MojAndroid
(x) hirdetés

A magyar Android közösség karácsonyi ajándéknak kapta a BpMenetrend bétáját (v0.9). IOS-re már régebb óta elérhető volt ez az alkalmazás, most végre mi is telefonvégre kaphattuk.

(Az app érdekessége egyébként, hogy az ui tervezésében részt vett trn mester is, aki az Androidportál piros szemű mascot-ját is kreálta nekünk annak idején, és amiért szakadatlanul szeretjük.)

Mi nem ez az alkalmazás? Nem útvonaltervező. Ilyen funkciókat tehát ne várjunk tőle.

Mi igen? Ez a Budapesti tömegközlekedés (vagy ahogy mostanában hívják: közösségi közlekedés) összes járatának menetrendje.

Amit tud:

  • Tartalmazza az alapvető járműosztályokat (busz, villamos, metró, HÉV, troli, fogaskerekű) és az éjszakai járatokat külön. A Libegő nincs benne, de ha ennek a megállóira vagy kíváncsi, vállalom hogy elmondom neked.
  • Offline. Első indításkor leránt kb. 2 MB-nyi adatot, onnantól az Antarktiszon is megnézheted hogy mikor megy le busz Normafáról.
  • Gyors. Mivel nincs benne útvonaltervezés, sallangoktól mentes az app. Kiválasztod a járművet, megállót, ha kell, és kész.
  • Megállóra szűrhetsz. Kit érdekel a végállomás, ha te egy köztes állomáson vagy.
  • Mutatja a következő indulást. Persze ez BKV esetében erősen informatív jellegű, de azért azt sose árt tudni, hogy fél óra vagy 3 perc a következő villamos.
  • Dátumra is kereshetsz. Pénteken megnézheted, mivel jutsz majd haza szombat hajnalban. (Hétvégi menetrend szerint, ugye.)
  • Megálló alapú kedvenceket menthetsz el, és érhetsz el gyorsan.

Kb. ennyi. Ami nagyon hiányzik belőle, az a lokáció alapú járatkeresés (legközelebbi megálló, ilyesmi), ami az iMenetrend esetében eléggé tetszett nekünk. Más nem nagyon. Ha elfogadjuk azt, hogy egy útvonaltervező alkalmazás szükségszerűen “kövérebb” és nehezebben használható lenne, ez a cucc megvalósítja amit kell: nagyon könnyen, nagyon gyorsan tömegközlekedés menetrendet csekkolni. Mivel Budapesten az esetek túlynomó részében még a legegzotikusabb helyekről is egy járattal eljutsz valamelyik nagyobb térre (Moszkva-Őrs-Bosnyák-Boráros négyszög), ahonnan már ismered a járást, a tömegközlekedési dilemmák 95%-át le fogod tudni fedni ezzel. Reméljük, a v1.0-ba bekerül a helymeghatározás valamilyen formában, és akkor a budapesti menetrend tökéletesen le van fedve.

A bétát jelenleg innen tudod letölteni. A telepítéséhez szükséges a nem Marketből származó alkalmazások telepítésének lehetősége (menu > Settings > Applications > Unknown sources).

2010.12.26.

+