MojAndroid
(x) hirdetés

Volt szerencsém kézben tartani egy 1Ghz Tegra2 dual core-os processzorral szerelt LG telefont. A telefon szinte megegyezik a képen látott verzióval, de az egy korai darab lehet, mert ami nálam volt annak inkább magnézium színű volt a fém kerete. A linken található adatlappal ellentétben a telefon GSM rendszerű, 1500mAh Li-Polymer akku van benne, Bluetooth 3.0-át tud és Android 2.3-al érkezik majd 2011Q1-ben. 1080P HD felvételt képes készíteni 24FPS-el, HDMI kimenet van rajta és Full HD-ban továbbítja TV-re a jelet. A készüléken még Android 2.2 van, hiszen a Google csúszott a 2.3 kiadásával, de forgalomba már azzal kerül. Tehát egy erősen béta verziót tesztelhettem. A Quadrant nevű benchmark programmal 2275-ös eredményt mértem, ami azért nagyon erős, mert a Samsung Galaxy S-em a gyári 2.2-es szoftverrel 975 körül teljesít. Elmondhatom, hogy a telefon nagyon erős, nagyon gyors és nagyon impresszív felhasználói élményt ad. Súlyra egy picit nehezebb a Galaxy S-nél de nem nevezném jelentős különbségnek. A képet az Engadget-ről kölcsönöztem, mivel sajátot nem készítettem (ezt megígértem az LG termék managerének).


 

Ez a jövő. Az Nvidia-n kívül két gyártó is elkészült a 2 magos ARM Cortex alapú processzorával. A felső kategóriás Samsung telefonokban az Orion fog érkezni 2011 év elején, az LG és a Motorola (pl. Motorola Olympus) az Nvidia Tegra2 mellett tette le a voksát, míg a HTC-nél a Qualcomm Snapdragon 2 magos verziója várható.
Hogy mit várhatunk? Mindegyik gyártó legalább 50%-os teljesítmény növekedést ígér, kisebb fogyasztás és erősebb GPU (ugye ez komolyabb 3D teljesítményt és 1080P HD felvételt is jelent) mellett. A valóságban majd meglátjuk. Én azért bizakodó vagyok mert olyan telefont eddig még nem láttam, ami ennyivel erősebb lett volna, mint a Galaxy S-em. Egyszerűen nem egy ligában játszik a dual és a single core ARM.
Azt gondolom az Android nagyon nagy jövő előtt áll, hiszen széles gyártói támogatás van mögötte (persze a Google ereje önmagában sem kevés, de hardver gyártók nélkül vajmi keveset érne) és sokkal hamarabb érkezhet a platfrom alá erős hardver, mint az iphone esetében, ahol egyetlen gyártó vitézkedik, az Apple.
Természetesen a Windows Phone 7 alá is kerülni fognak ezen vasakból, de ennek az operációs rendszernek még bizonyítania kell. Meglátjuk mit hoz 2011, de az én jóslatom az, hogy az Android tarolni fog és semmi/senki nem tudja megtörni ezt a lendületet. A Motorola az Androidnak köszönhetően lett ismét tényező a GSM világban. Az LG nemrég döbbent rá, hogy erre a vonatra fel kell szállnia (a termék managerük szerint a 2011-es paletta 60-65%-át Androiddal fogják szállítani), míg a Samsung és a HTC (2-3 éve egyáltalán nem volt tényező) dübörög az okostelefon piacon a kedvenc operációs rendszerünknek köszönhetően.

Íme egy videó, ami megmutatja a Tegra2 (dual core) erejét. Egyértelmű, hogy melyik a dual és melyik a single core. Mind a két kütyűn szól a zene, közben pedig előre lementett (tehát nincs internet miatti különbség, ugyanolyan SD kártyáról nyitják meg, ugyanazokat a lementett honlapokat) weblapokat nyitnak meg. A teszt azért jó, mert nagyrészt több feladatot kell egyszerre ellátnia a telefonunknak (ez egy tipikus példa, zenét hallgatunk és közben böngészünk).

(x) hirdetés
2010.11.20.

+