MojAndroid
(x) hirdetés

Ahogy azt meg is énekeltük előre, a csütörtök esti program a Telenor immár negyedik Android Workshopja volt. A workshop felépítése most kicsit más volt, mint az eddigiek, hosszabb, viszont ismétlés és rotáció nélküli panelek voltak. (A workshopról a StereoBold-nak köszönhetően pár képet a cikk végén láthattok.) Ez egyrészt azt jelentette, hogy ahova bementél, nagy valószínűséggel ott maradtál, másrészt viszont azt is, hogy az egyes témákat mélyebben lehetett körbejárni. Így aztán a csajos és a Sony Ericssonos panelt (és – fájdalom! – a SE hostesseket) kihagyva a fenntartható fejlődést górcső alá vevő szekcióba haladtam be – annál is inkább, mert még az Instant bringatárolójánál összefutottam László Jánossal, a Magyar Kerékpárosklub elnökével, úgyhogy tudtam, hogy itt ma nagy dolgoknak leszünk tanúi. Csapjunk is bele!

Egy kis történelem

Aki nem tegnap kezdett érdeklődni az Android iránt, talán még emlékszik a Telenor Androideák névre hallgató alkalmazás-ötletelő versenyére, és annak a díjkiosztójára az Android Workshop 2.0 rendezvényen, ahol a legjobb 3 app közé bekerült Fehér Tamás kerékpáros térkép ötlete is. Mivel a témának voltak már többé-kevésbé használható megvalósításai (pl. a nálunk is bemutatott BikeRoute), de Magyarországon egyik sem használható igazán eredményesen, fontosnak tartottam, hogy a magyar bringásoknak készülő megoldás tökéletes legyen. Szó szót követett, és sikerült összehoznom (gátlástalan önpromó) egy megbeszélésre a Telenor és a Magyar Kerékpárosklub döntéshozóit, aminek az eredménye egy közös Telenor-MK projekt lett: a Telenor (és partnerei, a Flow PR és a Stereobold) hozza a szakmai-alkalmazásfejlesztési know-how-t, a Magyar Kerékpárosklub pedig a bringás tudást – mindent, amit a magyar bringautakról és a kerékpározásról egy ilyen appnak tudnia érdemes. A projekt első “éles” produktumát, a Kétkerék app alfa verzióját pedig tegnap mutatták be a workshopon.

A Kétkerék app

A Kétkerék azért különösen izgalmas alkalmazás, mert a funkcionalitást azokkal egyeztették, akik a legautentikusabbak a kérdésben: a kerékpárosokkal. Ebből pedig nagyon jó kis app fog kinőni, ami városi bringázáshoz (“közlekedés”), túrázáshoz (“kirándulás”) is remekül használható lesz.

Csak pár dolgot kiemelve, tényleg a teljesség igénye nélkül:

  • Természetesen alapfunkciók: kerékpáros útvonaltervezés és menet közbeni navigáció
  • OpenCycleMaps és Google Maps alapok a térképekhez
  • A Magyar Turizmus Rt.-vel kötött megállapodásnak köszönhetően a teljes magyar (kategóriákba sorolt) turisztikai POI adatbázis benne lesz az alkalmazásban, tudsz kifejezetten nézelődős, városnézős utat tervezni
  • A kerékpárutak a MK aktivistái és a kerékpáros közlekedők segítségével, közösségi alapon lesznek osztályozva, amelynek eredményeképpen pl. a csendes útvonalat preferáló közlekedők igényei is ki lesznek elégítve, nem beszélve a hosszútávú hatásról, hogy lesz egy valóban teljes térkép adatbázis a kerékpárral használható utakról
  • Az útvonaltervezés offline módban is működni fog (ami túrázásnál nem hátrány)

Összefoglalva az app nagyon izgalmas, pár héten belül várható az első publikus verzió, természetesen arról is hírt adunk!

A StereoBold srácok jóvoltából meg tudjuk mutatni azt is, hogy hogy fog kinézni működés közben az alkalmazás:

A magam jóvoltából pedig készült a bemutatóról egy kis videó – a hangminőség itt-ott érdekes, viszont érdekes a bemutató utáni beszélgetős szakasz is:

(x) hirdetés
2011.04.23.

+