Navigálj bringán Androiddal – biztonságosan

Jön a tavasz, sőt, ahogy kinézek, tulajdonképpen kerékpáros szempontból itt van: egy jó sárvédővel és windstopper gatyával-kabáttal (“nincs rossz idő, csak rossz felszerelés”) abszolút ideális időjárás van a kerékpáros közlekedéshez. Na de hova? És ha oda, akkor hogy találok oda?

Erre eddig kerékpáros térképek voltak, illetve a közelmúlt óta (és sajnos még mindig csak USA, Anglia lefedettséggel) a BikeRoute, aminek már örültem egyszer. De ezekkel mind fennáll a probléma, hogy

 • vagy meg kell állni megnézni (pff),
 • vagy veszélyes.

Erre nyújt megoldást egy háromtagú német csapat (talán magyarul a terméktervező jelző illik rájuk) Alain Groeneweg, Danny Arielli, és Michael Fretz: Punkt.Fizen nevű koncepciójuk lényege egy-egy kerékpáros markolatba épített rezgő jeladó, amivel kiváltják a képernyőre kiírt iránymutatást: egyszerűen az az oldal fog rezegni a kezed alatt, amerre a legközelebbi kereszteződésben menned kell. A koncepció jelenleg tényleg csak koncepció, bár már működik: megírták a mögöttes alkalmazást, legyártották a prototípust (Arduino alapokon), és jelenleg azt várják-keresik, hogy akad-e gyártó, aki szívesen gyártaná-forgalmazná a terméket. Ha még a BikeRoute-tal is összehekkelik, tényleg ez lesz a legjobb bringás navigáció megoldás. A legjobb benne pedig az, hogy csak nyílt/szabad forrásokból dolgozik, mint pl. az OpenStreetMap.

Ezer szónál is többet ér egy Youtube videó, úgyhogy máris jöjjön (Juhász Előddel szólva) a videócslip!

Nyomkodj gombokat >>Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter
lipilee on sabgooglelipilee on sabinstagramlipilee on sabtwitterlipilee on sabwordpress
lipilee
@
Napközben project manager és architect, azon kívül apa, bringás, zenész, és blogger. Fő lelőhelye Hollandia, illetve Instagram és Twitter.
 • Lehi

  Probaltatok mar navigalni autoban GPS-el ugy hogy nem lattatok a kepernyot, es csak a hangra voltatok utalva? Keptelenseg. :)

  • Zsolt

   Üdv, Lehi!
   A “képtelenség”-et túlzásnak tartom (: nekem úgy van a CoPilot beállítva, hogy többször is és bőven időben figyelmeztessen a kanyarodásra, sáv-váltásra meg hasonlóakra.
   Persze belátom én is, hogy sokkal praktikusabb egy megfelelő tartó beszerzése (jelenleg folyamatban is van), de igenis lehet úgy használni, hogy csak a hangra támaszkodsz.

  • lipilee

   próbáltál már úgy bringázni, hogy nem nézted az utat? na az képtelenség :)