MojAndroid
(x) hirdetés

Ha valaki rootolja a telefonját, annak általában két oka lehetséges. Az egyik, hogy olyan alkalmazásokat is használni tudjon, amelyekhez root jog szükséges (ilyen pl. a címbeli titanum backup, vagy az itt is már ismertetett ShootMe alkalmazás), illetve mert a gyári rom nem annyira friss, esetleg valami új dologra vágyik, s romot váltana.

A rom cserélgetők számára azonban elengedhetetlenül szükséges, hogy az adataik az új romon is elérhetőek legyenek. A Google sok dologra kínál megoldást, de nem mindenre. Illetve a Google megoldása sokszor körülményes. 

Nézzük a Google megoldást: A Settings – Privacy – Backup My Data / Restore opciókat ha bepipáljátok, akkor telefon váltáskor az óra beállítások, e-mail beálltások, s a Market alkalmazások első bekapcsolás után, amikor megadtad a Google azonosítódat letöltődnek a telefonra. Ez kiváló dolog. Nem kell újra összevadászni az alkalmazásokat, azok lassan megjelnnek a telefonon. 

Minek akkor egy újabb alkalmazás erre? Miben ad többet a Titanium Backup a Google backup/restore beállításnál?

A Titanium Backup nem csak az alkalmazást képes visszaállítani, hanem a hozzátartozó adatokat. Azaz nem kell újra belépni a facebook/twitter/foursqare/gowalla/miso/stb. alkalmazásokba, mert minden alkalmazás úgy kerül vissza a telefonodra, ahogy azt hagytad. 

Ezenkívül a híváslistád, sms-ek, minden egyéb beállítások is visszaállíthatóak. Ezekre egyébként külön-külön létezik alkalmazás, olyan is, amihez még root jog sem kell.

A Titanium Backup másik erőssége, hogy beállíthatóak időzített folyamatok. Vagyis nekem pl. éjszaka hajnali kettőkor (mivel szinte mindneki éjszaka töltőn tartja a telefonját) megnézi a titanium backup, hogy van-e valami friss alkalmazás, friss adat, s azokat hozzácsapja az eddigi mentésekhez.

Az időzített feladatok limitálva vannak az ingyenes verzióban, de lehetséges Pro, vagy donate verziót vásárolni. 5.99 dollárt kell kifizetni a Pro változatért, illetve ennyit lehet PayPal, vagy egyéb pénzküldő segítségével eljuttatni a fejlesztőnek, amiért cserébe egy licenc fájlt kapunk. Így a free változat névre licencelt donate verzióvá változik.

Így mindamellett, hogy végtelen időzített feladatot hajthatunk végre, nekem, mint dropbox függőnek fontos funkcióval bővül az alkalmazás, miszerint a mentéseinket szinkronizálja a dropboxunkra. Így azok immáron sokkal nagyobb biztonságban vannak, mintha csak az SD kártyán lennének elmentve. Tudom, lustaság, lementhetném minden nap a számítógépemre, de azt elfelejteném, így nincs vele dolgom, megoldja maga a TB.

És akkor a végére egy kis összefoglaló: Titanium Backup

  • Rendszer beállítások mentése/visszaállítása
  • Telepített alkalmazások, s a hozzátartozó beállításaink mentése/visszaállítása
  • Alkalmazások visszatelepítésekor a Market linkeket is beteszi, így a későbbi frissítéseket a Market jelzi
  • Időzített feladatok
  • Kötegelt “batch” feldolgozás, vagyis minden mentése/visszaállítása, vagy kiválasztottak mentése/visszaállítása
  • Widget
  • Dropbox integráció (Pro/donate)
  • Kiváló Support

Az alkalmazást mindenkinek ajánlom, aki rootolta a telefonját! Root+busybox szükséges hozzá.

2011.01.31.

+