabletekben megjelenő teljesítmény aztán sok tesztben (hogy csak egyet említsünk, az iPhone elleni böngészősebesség-tesztben) hozta ki győztesnek az Optimus 2X-et. A Telenor jóvoltából nálunk is járt a csúcseszköz, így első kézből tudunk beszámolni róla, hogy mennyire emelkedik ki a mezőnyből az Optimus 2X, és miért az a címe a cikknek, ami.

Hardver

Mint mindig, kezdjük a hardveres szuperlatívuszokkal:

  • Természetesen a nagyágyú: NVidia Tegra 2 kétmagos, magonként 1 GHz-es processzor, NVidia GeForce GPU-val
  • 512 MB RAM
  • 8 GB ROM
  • 4″-os, 480×800 pixeles felbontású IPS TFT kijelző
  • 1920×1080 pixeles felbontású HDMI kimenet
  • 8 Megapixeles hátlapi kamera LED vakuval, 1080p videófelvétel támogatással; 1,3 Megapixeles előlapi kamera
  • FM rádió
  • 1500 mAh akksi
  • 0,83 W/kg (fej) és 0,19 W/kg (test) US SAR érték

Külsőségek

Az Optimus 2X elsősorban szép, másodsorban nagy, köszönhetően a 4″-os kijelzőnek. A szépséghez hozzájárul (vagy egyenesen a felelőse?) a lekerekített forma, ami a képernyő széleinél kezdődik – ilyet nem nagyon látsz máshol, ötletes; illetve a telefon hátoldalán levő, a kamerához “vezető” szálcsiszolt alumínium treasure line, rajta a “with Google” felirat, ami pedig nagyon elegáns benyomást kelt. Ettől eltekintve a telefon részei “egynagy” darabokból állnak, képernyő és hátlap felállásban, kivéve egy talán fém, talán króm csíkot az oldalán.

4″-os kijelzővel egy telefon kétkezes telefon lesz, nincs mese – ez az Optimus 2X esetében sincs másként. Ha például a telefont kereveten fekve tesztelnéd, de a macskád úgy dönt, hogy az egyik kezedre rátelepszik, meg vagy lőve. (Ha ezt elfelejtettem volna, most a macska emlékeztetett rá cikkírás közben, a notebookkal szemléltetve.) A nagy kilejzőnek persze előnye is van, ha filmet, vagy képeket nézel rajta, ráadásul az Optimus 2X kijelzője kifejezetten gyönyörű. Ez egyébként valami LG sajátosság: az eredetileg a Hitachi által fejlesztett IPS TFT technológia legnagyobb gyártója a mai napig az LG, a technológia maga pedig a nagy láthatósági szögéről és valósághű színeisől ismert, ezért is használják gyakran high end designer monitorokban is, valamint IPS technológia van a kicsit lassabb konkurenciában, az iPhone 4-ben is. Na ilyen kijelző van az Optimus 2X-ben – meglátszik!

Teljesítmény

Miután kibontottuk és kézbe vettük ezt a szép eszközt, bekapcsoljuk – és meglepődünk. Hát ez a lockscreen feloldás akadozik. A launcher akadozik, asztalváltáskor, kizoomoláskor… Mi van itt? Kikapcsolt az egyik procimag?

Az Optimus 2X legnagyobb hibája paradox módon a lassúság, de persze ez nem általános: az LG által rápakolt lockscreen és a launcher meglehetősen akadozós tud lenni időnként, és ez mellbevágó élmény. Egyszerűen rosszul van megírva, vagy nem optimalizálták a Cortex-A9-re, nem tudom. Én speciel rövid értetlen próbálkozás után (“ez nem lehet igaz, kizárt dolog, hogy ez lassú legyen”) telepítettem egy ADW.Launcher-t. A beépített launcher sebességén pedig remélhetőleg javítanak a hamarosan érkező gyári Gingerbread ROM-ban. (Jelenleg ugyanis Android 2.2.2 fut rajta.)

A gyári LG felület további érdekessége a magyarítás, ami, miután kiválasztottad az “Alapértelmezett ország, Hungary” (sic!) opciót, olyan gyöngyszemekkel ajándékoz meg, mint “9% van vissza”, amikor merül az akku, vagy “Beérk. Lev.” – találd ki, hogy hol. A teszt megkövetelte magyarnyelvű használat után sietve visszaálltam a “stock” angol felhasználói felületre.

Érdekesség még az USB háttértárként a telefon neveként megjelenő [censored] (egyes gyártók ide a saját nevüket próbálják általában beszuszakolni, az LG nem bajlódott ezzel, betett egy totál random karaktersorozatot), illetve a nekem totálisan megtanulhatatlan billentyűzet, ahol egy vessző leütése 3 tappantást igényel.

És érdekesség a WiFi hostpot funkció, ami nekem többször nem működött, mint igen – a próbálkozásaimat egyszerű “Hiba” válasszal pattintotta le magáról. Újraindítás után persze gond nélkül szórja a netet.

Na de viszont mindazonáltal.

Miután lecseréltük a default launchert, visszaállítottuk a nyelvet angolra, és feltettünk valami logikusan működő billentyűzetet a Marketről, és lemondtunk a masszív WiFi-zésről az Optimus 2X-ből fenséges valójában előbújik a kétmagos vadállat.

Semmi, ismétlem, semmi nem okoz neki gondot. A Quadrantos 2600-2700 körüli pontszám magasan ver bármit, amivel eddig találkoztál. A sebességet a kis mindennapi taskokon érzed. Ha pl. eddig volt egy Snapdragonos eszközöd, megszokhattad, hogy egy alkalmazás telepítése vagy eltávolítása beletelik pár másodpercbe – ezek az amúgy sem lassú hétköznapi dolgok az Optimus 2X-en gyakorlatilag azonnal lefutnak, és rájössz, hogy még egy Snapdragon is számtalan milliszekundumot rabolt az életedből!

Akku, kamera

“A teljesítménynek ára van”, mondja az ősi dakota mondás, az Optimus 2X ehhez képest nagyon csínján bánik a milliamperórákkal. Az akkuteljesítmény a szinte szokásosnak tekinthető egy “business day”: nálam reggeltől estig normál használat mellett 86%-ot merült az akku. Ennek értelmezéséhez viszont vegyünk figyelembe valamit:

  1. A “normál használat” egy Optimus 2X esetében nem ugyanaz, mint az eddigi telefonok esetében. A “ha már bírja, toljuk neki” elv alapján akármit csinálsz, sokkal több videót nézel és csinálsz, több 3D-s játékot játszol, főleg amíg egy ilyen teszt tart. Tehát bár konkrét adataim nincsenek, biztos vagyok benne, hogy erősebb igénybevételnek volt kitéve a 2X, mint egy egymagos tesztkészülék. Melegedett is rendesen a GeForce!
  2. Ez itt két mag, ami miatt sok kritika érte az 1500 mAh akksit a készülék bejelentésekor. És bár persze több kraft mindenhova elkél, a kétmagos NVidia proci valóban nem nagyobb étvágyú, mint egy egymagos előd.

Érdekes intermezzo volt egyébként, amikor 14%-os akkutöltöttség mellett még gyorsan este felpakoltam az éppen akkor kijött Firefox 4 for Androidot a telefonra. Mire kettőt pislogtam, az akku töltöttsége 6%-ra csappant, röviddel ezután a Firefox teljesen megette a telefon erőforrásait, és újra kellett indítani. A Mozillának valóban sikerült a desktop élmény elhozni a mobilra is!

Érdekes módon az Optimus 2X-ben Sony kamera teljesít szolgáltatot, legalábbis a logok szerint. Ez nem baj, sőt: talán éppen ezért egészen jó képeket csinál. A LED vaku persze csak végszükség esetén használandó (vagy zseblámpaként), amíg viszont tűrhetőek a fényviszonyok, addig simán otthon lehet felejteni a családi kompakt fényképezőt, az Optimus 2X remek helyettes lesz. Az esti partiképeket pedig úgyis PicPlz-re teszed, Lomo effekttel, nem igaz?

És persze ne feledkezzünk meg az 1080p videofelvételről. Megmondom őszintén, nem látom értelmét, hogy egy telefon ekkora felbontásban vegyen fel mozgóképet, hiszen vagy valami videomegosztóra kerül, vagy ott a telefonon fogod megnézni – ezzel együtt ez a felbontás azoknak az elvetemülteknek az igényeit is magasan kielégíti, akik a telefonnal fölvett road movie-t otthon a 42″-es nagytévén nézik vissza. Én, bevallom férfiasan, csináltam tesztvideót, majd hazajöttem, és nem tudtam lejátszani egyik számítógépemen sem átméretezés nélkül. Filmet vágni pedig jelen állás szerint nem lehet jól egy mobiltelefonon.

Összességében

Az LG Optimus 2X az, amit várnak tőle: a piac jelenlegi legerősebb telefonja, kinézetében és sebességében is abszolút high end. Ha az LG jót akarna, módosítatlan Android oprendszerrel hozná forgalomba, de szerencsére akkora erőforrás-tartalékok vannak benne, hogy módosítatlan piaci verzió esetén is remek munkát segítő eszköz, villantásra alkalmas gadget válhat belőle.

(x) hirdetés
2011.04.30.

+