MojAndroid
(x) hirdetés

Most, hogy a bringa szervízben van (Kopter: “megint az utolsó pillanatban hoztad, mi?”), és a Margit-hídon egy ideig nem járt a villamos, meg eü okokból is (kifogások, kifogások!)… szóval 2 hétig volt alkalmam az autós társadalmat erősíteni, és elgondolkodtatott, hogy vajon milyen alkalmazások segítik az ember életét, ha már a négykerék keseríti. (Már akiét; én imádok autózni, bár nem feltétlenül városban.)

Első körben az autós TCO (azaz Total Cost of Ownership, “fenntartási költség”) nyilvántartására készült appokat vettem górcső alá, azok közül is az első triviális filteren átjutott kettőt: az aCar-t, és az AndiCar-t. Lássuk hát!

Mindkét alkalmazás majdnem teljes funkcionalitást nyújt, és a lényeg az autó (illetve akár a teljes flotta) használatával járó költségek követése, üzleti és magánhasználat szerinti bontásban, minden részletre kiterjedően. Ez nagyon jól tud jönni akkor is, ha céges autókat használsz és követni kell, de akkor is, ha csak szimplán a családi költségvetést szeretnéd pontosabbá tenni az autós kiadások követésével. Én havonta kevesebb mint egyszer tankolom meg a kocsit (a bringába meg ritkán kell), és amíg nem volt a fenti két app, sose emlékeztem, mennyiért és mennyit tankoltam legutóbb és milyen fogyasztás jött ki, pedig azért az ember kerül néha olyan helyzetbe, hogy havi kiadásokat kell számolgatni. Erre a feladatra tökéletesen alkalmas az aCar és az AndiCar is.

A teljesség nem túl szigorú igényével a következő funkciókat tudja mindkét app (nem feltétlenül ebben a sorrendben):

  • Tankolások nyilvántartása (mennyiség, egy tankkal megtett táv, ár, teljes vagy részleges fillup, üzemanyag márkája, típusa, töltőállomás, fizetési mód, stb.)
  • Szervíz nyilvántartása (szintén minden részlettel)
  • Egyéb kiadások nyilvátartása (parkolás, baleset, mosás, biztosítás, adó, útdíj, stb.)
  • Útnyilvántartás (üzleti/magán, ok, ügyfél, célpont, stb.)
  • Járművek nyilvántartása (minden részletre kiterjedően)
  • Az összes fenti nyilvántartás jármű szerint rendszerezhető
  • Az összes fenti nyilvántartásból statisztika
  • Emlékeztetők (szervízek alkatrész szerint, megtett táv és időtartam szerint is megadható; biztosítások fordulónapja, stb.)
  • Import/Export

Amiben jelenleg mindkét alkalmazás gyengélkedik, az az “onlájn”: az AndiCar esetében ígéret van egy teljes online háttérrendszer létrehozására (a fejlesztő, Keresztes Miklós egy interjúban fejtette ki a szándékait). Addig is viszont mindkét alkalmazás biztosít CSV exportot (amit SD kártyára ment vagy emailez csatolmányként), tehát minimális kényelmetlenség árán egy Google Spreadsheet import segítségével színes-szagos grafikonokat gyárthat a lelkes autós, vagy céges adatbázisba importálhat, a lehetőségeknek a fantázia szab csak határt.

Nagyon nehéz (tényleg, nem csak ilyen tehetségkutatós duma) dönteni, hogy melyik app a jobb. Hosszas gondolkodás után én az aCar-t választottam “Best of Androidportál”-nak, a következő okokból:

  1. Jobban “fel van töltve” tipikus kezdőadatokkal. Vannak előre beállított üzemanyagtípusok, kevesebb setup szükségeltetik ahhoz, hogy használatba vedd az alkalmazást.
  2. Leheletnyivel átláthatóbb, használhatóbb maga a felület, ami nagyon nem mindegy, amikor a benzinkúton, fizetés után félreállva akarod gyorsan betolni az adatot, amíg el nem felejted.
  3. Van beépített grafikon funkciója. És bár az ember a legritkább esetben alapoz gazdasági döntést egy 3×2 centis girbe-görbe csíkra (komolyabb cuccot pedig, mint említettem, mindkét alkalmazás export csv-jéből lehet gyártani), mégis pozitív visszacsatolás, hogy tankolás után egyből megjelenik grafikusan az aktuális fogyasztás, és örülhetek, hogy sikerült levinni 7,9 literre a sok városi vezetés ellenére.

Ugyanakkor talán jobban igaz, mint eddig bármikor, hogy személyes preferencia függvénye a dolog: az AndiCar-ban több dolgot kell állítani kezdetben, cserébe természetesen jobban testreszabott alkalmazást kapsz. Mégis úgy gondolom, hogy a legtöbb felhasználónak egy gyorsan és egyszerűen használatba vehető app jobban bejön, és ebben jelenleg az aCar jár elöl.

Fontos az is, hogy amikor elkészül az online backend az AndiCar-hoz, akkor jó eséllyel egy pillanat alatt a jobb választás lesz, főleg cégeknek, akik tényleg több járműből álló flottát akarnak vele nyilvántartani.

(x) hirdetés
2010.11.01.

+