MojAndroid
(x) hirdetés

Először is tisztázni szeretnék néhány fogalmat. Itt nem a műszaki/informatikai 100%-os precizitásra törekszem, hanem az érthetőségre. Kezdjük az alapoknál, mi is az a kernel. Egyszerűen fogalmazva a kernel az operációs rendszer és a hardver (processzor, memória, stb.) között elhelyezkedő réteg. Az Android pedig egy operációs rendszer, amit mobiltelefonokra fejleszt a google (bár nem csak ARM alapú processzorokat támogat, számunkra ez lényegtelen most). Ez egy Linux kernel alapokon nyugvó operációs rendszer. Hiba lenne egyszerűen Linuxnak nevezni – ahogy iphone-os körökben szokták – hiszen ez egy monolitikus kernel, amiben nem csak az alap utasítások vannak benne – sőt, nincs is benne az összes, ami egy átlagos Linux kernelben – de ebbe mélyebben nem mennék bele az átlag olvasó miatt. Mi is az a Firmware? Nos, esetünkben a telefon alap szoftvere. Mondjuk úgy, hogy a kernel és az operációs rendszer egyben.

Mi az a root-olás? A root, magyarul gyökér – de nem szitokszó értelemben :), itt úgy értelmezendő, hogy mindennek a gyökere, alapja – a Linux/Unix/BSD világban leegyszerűsítve az Admin-nak felel meg. Ez ennél bonyolultabb, de nekünk ennyi érdekes most. Alap esetben – nagyon helyesen – nincsen root, azaz admin jogunk a telefonon, hiszen így csak ahhoz férünk hozzá, amivel nem tudunk kárt okozni.
Rootolásnak/jailbreak-nek nevezzük, ha megszerezzük a telefonon a root/admin jogosultságot. Ennek több módja van, én nem fogok erről értekezni mert mindenkinek azt javaslom, ha nem jó az angolod, nem olvastál utána hosszú órákon át fórumokban, akkor ne rootold a telefonodat. Könnyen lehet sírás a vége (nem működő telefon, szervíz, hibás működés, elveszett adatok, stb.). Ez nem azt jelenti, hogy informatikusnak kell lenni a rootoláshoz, nagyon sok laikus csinálja. Ellenben tudni kell, hogy hol keressen információt az ember, ha baj van és tudni kell angolul mert magyarul nem mindig fogsz választ kapni a kérdésedre.

Miért jó a root? Mert root jogosultsággal mindent megtehetünk a telefonon. Mindent, ennek előnyeivel és hátrányaival. Többek között teljes mentést csinálhatunk, letörölhetjük azokat az alkalmazásokat amikre nincs szükségünk (ezzel vigyázni, a google services nélkül pl. nincs Market és társai…), teljesen magunkra szabhatjuk a telefont (pl. egy korábbi bejegyzésemben a screenshoton látszik, hogy a Galaxy S-emen nem a gyári akku jelző van. Én jobban szeretem ha százalékra pontosan kiírja mennyi az annyi, ehhez pedig root kell), stb.

Mi történik a garanciával ha root-olom a telefont?
1, semmi. Az Android egy nyílt operációs rendszer, azt csinálsz vele amit akarsz. Legrosszabb esetben a szervíz próbál megfogni, de ezzel le is lehet őket szerelni (tapasztalat). Amúgy sem a szoftverre, hanem a hardverre vállalnak garanciát. Ilyenkor viszont ne csodálkozz ha gyári firmware-el kapod vissza. De ez alap. Ha gond van, felteszik a gyári szoftvert és megnézik, hogy azzal is produkálja a hibát vagy sem illetve kötelező nekik frissíteni a legújabb verzióra.
2, ha a telefon nem múlik ki teljesen, értsd csak gond van vele, akkor mindig van lehetőséged visszarakni egy gyári firmware-et és úgy bevinni a szervízbe.

Mi az a custom firmware? Na ezzel vigyázzon mindenki. Custom FW-nek nevezzük, amit nem a gyártó írt, hanem valaki. Itt a valaki a lényeges pont. Nem tudod ki írta, nem tudod mit rakott bele, mit vett ki belőle. Mivel az Android nyílt forráskodú, ezért akinek kedve van, írhat custom firmware-t. Sokan élnek is vele és az XDA műhelyben pl. egészen jókat készítenek. Ezek nagyrészt megbízhatóak és mivel igen komolyan tesztel a közösség, azt mondanám, hogy 99%-ban nincs ártó szándék egyetlen custom FW-ben sem. De biztos nem vagyok benne és te sem lehetsz. Szóval ha mégis felteszel egyet, azt a saját felelősségedre teszed. Éppen ezért nem linkelek egyik telefonhoz sem root illetve custom FW elérhetőségeket. Akit érdekel a téma, a google-ban keresve hamar megtalálja amire szüksége van illetve az XDA fórum jó kiindulási alap. Magyar lapokat azért nem ajánlok, mert bár nagyon erős a közösség, leginkább sokat tapasztalt emberek alkotják. Az igazán mélyen hozzáértő – custom FW-ket és kernel-eket készítő – embereket nem a magyar fórumokon találod (bocs ha valakit megsértettem, de a custom FW csomagolás még nem teljes hozzáértés és ilyenekből is kevés van itthon).

Mentés. Vannak erre nagyon jó programok, én kettőt mutatnék be.
Az első a MyBackupPro. Ezzel le tudjuk menteni az alkalmazásainkat, a hozzájuk tartozó beállításokat illetve az összes adatunkat (sms, mms, híváslista, névjegyek, stb.). Saját tárhely tartozik hozzá, ami sajnos elég kevés (ha jól emlékszem 200mb), ahova egyből el is helyezhetjük a mentésünket. Root nélkül is működik, akkor nem tudja lementeni az appok beállításait (pl. ezért root…).
Második – én ezt használom – a Titanium Backup amelynek van ingyenes és fizetős verziója is. Root nélkül nem működik, pont. Első indulásnál rákérdez a root jogokra, ha az rendben van, akkor is azt fogja mondani, hogy nem tud működni. Ott a jobb alsó sarokban a Problem? gomb, amire ilyenkor illik rábökni. Mindjárt mondani is fogja, hogy a busybox hiányzik neki és megkérdezi, hogy letöltse vagy sem. Igennel kellene felelni erre a kérdésre és meg van oldva minden gondunk. A busybox-tól nem kell félni. Konkrétan standard unix parancsokat tartalmaz (minden Linux/UX/BSD rendszeren alap programok), amiket a program használ. Ez szintén lementi az összes applikációt és a hozzájuk tartozó beállításokat. A Pro verzió képes arra, hogy batch azaz háttérfolyamatban csinálja mindezt. Csak rányomsz a mentésre és megnézi mi az amiről nincs mentésed illetve miből van új verzió. Ezeket menti, a többit nem (kivéve ha direkt kéred tőle a teljes mentést). Ami még nagyon jó feature a Pro verzióban, hogy egyből szinkronizálni is tudja a Dropbox-al.


 

 

2010.11.01.

+