Navigálj bringán Androiddal – biztonságosan

Jön a tavasz, sőt, ahogy kinézek, tulajdonképpen kerékpáros szempontból itt van: egy jó sárvédővel és windstopper gatyával-kabáttal (“nincs rossz idő, csak rossz felszerelés”) abszolút ideális időjárás van a kerékpáros közlekedéshez. Na de hova? És ha oda, akkor hogy találok oda?

Erre eddig kerékpáros térképek voltak, illetve a közelmúlt óta (és sajnos még mindig csak USA, Anglia lefedettséggel) a BikeRoute, aminek már örültem egyszer. De ezekkel mind fennáll a probléma, hogy

 • vagy meg kell állni megnézni (pff),
 • vagy veszélyes.

Erre nyújt megoldást egy háromtagú német csapat (talán magyarul a terméktervező jelző illik rájuk) Alain Groeneweg, Danny Arielli, és Michael Fretz: Punkt.Fizen nevű koncepciójuk lényege egy-egy kerékpáros markolatba épített rezgő jeladó, amivel kiváltják a képernyőre kiírt iránymutatást: egyszerűen az az oldal fog rezegni a kezed alatt, amerre a legközelebbi kereszteződésben menned kell. A koncepció jelenleg tényleg csak koncepció, bár már működik: megírták a mögöttes alkalmazást, legyártották a prototípust (Arduino alapokon), és jelenleg azt várják-keresik, hogy akad-e gyártó, aki szívesen gyártaná-forgalmazná a terméket. Ha még a BikeRoute-tal is összehekkelik, tényleg ez lesz a legjobb bringás navigáció megoldás. A legjobb benne pedig az, hogy csak nyílt/szabad forrásokból dolgozik, mint pl. az OpenStreetMap.

Ezer szónál is többet ér egy Youtube videó, úgyhogy máris jöjjön (Juhász Előddel szólva) a videócslip!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on Googlelipilee on Instagramlipilee on Twitterlipilee on Wordpress
lipilee

Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.


 • Lehi

  Probaltatok mar navigalni autoban GPS-el ugy hogy nem lattatok a kepernyot, es csak a hangra voltatok utalva? Keptelenseg. :)

  • Zsolt

   Üdv, Lehi!
   A “képtelenség”-et túlzásnak tartom (: nekem úgy van a CoPilot beállítva, hogy többször is és bőven időben figyelmeztessen a kanyarodásra, sáv-váltásra meg hasonlóakra.
   Persze belátom én is, hogy sokkal praktikusabb egy megfelelő tartó beszerzése (jelenleg folyamatban is van), de igenis lehet úgy használni, hogy csak a hangra támaszkodsz.

  • lipilee

   próbáltál már úgy bringázni, hogy nem nézted az utat? na az képtelenség :)