Widget Locker moddolás

avagy: Hogyan készítsünk a telefonunkra saját Lock Screent?

Ha androidos telefonod van, lehet, hogy már benned is felmerült, hogy a lezárt képernyőn jó lenne több információt megjeleníteni, esetleg interaktívvá tenni. A gyárilag kapott képernyőzár elég puritán, valahogy így néz ki:

Aki kicsit érdeklődik, a Marketen több programot is találhat, amelyikkel lecserélhetőek a Lock Screenek. Én két programot próbáltam ki, az egyik a Simply Lockscreen, a másik a Widget Locker.

A Simply Locksreen a nevéhez hűen elég egyszerű próbál maradni, és mégis sokoldalú.

A képernyő felső részén található az óra, a dátum, az időjárás, ébresztés, jobb oldalon van egy zenelejátszó kezelő. Középen található két csuszka, a felsővel lehet a telefont elnémítani, az alsóval feloldani. Alul pedig egy értesítési rész található a fontosabb elmulasztott eseményekről.

A Widget Locker ennél jóval fajsúlyosabb, igaz ennek az árát is megkérik (2 dollár). Szerencsére megvásárolhatjuk Paypal segítségével is a fejlesztő honlapján keresztül, nem szükséges a Marketet buherálni hozzá.

Ezzel lényegében olyanra szabjuk a lezárt képernyőt, amilyenre csak szeretnénk. Tetszőleges számú csuszkát helyezhetünk el a képernyőn, a telepített widgeteket, sőt még shortcutot is tehetünk rá. Erről a programról olvashattatok nemrég az androidportal hasábjain is, lipilee tollából. Az ő írása adta az ötletet a program kipróbálásához, ez úton is köszönöm Neki! :)

A WL fejlesztője ígéretet tett már a saját témák használatára is, ami majd az 1.3-as verzióval fog megjelenni benne. Ebben a cikkben azt szeretném bemutatni, hogy addig is, amíg megjelenik ez a verzió, hogyan lehet a lezárt képernyőt tovább finomítani saját design elemekkel. Akik látogatják az egyik legnagyobb mobil hacker fórumot, az XDA-t, azok lehet, hogy már találkoztak a Widget Locker Mods témával. Egy norvég srác indította a témát, ahol elég részletesen leírta a lehetőségeket. És a saját témáit meg is osztotta, bárki letöltheti, próbálgathatja a leírtak szerint.

Ízelítő:

A már említett fórumban több módszert is leírnak, én csak az egyik – általam is kipróbált – módszert írom le, amivel magam is működő Lock Screent készítettem.

Hozzávalók:
* Rootolt készülék (elvileg megoldható rootlás nélkül is az apk módosítása is, de a lenti lépések közül néhány igényli a rootolást)
* JAVA SDK
* Android SDK + ADB
* APK Manager

(ezeknek az összetevőknek a telepítésére most nem térnék ki)

Használat:
1. Kapcsoljuk össze a telefont a számítógépünkkel és ellenőrizzük a kapcsolatot egy parancssorban!

adb devices

Valami ilyesmit kell látnod:

Ha itt nem jelenik meg a készüléked, akkor ellenőrizd az ADB telepítésed. A blogomban írtam az ADB telepítéséről röviden: [link].

2. Tegyük írhatóvá a telefon system partícióját!

adb remount

Egyes telefonokon le van tiltva a rootolás ellenére a system partíció írhatóvá tétele, szóval ne keseredj el, ha ekkor hibaüzenetet kapsz, próbáld meg a kézi módszert:

adb shell
su
mount -o remount,rw -t yaffs2 /dev/block/mtdblock4 /system
exit
exit

Megjegyzés: Ha először adod ki a ‘su’ parancsot, akkor a telefonon engedélyezni kell a hozzáférést!

3. Indítsuk el az APK Managert!
A parancssorban lépj be a telepített apkmanager könyvtárba, és futtasd az ott lévő indító fájlt.

Windowson: Script.bat

Linuxon: ./Script.sh

Megjegyzés:
Én linuxot használok, a leírásom további része is ehhez van igazítva. Sajnos (?) nincs windowsom, hogy kipróbáljam azt a módszert.

4. Szedjük le a telefonról a Widget Locker programot!
A megjelenő APK Manager menüben válaszd a 0-s pontot és add meg ezt az elérési utat:

/data/app/com.teslacoilsw.widgetlocker.apk

5. Tömörítsük ki az apk-t!
Ehhez válaszd az APK Manager menüben az 1-es pontot. A kitömörített program az apkmanager könyvtárában az out alkönyvtárba kerül.

6. Másold be a lecserélni kívánt képeket!
Az /out/res/drawable-hdpi könyvtárban található képeket kell lecserélni, ha csak álló módban használod a lock screent, ha fekvőben is használod, akkor a drawable-land-hdpi könyvtárban lévő képek is kellenek Neked. Én egy iPhone témát szerettem volna készíteni, ehhez az alábbi fájlokat kellett lecserélni:

  • slider_iphone.png
  • slider_iphone_background.png

7. Tömörítsd be a fentiekben módosított programot!
Ehhez válaszd az APK Manager menüjében 3-as pontot, és a Regular (2) alkalmazást. Így létrejön egy repackaged-unsigned.apk nevű fájl a place-apk-here-for-modding alkönyvtárban.

8. Írjuk alá a kész alkalmazást!
Ehhez válaszd az APK Manager menüjében 4-as pontot. Így létrejön egy repackaged-signed.apk nevű fájl a place-apk-here-for-modding alkönyvtárban.

9. Widget Locker uninstall
A telefonodon szedd le a Widget Locker alkalmazást. (például a Settings -> Applications menüben)

10. Telepítsük a módosított Widget Locker programot
A számítógépen add ki ezt a parancsot:

adb install place-apk-here-for-modding/repackaged-signed.apk

11. Örüljünk
Ha mindent jól csináltál, akkor sikeresen települt a módosított Widget Locker, és a beállításai között most már az általad módosított képek jelennek meg.

Sok sikert!

Íme az általam készített első módosított Lock Screen:

http://mobilarena.hu/dl/upc/2011-02/73951_defy_wls_lcars.png

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook
Facebook
0Share on Google+
Google+
0Tweet about this on Twitter
Twitter
, , , , ,

About Rumcájsz

Horváth Zsolt, alias rumcájsz: térképész / apa / jiu-do mester / bringás / hobbifutó / kéktúrázó / instagrammer / "total war" fan. Androidos eszköz-történet: T-Mobile Pulse » Motorola Defy » Motorola Atrix » Google Nexus 4 » Oneplus One
View all posts by Rumcájsz →